fbpx
Share

Днес почти всяки ученик притежава смартфон, с който снима себе си, приятелите си, домашните си любимци, света наоколо. Ежедневно публикува снимки в социалните мрежи, като очаква многобройни лайкове. Така фотографията стана част от живота и на децата. Снимат, обсъждат, учат се да бъдат перфектни в детайла.

Курсът по фотография за ученици има за цел да развие творческото мислене на децата, като придобият умения да виждат фотографска сцена във всяка една ситуация. Формирането на естетически усет и базови компетенции за софтуерна обработка на снимки са част от стойността на обучението.

В непринудена обстановка с много практически примери и забавни истории, лекторът Николай Ковачев ще запознае курсистите с цифровата фотография, ще им помогне да придобият усета да подбират правилните настройки за постигане на въздействащи снимки. Курсът ще оползотвори част от времето на децата през лятото и ще даде импулс за бъдещи занимания в сфери като дизайн и изкуство. Без значение дали искат да се развиват като фотографи или фотографията им е само хоби, учениците ще станат по-креативни и организирани.

Курсът е насочен към ученици над 12 годишна възраст. Ще бъде разделен на теоретична и практична част, последвана от дискусии на индивидуалните резултати и снимки.

Необходимо е участниците да носят своя фотоапарат, за да могат да участват ефективно в курса.

Лектор: Николай Ковачев
Занимава се с фотография от 1998 г.
Води курсове по пейзажна фотография към PhotoSchool, както уъркшопове и мастеркласове.
Гост лектор в различни форуми, пленери и семинари. Има няколко самостоятелни изложби и участва в много други. Николай Ковачев е един от най-добрите фотографи на пейзажи в България, като снимките му се радват на признанието и възхищението на огромна аудитория.

Програма

Курсът е интензивен и ще се проведе между 1 и 9 август.

Четвъртък 1 август, 10-12.00 ч – запознаване с курсистите, кратка история на фотографията. Видове фотоапарати, устройство и принцип на работа. Работа с фотоапарата. Автоматични и творчески режими. Практика в града.

Петък 2 август, 10.00-12.00 ч – Композиция, ракурс, златно сечение, акцентиране върху обект. Светлина, сенки, цветова хармония. Фотография на градския пейзаж. Пейзажна и туристическа фотография. Предварително композиране на кадъра. Вградени инструменти във фотоапарата. Практика в града.

Събота 3 август. Практично занятие на открито.

Четвъртък 8 август, 10.00-12.00 ч. Дискусия: Разбор и критика на заснетите кадри. Софтуер за обработка на снимки на компютър. Избиране на снимки за изложба/конкурс.

Петък 9 август, 10.00-12.00 ч Дискусия: Професия фотограф. Какво ни дава и какво ни отнема фотографията? Практика в града.

Петък 9 август, 19.00 ч. Изложба.

Местата вече са изчерпани, но можете да заявите желание да ви информираме за следващ курс от тук.

За контакти телефон 0888 79 66 73.

Мястото на провеждане на курсовете е споделеното работно пространство на Startup Factory – гр. Русе, ул. Цар Калоян 10, ет. 4.

 


След успешната организация на първите хакатони и безплатни курсове по програмиране в Русе, Сдружение Startup Fasctory превръща в свой приоритет ранното развитие на дигитални и технически умения на ученици. Целта ни е да направим информационните технологии достъпни и атрактивни на деца и юноши, като им предоставим първоначалните насоки и ресурси. След това ще бъдем до тях и ще ги подкрепяме в усилията им да станат успешни млади хора с дигитални професии – дизайнери, програмисти, онлайн маркетинг експерти, мениджъри на проекти и всичко друго, което си изберат. Вече имаме първите успешни истории на завършили ученици, които започнаха работа в ИТ компании на начално ниво.