fbpx
Share

Сюзан Феимова е сред най-обичаните преподаватели в провежданите от Startup Factory курсове. Благодарение на своите спокойствие и деликатност отвори вратите към програмирането на не един любознателен младеж или възрастен от Русе и областта. Тя е пример как с толерантност и много търпение всеки може да открие собствения си потенциал, а с подкрепа и блага дума – да го развие дори отвъд очакванията си. Всъщност, г-жа Феимова е известна не толкова с личните си награди, колкото с постиженията на своите ученици и възпитаници.

Но не е ли това най-голямата награда и признание? Да вижда как от посаденото от него самия зрънце на знанието израства човек, който сам се превръща в носител на новото знание и успеха…

Да наблюдава как ученикът става по-добър от своя учител… Да става свидетел на успеха на своите възпитаници и да се радва заедно с тях… – това вероятно е най-голямата благословия за всеки учител и ментор!

Благодарим на г-жа Феимова, че е неизменна част от курсовете на Startup Factory за повишаване на дигиталните умения на младежи и възрастни. Искрено се надяваме сътрудничеството ни не само да продължи, но и да промени към по-добро още много съдби и нашите възпитаници да намират своята успешна реализация в дигиталната ера!

Интервюто подготви: Ана Тодорова

Здравейте, г-жо Феимова! Много се радваме, че освен че сте част от нашите безценни лектори, се съгласихте да се присъедините и към специалната ни селекция с интервюта с успешни примери от Русе и България. Бихте ли ни разказала малко за себе си?

За мен е голяма чест, че ме поканихте да бъда част от специалната селекция с интервюта на Startup Factory. Сърдечно благодаря! Гордея се, че съм част от основния екип на сдружението като лектор по програмиране.

Относно моето професионално развитие: аз съм магистър по математика и информатика. Дългогодишен преподавател съм по информатика и информационни технологии в Математическа гимназия „Баба Тонка“. Водя извънкласни занимания по програмиране и дигитални науки към Центъра за ученическо техническо и научно творчество в гр. Русе, Сдружение Startup Factory и Училищна Телерик Академия. Занимавам се с подготовката на млади таланти и подпомагам реализирането на идеите им. Ежегодно много мои ученици заемат призови места на национални и международни състезания по информатика и информационни технологии. Носител съм на множество регионални, национални и международни награди и отличия. Накратко, занимавам се с това, което обичам и обичам това, с което се занимавам!

В личен аспект се старая да поддържам баланс между работата и семейството. Омъжена съм и имам една дъщеря, която е студентка по медицина вече в 5-ти курс, в Медицински университет – София. Тя завърши Математическа гимназия „Баба Тонка“, участваше в моите групи за извънкласна дейност по информатика и информационни технологии и беше една от най-изявените ми състезателки.

Имам невероятен съпруг, на когото винаги мога да разчитам в лично и професионално отношение. Той е мой приятел, другар, любим, опора и подкрепа. Безкрайно съм му благодарна, че избра точно мен, когато бях едва на 16 г. Лесно е да ме избереш сега. Но тогава бях още дете. С него станах момиче, с него станах жена, с него станах човекът, който съм сега. На неговата грижа, разбиране и любов дължа всичките си успехи.

Имам си страхотни родители, които биха дали живота си за мен и все още продължават да ме следят да не кривна от правия път . Те ми подариха едно безгрижно и щастливо детство. Бях много обичано и глезено, но в същото време и много всеотдайно възпитавано и обучавано дете. Благодаря ви, мамо и тате!

Разбира се, няма как да пропусна факта, че обожавам животните и да не спомена последния, но не и по важност, член на семейството ни – нашето коте на име Анджи.

Накрая искам да споделя кратка лична философия за живота. Смятам, че човек получава онова, което сам дава на околните и затова трябва да се стремим да сме както мили, отворени към света и разбрани, така и справедливи и обективни.

 

Искаш ли да стартираш кариера в областта на Software Quality Assurance?

⬇️ Учи QA когато и където пожелаеш с нашия видео курс⬇️

Трудно ли се влиза под кожата на учениците? Как успявате да ги мотивирате да участват в състезания и олимпиади?

В днешно време липсата на мотивация е един от наболелите проблеми, не само в образованието, но и в живота като цяло. Хората започнаха много лесно да губят интерес или пък може би никога са нямали необходимия стимул. Вие не виждате, но в момента широка усмивка грее на лицето ми, защото точно това е ключът към успеха – правилният стимул.

