fbpx
Share

Ползите от блокчейн технологията се простират далеч отвъд спекулативната търговия с криптовалута и биткойн. Въпреки, че самата технологията все още се развива, примерите за приложение на блокчейн в бизнеса нарастват бързо и скоро ще виждаме все повече да навлизат в ежедневието ни.

Днес ще разгледаме четири основни предимства на блокчейна и как те могат да подобрят бизнеса, търговията и софтуера. 

1. Сигурност

Нашият свят е под постоянна заплаха от кибератаки: хакове срещу банки доведоха до кражба на милиони долари по целия свят. През 2021 г. здравната система на Ирландия претърпя атака с ransomware (или „шифроващи вредителски програми“), която парализира болниците и възстановяването струваше 600 милиона долара. Според HealthcareIT News повече от 40 милиона досиета на пациенти са били компрометирани при атаки през 2021 г. Водещи фирми за киберсигурност прогнозират, че това е само върхът на айсберга за киберпрестъпленията.

Блокчейн технологията може да предложи на компаниите алтернативен метод за съхраняване на техните данни, който ще осигури повече защита срещу пробиви на данни.

Как може да стане това?

Традиционно данните се записват на централен сървър (който е уязвим на атаки). Блокчейн решенията съхраняват криптирани данни в мрежа от компютри, които трябва да проверяват и валидират всяка заявка за достъп отделно. Освен ако киберпрестъпниците не хакнат всеки възел в системата, данните няма как да станат достъпни за тях.

Този процес на криптиране и валидиране също означава, че данните не могат да бъдат променяни, след като са били съхранени, освен ако всички възли в системата не се съгласят и валидират промяната, гарантирайки нейната легитимност.

Предимства на блокчейн

2. Прозрачност

В публичните блокчейни всяка транзакция се споделя с всеки възел (т.нар. нод – от англ. node) на системата, което улеснява проверката. Това може да помогне за превръщането на традиционно затворените индустрии в по-отворени и надеждни.

Например, историята на транзакциите на адресите на биткойн портфейла може лесно да се провери. Можете да видите получателя на транзакция, сумата, както и часа и датата, на която е настъпила. Преди да изпратите средства на някого, вие проверявате историята на портфейла му за подозрителна дейност и решавате дали да продължите с транзакцията.

Финансовите одити в голям мащаб могат да станат много по-прости и ефективни във времето, тъй като всички транзакции на една компания (или дори на цяло правителство) могат да бъдат проследени и валидирани. Записът на всяка транзакция няма да може да се промени дори от самата компания. Това осигурява много по-голяма проследимост и отчетност.

Освен финансите, блокчейн може да помогне за намаляване на измамите и фалшифицирането на документи и друга публична информация.

Както споменахме, блокчейн съхранява данни по такъв начин, че е невъзможно да се правят неоторизирани и незаписани промени, тъй като всяка модификация трябва да бъде валидирана от всички възли. Следователно, това може да ви даде спокойствие, че данните, които виждате, не са били манипулирани. Ако даден университет съхранява дипломите, които предоставя на завършилите в блокчейн, специалистите по подбор на персонал ще могат лесно да проверяват тяхната автентичност по време на процеса на наемане.

3. Проследимост

Блокчейнът е отворена система, която съхранява всички транзакционни данни. Прехвърлянето към блокчейн на информация за веригите за доставки, ще ги направи проследими за крайния потребител. Това ще позволи на всеки да знае със сигурност пътя на покупките си и ще може да види какво съдържа храната, дали е органична и fair trade и дори дали са спазени условията на труд при производителите и фермерите. Производителят на автомобили Volvo вече използва блокчейн за проследяване на произхода и етичната употреба на кобалтовия минерал, използван в автомобилните батерии. Volvo твърдят, че „с блокчейн технологията можем да направим следващата стъпка към осигуряване на пълна проследимост на нашата верига за доставки и минимизиране на всички свързани рискове“.

Производителят на луксозни часовници Breitling предоставя дигитален паспорт под формата на NFT, което позволява на собствениците да докажат собственост върху часовника си, да прехвърлят дигитално собствеността върху часовника си и да видят пълната сервизна история и гаранция.

