fbpx
Share

Българските студенти в Оксфордския университет Виктор Кожухаров и Радостин Чонев, заедно със своя съотборник Харис Лънг от Хонг Конг, спечелиха исторически златен медал на престижната Международна олимпиада по програмиране за колежани (ICPC), чието 46-то издание се проведе от 14 до 19 април в Луксор, Египет.

Това са първите златни медали, завоювани някога от българи в ежегодното състезание за студенти, известно още като „олимпийските игри“ в областта на програмирането.

За Оксфорд постижението е най-високото за всички времена от началото на олимпиадата през 1970 година. Исторически това е и първия златен медал на английски университет в Олимпиадата по програмиране за студенти и първо злато за цяла Западна Европа от 2006 година насам.

 

Форматът на състезанието изисква комбинация от изключителен талант по програмиране и алгоритмично мислене, способност за работа без грешки при сериозно ограничение във времето и силни комуникационни умения. За да се представи на най-високо ниво, екипът трябва да работи като един, добре подготвен и фокусиран ум. Щастлив съм, че в Оксфорд има студенти, които могат да направят това.

Бартек Клин - ръководител на отбора

доцент, Катедра Компютърни науки

Международна олимпиада по информатика (ICPC) е най-старото, най-голямото и най-престижното състезание в света, което привлича над 300 000 студенти, изучаващи компютърни науки. Най-добрите от тях преминават през регионалните квалификации, за да достигнат до световния финал, където отбори от по трима студенти се състезават в решаването на 11 сложни алгоритмични задачи в рамките на 5 часа.

Състезателите работят заедно на един компютър. Отборите, които решат най-много задачи с най-малко опити и в най-кратко време, се обявяват за победители. Медали получават само първите 12 отбора, като 4 от тях са златни, 4 сребърни и 4 бронзови.

През изминалата година, на регионалните състезания са участвали над 40 000 колежани от 111 страни и 3450 университета от целия свят. За финала в Египет се квалифицираха 124 отбора от шест континента.

 

ICPC team Oxford

Златният медал, завоюван от Виктор, Радостин и Харис от Оксфордския университет, нареди отбора на изключителното първо място в Европа за 2023 г.

Интересен факт е, че момчетата не само решиха 9 от общо 11 задачи на Олимпиадата, но Харис Лънг реши първи една от тях (задача Y) за рекорното време от шест минути. Това е най-бързо намереното решение на тази задача в рамките на състезанието.

Всеки, който се интересува, може да се пробва да реши задачите от състезанието тук.

ICPC team Oxford

Подобни статии

ИСКАШ ЛИ И ТИ ДА РАЗВИЕШ ДИГИТАЛНИТЕ СИ УМЕНИЯ?

УЧИ КОГАТО И КЪДЕТО ПОЖЕЛАЕШ. ВИЖ НАШИТЕ ВИДЕО КУРСОВЕ

по актуални теми: изграждане на собствен сайт (WordPress), Software Quality Assurance, дигитален маркетинг, правни аспекти при стартиране на бизнес, зелена икономика, работа с инфлуенсъри, бизнес планиране (SWOT, Canvas, PEST), дигитално рисуване и др.

QA
Сдружение StartUp Factory

Startup Factory e организация с идеална цел, която работи за развитието на дигиталните умения и за подобряване на предприемаческата среда в Русе и страната. През 2022 г. организацията създаде платформа с видео обучения, записи от уебинари и много безплатни ресурси в помощ на всеки, който желае да повишава квалификацията си самостоятелно откъдето и когато пожелае.

ИСКАШ ЛИ ДА РАЗБИРАШ ЗА ВЪЗМОЖНОСТИТЕ В ДИГИТАЛНИЯ СВЯТ ПРЕДИ ВСЕКИ ДРУГ?

Запиши се за месечния ни бюлетин и ще научаваш всичко първи: събития, обучения, новини и възможности.