Мотивираният човек може да направи всичко.

Аз мисля, че всеки човек е най-добър в НЕЩО. Не може всички да сме най-добри във всичко. Рибата е родена, за да плува под водата, а птицата, за да лети в небето. Ако се опитвам да направя рибата най-добър летец в небето, няма да успея, разбира се, каквито и мотивационни подходи да прилагам. Да, тя може да лети с някакви изкуствени устройства, но това няма да е нейното естествено летене. Не може да очакваме от рибата да бъде най-добър летец в небето и от птицата да бъде най-добър плувец под водата. Има хора-риби и хора-птици и към всеки един от тях подходът трябва да е различен, за да бъдат те еднакво мотивирани, удовлетворени и успешни.

Чрез много задълбочени и внимателни наблюдения и анализ аз се опитвам да открия това нещо в областта на информатиката и информационните технологии, в което даден ученик е най-добър. Това, което го влече, това, което му е приятно, това, което му се отдава. И съвсем неусетно, уж случайно, го включвам в тази дейност, като не спирам да помагам, където има нужда и да следя за правилния ход на нещата. Това е тайната, която смятам, че успешно работи. Ученикът има желание и възможности за реализация, аз му давам моята пълна подкрепа – теоретична, практическа, учителска, човешка. И така успехът е гарантиран.

Когато откриеш силната страна на ученика и уж несъзнателно го насочиш точно натам, успехът идва от само себе си. И най-елегантното в този подход е, че това насочване става съвсем деликатно и естествено, без гръмки думи за мотивация и убеждаване. При мен нещата никога не са насила и никога не са на всяка цена. Когато правиш нещо с желание, а не по задължение, когато правиш твоето нещо, а не изпълняваш чужда мечта, лесно се достигат върхове. 

Огромно значение има и родителската подкрепа. Тя е най-важният фактор за успех на всяко едно дете.

На какво се дължи успехът на учениците ви – на училищната среда, на вашата преподавателска методика, на техните амбиция и хъс, или на родителска подкрепа?

Успехът на учениците ми се дължи на абсолютно всичко изброено по-горе в комбинация. Много важни са както училищната среда, преподавателската методика, така и амбициите, желанието и старанието на самите ученици. Огромно значение има и родителската подкрепа. Тя е най-важният фактор за успех на всяко едно дете. В своята работа аз също се нуждая изключително много от подкрепата именно на родителите, а разбира се и на ръководството на учебното заведение. Щастлива съм, че в дейността си до сега винаги съм имала стабилна и сериозна подкрепа и от двете страни. Благодаря ви, скъпи родители!

Горещо благодаря и на ръководството на МГ „Баба Тонка“ и на ЦПЛР-ЦУТНТ-Русе!

 

Сюзан Феимова успехи

Вие сте един от доказалите се преподаватели не само за Математическа гимназия „Баба Тонка“, но и за град Русе. Съвсем заслужено през последните години редовно получавате отличия и различни награди. Какво означава това признание за вас?

Означава, че аз и учениците ми вървим в правилната посока и дори понякога нещата да не се получават чак толкова добре, колкото ни се иска, това е посоката и трябва да продължим да я следваме. Ще споделя, че като малко дете се радвам на всяка лична награда и отличие, които получавам, защото това е много високо признание за моята работа и за значимостта на постиженията на учениците ми.

Драго ми е, че трудът и усилията  –  моите и на учениците ми, не остават незабелязани и са заслужено оценени. Удостоена съм с множество регионални, национални и международни отличия и благодаря от сърце на всички, които решиха, че съм достойна за тях. Огромна чест е за мен, че съм носител на такива престижни награди като Награда „Русе“ 2013, Национална награда „Учител на годината по информатика за 2014 г.“, Награда за иновации от Община Русе и Общинска фондация „Русе – град на свободния дух“ през 2014 г., Национално отличие на Ученическия институт по математика и информатика на БАН през 2015 г., Международно отличие от Министерството на образованието на република Русия през 2016 г., Национално отличие „Дигитален посланик в час и клас 2018“, Отличие от областния управител на област Русе през 2021 г., Национална награда „Константин Величков“ на МОН през 2021 г. и много други. Ценя страшно много всяка една своя награда!

➤ Научете още: Жените имат уменията да се справят успешно като програмисти

Сюзан Феимова участници курсове Стартъп Фектъри

А кои награди са ви по-ценни – личните или на вашите ученици?