Това един ден може да се приложи към вашата кола и дори към къщата ви, елиминирайки необходимостта от документи, които лесно могат да бъдат изгубени, повредени или подправени. Производители като BMW, Ford и Honda вече използват Mobility Open Blockchain Initiative за издаване на свидетелства за превозните средства в опит да премахнат измамите на пазара на употребявани автомобили.

Предимства на блокчейн

4. Намалено време и разходи

След като блокчейн технологията може да валидира транзакции и да показва историята, то тя може да премахне необходимостта от посредници и служители, които валидират и проверяват информацията. Това не само намалява вероятността от човешка грешка, но и спестява време чрез автоматизиране на процеса.

Представете си, че полетът ви закъснява, но имате застраховка под формата на смарт договор на блокчейн. Когато се получат данни, че самолетът ви каца със закъснение, автоматично договорът се задейства и вие ще получите обезщетението си, без да се налага да попълвате дългите формуляри или да чакате някой от авиокомпанията да ги прегледа.

Всички тези предимства на блокчейн са само на повърхността на възмоностите, които технологията може да предостави.

Само времето ще покаже какво въздействие ще има върху нашия все по-дигитализиран свят и навлизащата автоматизация и децентрализация, но много от водещите световни компании вече използват технологията и бъдещето изглежда доста вълнуващо.

Термини

Токен – форма на дигитална монета или дигитален актив. Генерира се в съответната блокчейн мрежа. Влиза в дигиталния портфейл на потребителя (тясно свързан с дигиталната идентичност). Токенът се използва за да се наградят тези потребители, които създават стойността. Пример за такъв токен е биткойн.

Минт – ване на NFT – луксозен термин за създаване на NFT в блокчейн.

Рансъмуер (на английскиransom – откуп) или „шифроващи вредителски програми“, е вид малуер, който шифрова информацията на заразения компютър и изнудва потребителя да му плати откуп, за да получи ключ за дешифриране

Настоящата публикация е създадена от екипа на сдружение Startup Factory по идея на блокчейн компанията ReCheck в рамките на проект Развитие на дигитални и предприемачески умения в Русе и региона“, който се реализира с финансовата подкрепа на Фондация „Америка за България“.

Изявленията и мненията, изразени тук, принадлежат единствено на сдружение Startup Factory и не отразяват непременно вижданията на Фондация „Америка за България“ или нейните партньори.

Подобни статии

Дигиталният маркетинг в Web 3.0 – коя ще е суперсилата в новата интернет мрежа?

Дигиталният маркетинг в Web 3.0 – коя ще е суперсилата в новата интернет мрежа?

Web 3 е нов модел на интернет с много по-голяма изчислителна мощ и потенциал. Включва напълно децентрализирани приложения от типа „peer-to-peer“, които са устойчиви на цензура и не могат да бъдат спрени от никого – дори от правителства или корпорации.

Америка за България - партньори на StartupFactory

Фондация „Америка за България“ е независима, неправителствена и неполитическа американска благотворителна фондация, която работи в партньорство с български организации за укрепване на частния сектор и демократичните институции в страната.

Фондацията е плод на успеха на Българо- американския инвестиционен фонд (БАИФ), създаден през 1991 г. от Конгреса на САЩ с подкрепата на Американската агенция за международно развитие. За повече информация: us4bg.org

Startup Factory logo

Startup Factory e сдружение с нестопанска цел, което работи от 2015 година за развитието на дигиталните и предприемачески умения на младежи и възрастни от Русе и за подобряване на предприемаческата екосистема в България. През 2022 г. организацията създаде платформа с видео обучения, записи от уебинари и много безплатни ресурси в помощ на всеки, който желае да повишава квалификацията си самостоятелно откъдето и когато пожелае. 

ИСКАШ ЛИ ДА РАЗБИРАШ ЗА ВЪЗМОЖНОСТИТЕ В ДИГИТАЛНИЯ СВЯТ ПРЕДИ ВСЕКИ ДРУГ?

Запиши се за месечния ни бюлетин и ще научаваш всичко първи: събития, обучения, новини и възможности.