fbpx
Share

Кратко ръководство в NFT

Ако следите новините за пазарите и технологиите, със сигурност сте забелязали появата през 2021 г. на новата модерна дума – NFT. Знаете ли обаче нейното значение?

Какво е NFT

Да започнем с това, че NFT е акронимът за незаменяем токен. Въпреки че в днешно време за NFT най-често се говори във връзка с бума на криптовалутите и блокчейн, терминът датира от 2014 г., много преди крипто да стане популярно. На 3-ти май същата година дигиталният артист Кевин Маккой създава първия в света NFT, наречен „Quantum“. Той представлява хипнотизиращ осмоъгълник, където флуоресцентни форми от различни видове пулсират заедно и образуват красиво изображение. В момента цената на „Quantum“ достига до 7 милиона долара.

Въпреки че NFT често са свързани с цифрови произведения на изкуството, важно е да се знае, че те имат и много други ценни приложения. Всъщност незаменяемите токени имат големи възможности и могат да се използват за доказване на собственост върху всеки уникален актив. Например NFT в момента се използва за клубно членство, достъп до събития, при лицензиране на софтуер и т.н.

Въпреки това, понякога процъфтяващият NFT пазар може да бъде доста объркващ. Ето защо в публикацията по-долу ще разгледаме по-отблизо NFT, които предлагат реална стойност.

NFT, свързани с физически продукти

Красотата на NFT се крие във факта, че те са уникални, проследими и проверими. Това ги прави идеални за закупуване на физически стоки. Някои лидери на пазара, като Nike, бързо възприеха това предимство. Компанията за спортни стоки направи революционен ход, като подаде патент за „CryptoKicks“. Последното ще позволи на Nike да прикачи дигитален актив към всеки чифт обувки на марката. Така собствениците на обувки Nike вече ще могат да ги препродават, като прехвърлят както физическия продукт, така и цифровия актив на купувача. Това гарантира защита от подправяне.

Друг пример е наскоро пуснатите на пазара NFT на Hennessy за удостоверяване на цифрова и физическа собственост върху първата и последната бутилка от лимитираната колекция Hennessy 8. Всеки NFT струва $226 450 и включва цифровата репрезентация на бутилката, както и физическата с няколко допълнителни екстри като възпоменателна скулптура, гравирана гарафа и други елементи.

Друг начин, по който NFT се възползват за физически продукти, е чрез удостоверяване, тъй като те позволяват да се проследи произходът на продукта. Това е изключително полезно, когато купувате луксозни предмети като диаманти, скъпи часовници и т.н. Освен това нека не забравяме, че NFT работят в полза на прозрачността на цените, като гарантират, че получавате справедлива стойност за вашата инвестиция. Това е особено полезно в случай, че купувате от посредници, които има вероятност да изискват високи комисионни.

Използване на NFT в изкуството и за колекционерски предмети

Много колекционери по света са били достатъчно проницателни, за да възприемат NFT от самото начало и има защо. Незаменяемите токени, които управляват цифровата репрезентация на ценни физически активи, са идеални за хората, които се занимават с колекциониране на изкуство, антики, артефакти и други предмети с висока естетическа стойност. Причината е, че добавят висока степен на сигурността и идентификацията.

Нещо повече, NFT осигуряват достъп до колекционерски предмети, намиращи се по целия свят, включително предмети, които иначе биха били трудни за намиране. Нека не забравяме, че те предлагат и практично решение на един подценяван, но често срещан проблем, с който се сблъскват колекционерите – липсата на място за съхранение. Закупуването на 3D модел на колекционерска вещ ви позволява да притежавате обекта, без да е необходимо да се притеснявате за физическото пространство, което заема.

Не на последно място, дигиталните активи предлагат повече възможности не само за колекционерите, но и за творците. NFT дават на създателите шанс да достигнат до глобална аудитория и да увеличат приходите си. Във физическия свят художниците обикновено продават картините си чрез посредници, като аукционни къщи, галерии и други подобни, които начисляват комисиони. Обратно, предлагането на произведения на изкуството като дигитални активи позволява на авторите да получат цялата сума, за която са продадени. Освен това, NFT предоставят възможност за печелене на пасивен доход всеки път, когато се продава произведение на изкуството, тъй като артистите могат да заложат такова възнаграждения в токена.

Вижте още:

Уебинар „Възможности за развитие в NFT общността“ [БЕЗПЛАТЕН ЗАПИС]

NFT за членове на общности

NFT притежават силата да създадат изцяло нова икономика, като предефинират връзката между компаниите и клиентите по начин, който превръща последните от клиенти в инвеститори. Това е възможно благодарение на факта, че те могат да бъдат отдадени на лизинг или евентуално препродадени на по-висока цена.

Това само по себе си може да изглежда като достатъчно интригуваща възможност, но със сигурност има много варианти за NFT за членове на клубове или общности. Те представляват чудесна възможност за повишаване на доверието, стимулиране на ангажираността на общността и изместване на динамиката на взаимодействието бизнес-клиент на място, където клиентите играят наистина активна роля в него. Освен това NFT са чудесен маркетингов инструмент за създаване на общности, в които ангажираността на членовете е движещата сила.