Всички мои лични награди са ми изключително скъпи, но истината е, че се гордея много повече с наградите на своите ученици. Всеки техен успех го чувствам като свой и се възхищавам неудържимо на тяхната целеустременост и борбеност. Спечелването на призово място обаче не е самоцел. Включвайки се в състезание, учениците вече са победители, защото в него те получават позитивно емоционално преживяване, развиват много свои умения и натрупват ценен опит, който води до тяхното благоприятно личностно израстване като умни и отговорни млади хора. Достатъчно ми е да видя учениците си успели не само на състезания, но и в реалния живот после. Ето това е най-голямата награда за мен!

 

Включвайки се в състезание, учениците вече са победители, защото в него те получават позитивно емоционално преживяване, развиват много свои умения и натрупват ценен опит, който води до тяхното благоприятно личностно израстване като умни и отговорни млади хора.

Сюзан Феимова ученици

Има един период в годината, в който децата стават център на особено внимание и, за съжаление, на не малко обвинения и негативни послания. Това е времето на т.н. матури – било то след 4-ти, 7-ми, 10-ти или 12-ти клас… Резултатите стават все по-ниски, а учениците все по-обвинявани в неграмотност и нежелание да учат. Къде се корени проблемът според вас и има ли начин да се спре негативната тенденция?

Моето лично мнение е, че проблемът за ниските резултати на учениците идва от факта, че няма достатъчно пълноценно взаимодействие между преподаватели, родители и ученици.

Скъпи родители, ние учителите наистина много се нуждаем от вашето съдействие и сътрудничество дори и понякога да е безгласно, повярвайте ми, че то пак се усеща.

Без вас нашата кауза е обречена. Само ако ученици, учители и родители действат заедно в екип, като едно цяло, може да се постигне положителна тенденция в резултатите на учениците. Тук пак ще повторя, че много мои ученици успяват да заемат призови места на олимпиади и състезания по информатика и информационни технологии именно защото аз и те имаме доверието и пълната подкрепа на техните родители. Да, успехът на учениците много зависи от учителя, но страшно много зависи и от родителите. Само ако работим задружно, в името на нашите деца, можем да постигнем дори и смятаното за невъзможно. Аз в своята работа винаги се опитвам по разбираем и достъпен начин да обясня учебния материал. Но за да не останат моите усилия висящи във въздуха, имам нужда от моралната и физическа родителска подкрепа във всяко едно отношение. Нека не забравяме, че това са нашите деца и те имат нужда от нас – учители и родители.

Скъпи родители, ние учителите наистина много се нуждаем от вашето съдействие и сътрудничество дори и понякога да е безгласно, повярвайте ми, че то пак се усеща.

Без да омаловажаваме което и да било от останалите училища, но Математическата гимназия в последните десетина години винаги на първо място в положителните класации на средните училища в Русе и в топ 10 на училищата в България според матурите в 7 клас. От какво е резултат този успех?

С риск пак да се повторя споделям, че този успех е резултат от всеотдайната работа и усилия на учители, ученици и родители. Много извънкласни дейности има в гимназията и те допринасят значително за отличното представяне на нашите възпитаници. Обучението е на особено високо ниво и се провежда от компетентни и мотивирани преподаватели. Набляга се на индивидуалната работа и всеки получава необходимите напътствия и помощ.

Не на последно място ще отбележа, че учениците ни са умни и много амбициозни, а също и изключително добре възпитани на уважение и труд от своите родители.

Със сигурност като преподавател ви остава твърде малко свободно време. Въпреки това никога не отказвате да се включвате в инициативите на Startup Factory за повишаване на дигиталните умения на младежи и възрастни. Какво ви носи работата с хора, които буквално за първи път се докосват до програмирането?

Преподаването е нещо, което правя с безкрайно удоволствие. Не го усещам като работа, а като много приятна дейност. Детската ми мечта беше да стана учител по информатика и информационни технологии. Мечтата ми се сбъдна, какво по-голямо щастие може да има? Аз работя това, което искам и харесвам. Когато ти е хубаво да вършиш нещо, ти се забавляваш, релаксираш, даваш всичко от себе си без усилия. Обичам контакта с хората, които обучавам. Те ме зареждат с енергия и сили да ги науча на повече и повече неща, които със сигурност ще им бъдат потребни и нужни.

