fbpx
Share
NFT са цифрови токъни, които могат да представляват активи от реалния живот като произведения на изкуството, музика, видео, игри и дори виртуална земя. За разлика от типичната криптовалута, те са уникални и не са взаимозаменяеми.
Според анализатори NFT революцията реално започва през 2017 г. с Crypto Kitties – една от първите в света блокчейн игри.

Но 2021 е годината, в която техният растеж и популярността им стават наистина феноменални и то дотолкова, че NFT се превърна в дума на годината (според Collins Dictionary), а използването на термина се е увeличило с 11 000% за същия период (отново според същото издание).

Не е учудващо също, че сред останалите думи в Топ 10 на Collins Dictionary за 2021 са още Metaverse и crypto.

NFT мейнстрийм ли са?

През 2020 г. общият обем продажби, генериран от NFT колекциите, проследени от DappRadar, достигат почти $95 милиона долара. Още по-впечатляващо е, че до края на второто тримесечие на 2021 г. тази цифра достига главозамайващите $2,5 милиарда долара, благодарение на множеството артисти, знаменитости, компании и дори държавни институции, които се присъединяват към крипто манията и заедно създават нажежен до червено пазар за цифрови токени.

Обем на продажбите NFT

Едва ли са необходими по-категорични индикации 2021 г. да бъде запомнена като годината, в която NFT се превърнаха в мейнстрийм.

Но въпреки това Cameron Chell, основател и председател на блокчейн компанията CurrencyWorks, твърди, че макар NFT несъмнено да демонстрират експоненциален растеж в развитието си, индустрията все още е много рано в кривата на приемане и тепърва ще навлиза в мейнстрийма.  

И дори коментарът му да е отпреди година, може би е актуален и към днешна дата. Най-вероятно все още нищо не сме видели от потенциала на NFT,  а тези главозамайващи числа са само началото.

Заменяеми VS. незаменяеми

Абревиатурата NFT се дешифрира като Non-Fungible Token, но какво в действителност означава този термин?

Заменяем (Fungible) означава, че може лесно да бъде заменен за друго идентично нещо. Банкнота от 10 лв може да бъде заменена за друга банкнота от 10 лв. Физически това са 2 различни предмета (банкноти), но когато ги използвате, за да купите нещо, те имат еднаква стойност.

Незаменяем (Non-Fungible) е точно обратното – то е уникално копие, което не може да бъде заменено с друго, като например Диамантът на надеждата на Smithsonian или Сикстинската капела. Другото важно е, че незаменимите токени са и неизменни (не могат да се редактират) и се съхраняват на блокчейн.

Вижте още:

Уебинар „Възможности за развитие в NFT общността“ [БЕЗПЛАТЕН ЗАПИС]

Какво гарантира собствеността и автеничността? 

NFT може да се определи още като уникален цифров сертификат, регистриран във виртуален регистър – блокчейн, който се използва за записване на собственост върху актив като произведение на изкуството или друт обект с колекционерска стойност, като по този начин се създава негова „ID карта”. А за по-лесното му намиране във виртуалния регистър, се добавя и номер.

Реално NFT са цифрови данни, които записват на кого принадлежи цифровата репрезентация.

Цялата тази информация се нарича токън. Блокчейн, от своя страна, е най-сигурната форма на регистър и, съвсем просто казано, създава „цифров подпис“ (или споменатата ID карта) като доказателство за това кой е създал съответното произведение заедно с друга важна информация.

Има много какво още да се каже за блокчейн, но това не е важното в момента. Основното е, че блокчейнът е технологията, която прави NFT възможни.

Мога ли да направя CLICK & SAVE и да си изтегля изображение, което се продава като NFT?

Да, вероятно можете.

Но това не ви прави собственик на изображението и нямате права върху него. С click & save не бихте могли да свалите информацията (токъна) и по никакъв начин не бихте могли да удостоверите собствеността си. Респективно няма как да продадете изображението (или друг продукт) в NFT маркетплейс платформа и да спечелите това, което истинският собственик ще спечели от продажбата.

Накратко: всяко изображение може да бъде свалено по съвсем елементарен начин от интернет и евентуално можете да го използвате като аватар или профилна снимка без разрешението на автора. Но какво печелите от това?

Една от идеите на NFT е възможността творците да печелят много по-пълноценно от труда и таланта си, а ценителите да имат много по-голям и неограничен достъп до изкуство от всякакъв тип.

NFT click and save

NFT се развиват отвъд дигиталното изкуство

Няма две мнения, че NFT дължат развитието и възхода си на света на изкуството и развлеченията. Но с появата на Web3 и Metaverse, повишеният потребителски интерес към виртуални стоки и преживявания, както и навлизането на идеята за цифрова собственост и идентичност, NFT се разширяват отвъд дигиталното изкуство.

Виждаме как навлизат в музиката, развлеченията, спорта и предоставят стойност и полезност отвъд дигиталния колекционерски интерес.