Някои примери за NFT за клубове и членство в общности

Доста фирми вече са възприели NFT модела за изграждане на активни, ангажирани общности от клиенти, превърнали се в инвеститори. Вероятно един от най-популярните примери е първият NFT ресторант в Ню Йорк, Flyfish Club. Мястото е планирано да отвори врати през 2023 г. и купувачите ще използват криптовалута, за да плащат за членство, което само по себе си е NFT. Последното може да се използва като редовно месечно членство или може да се отдаде на лизинг или продаде в зависимост от индивидуалните предпочитания.

Друга вълнуваща инициатива идва от едно от най-популярните събития в САЩ. Фестивалът за музика и изкуства Coachella Valley също наскоро стартира NFT пазар. Купувачите, които закупят така наречената „Coachella Keys Collection“, набор от 10 NFT, ще получат доживотен пропуск за фестивала, както и множество предимства за предстоящото издание на събитието през 2022г.

Индивидуални артисти също използват NFT за членство. Известният диджей Стив Аоки наскоро обяви NFT проект: A0K1VERSE. Той представлява динамична метавселена за хостване на различни общности от колекционери на NFT. Членовете ще имат привилегирован достъп до концерти, събития и стоки.

Управление на DAO към NFT за големи проекти

Блокчейн улесни възхода на много вълнуващи концепции, една от които е DAO или децентрализирана автономна организация. DAO стават все по-популярни поради децентрализирания си характер. Като блокчейн субекти, DAO по същество са организации, управлявани от нейерархични групи от хора, които създават и следват свои собствени правила чрез транзакции, записани в блокчейн. Необходимостта от централен орган е напълно премахната, тъй като записите на блокчейн не могат да бъдат манипулирани.

По този начин DAO представляват гъвкави, лесно адаптивни и жизнеспособни общности от хора, които могат да работят заедно за постигане на обща цел, без необходимост от формализирано лидерство. Това са примери за организации, в които всеки носи отговорност за собствените си действия и не се нуждае от надзор.

DAO управлението на NFT има много предимства, но вероятно едно от най-важните предимства на такива организации е, че те предоставят по-лесен достъп до инвестиции. Например, мащабните начинания за недвижими имоти изискват значителен капитал, който малко хора могат да си позволят, ако следват традиционния инвестиционен модел. За разлика от това, DAO позволяват на групи от хора с ограничени бюджети, да притежават заедно NFT с висока стойност.

Някои от най-популярните DAO в момента включват BitDAO, група, инвестираща в различни DeFi проекти, социален клуб само за членове за крипто FriendsWithBenefitsDAO, правни инженери LexDao и др.

В заключение

Както видяхме, NFT имат много форми и могат да променят статуквото. Въпреки че все още са далеч от мейнстрийма, незаменяемите токени стават все по-популярни сред различни групи, включително бизнеси, инвеститори, колекционери и обикновени купувачи. В случай, че обмисляте закупуването на NFT, проучете наличните опции и се опитайте да направите информиран избор.

Вижте Още: 7 типа NFT набиращи изключителна популярност

Термини

Токен – форма на дигитална монета или дигитален актив. Генерира се в съответната блокчейн мрежа. Влиза в дигиталния портфейл на потребителя (тясно свързан с дигиталната идентичност). Токенът се използва за да се наградят тези потребители, които създават стойността. Пример за такъв токен е биткойн.

Настоящата публикация е създадена от екипа на сдружение Startup Factory по идея на ReCheck в рамките на проект Развитие на дигитални и предприемачески умения в Русе и региона“, който се реализира с финансовата подкрепа на Фондация „Америка за България“.

Изявленията и мненията, изразени тук, принадлежат единствено на сдружение Startup Factory и не отразяват непременно вижданията на Фондация „Америка за България“ или нейните партньори.

Similar articles

Америка за България - партньори на StartupFactory

Фондация „Америка за България“ е независима, неправителствена и неполитическа американска благотворителна фондация, която работи в партньорство с български организации за укрепване на частния сектор и демократичните институции в страната.

Фондацията е плод на успеха на Българо- американския инвестиционен фонд (БАИФ), създаден през 1991 г. от Конгреса на САЩ с подкрепата на Американската агенция за международно развитие. За повече информация: us4bg.org

Лого БФЖ

Startup Factory e организация с нестопанска цел, която работи активно вече шеста година за развитието на дигиталните и предприемачески умения на ученици, студенти и възрастни от Русе и региона. Организираме обучения и тематични събития в три направления: ПРОГРАМИРАНЕ, ДИЗАЙН и ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВО. Популяризираме възможностите, които предоставят децентрализираните технологии и БЛОКЧЕЙН и тяхното приложение в бизнеса. Предоставяме обучителни ресурси и свободни за ползване инструменти.