Макар и все още на ранен етап, някои от приложенията на NFT в реалния свят могат да бъдат:

• Гарантиране на автентичността на продуктите: можете да сканирате QR код за продукт, който сте закупили и да видите целия му път от производството до доставката (Безценно!).
Верига на доставки: NFT могат да предоставят на компаниите възможността да проследяват своите продукти от доставката на съставящите ги суровини през производството и до разпространението им до крайните потребители.Това ще оптимизира процесите в организациите и ще се постигне прозрачност във веригата за доставки, което неминуемо ще минимизира грешките, злоупотребите и корупционните практики.

Но преди всичко би могло да предостави на клиентите реална представа за какво харчат парите си, ще им позволи да направят информиран избор на продукт или услуга.

В свят, в който се говори за все по-устойчиво производство и разумно потребление, тези две опции – автентичност на продуктите и верига на доставките, ще повишат сигурността у крайните потребители като им демонстрират истинските стойност и произход на стоките и услугите, от една страна, както и ще гарантират спазването на т.нар. fairy trade или ethical brand, от друга.
Недвижими имоти: NFT могат да се използват за прехвърляне на документи за земя, предоставяне на доказателство за собственост и дори да се проследяват промените в стойността и собствеността на имотите във времето.

Приложения на NFT в реалния свят
    • Проверена история на автомобила: NFT могат да бъдат решението на автомобилната индустрия за подвеждащи или променени данни за историята на автомобила. Включване на NFT и блокчейн технология в техните превозни средства означава, че бъдещите купувачи имат пълна прозрачност в историята на автомобила и могат да направят по-сигурна покупка на употребяван автомобил.
    • Издаване на билети: NFT могат да решат проблеми, свързани с измами при издадени на хартия билети – независимо дали това е за концерти, спортни събития или дори карти за паркиране.

С подобен проблем се сблъскаха организаторите на финала на Шампионска лига тази година в Париж. УЕФА излезе с официално изявление, че огромен брой„фалшиви билети“ са причина за сблъсъците между фенове и полиция и 37-минутното закъснение на двубоя между Ливърпул и Реал Мадрид. Дали не е възможно посредством NFT подобни пречки и неудобства да бъдат отстранени или поне минимизирани, а феновете и отборите просто да се наслаждават на играта?

Как можете да закупите или продадете NFT?

След като изброихме макар и малък процент от множеството предимства и приложения на NFT, вероятно вече сме успели да събудим любопитството ви.

Искате да знаете как можете да търгувате с NFT? Следвайте тези стъпки:

Как да си купите NFT

Процес на купуване/продаване на NFT (адаптирано от екипа на Startup Factory по The ABCs of NFTs: The ultimate guide to NFTs by Reddit & VaynerNFT)

Фигурата проследява процеса на купуване на NFT, но стъпките са сходни и ако желаете да продавате. Необходимо е само да се запознаете с условията на съответната NFT маркетплейс платформа и да проучите опциите за качване на дигиталните ви продукти.

Също така паричният поток ще е в друга посока – към вашата сметка 🙂 Успех!

Следете блога ни и в следващия материал ще научите какви са типовете NFT, как да ги разграничавате и какви са причините хората да харчат тооолкова много пари за тях.

Автор на статията: Ана Тодорова

Вижте Още:

7 типа NFT набиращи изключителна популярност

Термини

Токен / токън – форма на дигитална монета или дигитален актив. Генерира се в съответната блокчейн мрежа. Влиза в дигиталния портфейл на потребителя (тясно свързан с дигиталната идентичност). Токенът се използва за да се наградят тези потребители, които създават стойността. Пример за такъв токен е биткойн.

Настоящата публикация е създадена от екипа на сдружение Startup Factory в рамките на проект Развитие на дигитални и предприемачески умения в Русе и региона“, който се реализира с финансовата подкрепа на Фондация „Америка за България“.

Изявленията и мненията, изразени тук, принадлежат единствено на сдружение Startup Factory и не отразяват непременно вижданията на Фондация „Америка за България“ или нейните партньори.

Similar articles

Америка за България - партньори на StartupFactory

Фондация „Америка за България“ е независима, неправителствена и неполитическа американска благотворителна фондация, която работи в партньорство с български организации за укрепване на частния сектор и демократичните институции в страната.

Фондацията е плод на успеха на Българо- американския инвестиционен фонд (БАИФ), създаден през 1991 г. от Конгреса на САЩ с подкрепата на Американската агенция за международно развитие. За повече информация: us4bg.org

Лого БФЖ

Startup Factory e организация с нестопанска цел, която работи активно вече шеста година за развитието на дигиталните и предприемачески умения на ученици, студенти и възрастни от Русе и региона. Организираме обучения и тематични събития в три направления: ПРОГРАМИРАНЕ, ДИЗАЙН и ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВО. Популяризираме възможностите, които предоставят децентрализираните технологии и БЛОКЧЕЙН и тяхното приложение в бизнеса. Предоставяме обучителни ресурси и свободни за ползване инструменти.