Да, истина е, че освен редовните часовете в Математическа гимназия, водя и много други извънкласни занимания. Признавам, че нямам много свободно време, но се чувствам прекрасно когато съм в час. Изморявам се, но това е сладка умора, която ме успокоява и мотивира. Почивам си вкъщи, като подготвям бъдещите си учебни материали, проверявам подготвени за състезания ученически проекти и очаквам с нетърпение следващите си занятия.

Колкото и малко свободно време да имам, никога не бих отказала да се включа в инициативите на Startup Factory за повишаване на дигиталните умения на младежи и възрастни. С огромно желание и много топли чувства участвам като лектор в тях, защото каузата на екипа да предоставя възможност на колкото се може повече хора да усвоят така ценните в наши дни дигитални компетентности, заслужава възхищение, уважение и безусловна подкрепа.

Всички инициативи на Startup Factory са силно обществено полезни и допринасят съществено за придобиване на ключови познания от хора, които имат желание за това.

Много ми е приятно да обучавам хора, които за първи път се докосват до програмирането, защото това е едно актуално и важно съвременно умение. Стремя се да споделя своите знания с тях по начин, който ще им е лесен за възприемане и използване.

Вълнувам се заедно с тях, когато те пишат своите първи редове програмен код и очакват да видят какво ще се случи. Притеснявам се заедно с тях, когато имат грешки и трябва да ги редактират. Радвам се заедно с тях, когато се справят успешно и бързо напредват в непознатия свят на програмирането.

Тяхното докосване до програмирането е вдъхновяваща тръпка за мен, защото е безценно удовлетворение да виждаш как постепенно, тръгвайки от брега на програмирането, хора, които не могат да плуват в програмен код, стигат до средата на морето без страх и продължават да плуват смело и уверено напред.

Ето, за това удовлетворение си струват усилията!

 

➤ Вижте успешен пример на реализирал се програмист: Светлана Стефанова: Бъдещето е на образованите хора

 

Suzan Feimova

Участвала съм в няколко водени от вас курса и съм безкрайно впечатлена от спокойствието и деликатността, с които обяснявате на всеки участник. Но… има ли нещо, което ви кара да се ядосвате при работа с вашите ученици? Кое изкарва г-жа Феимова извън нерви?

Винаги се опитвам да бъда спокойна и максимално полезна на обучаемите. Отнасям се с хората, които обучавам така, както бих искала те да се отнасят с мен, ако аз съм на тяхното място – с внимание, уважение и търпение. Това, което много ме разочарова в работата и в живота е хитруването, използвачеството, предателството, наглото държание и липсата на уважение и достойнство.

Успявате ли да проследите развитието на някои от учениците ви след като завършат гимназията? Имате ли си успешни примери, които са ви особено ценни? Или такива, които са ви изненадали положително – ученици, които не са били особено старателни, но са постигнали успех?

Да, следя развитието на учениците, които посещават извънкласните занимания при мен и на някои други, на които съм преподавала в редовните училищни занятия. Почти всички от възпитаниците ми постигат това, към което се стремят и се издигат определено високо в сферата си. Има много от тях, които са собственици на успешни софтуерни компании в страната и чужбина. Други развиват свой собствен бизнес много предприемчиво и разумно. Трети са едни сред най-емблематичните и ярки кадри в областта, в която са избрали да работят и да се развиват. Имам и такива ученици, които не са били отлични в ученето, но ме изненадват със своята бъдеща реализация като силно отговорни и амбициозни личности. Аз от сърце се радвам на положителното развитие на всичките си възпитаници и ясно разбирам, че занятията по информатика и информационни технологии и цялата им състезателна дейност е спомогнала те да се изградят като специалистите и професионалистите, които виждам пред себе си в тяхно лице след години. Гордея се страшно много с всички!

Сюзан Феимова

Наближава старта на новата учебна година, какво бихте пожелала на вашите колеги и на учениците и техните родители?

Скъпи ученици, колеги и родители, приемете моите най-искрени пожелания за една на първо място здрава, спокойна, ползотворна и усмихната учебна година! Нека да има пламък в очите ви, удовлетворение в душите ви и щастие в сърцата ви. Желая ви една вълшебна учебна година, красива като приказка. Без да търсите намирайте и срещайте само положителни хора, емоции и моменти. Имайте планове за бъдещето и го достигнете такова, каквото го желаете. Учете, обичайте, защитавайте, дерзайте, мечтайте, трудете се и се стремете. Хубавото се постига само от нас и зависи само от нас. Дръзко се обявявайте срещу лошото и упорито налагайте доброто във вас, край вас, навсякъде. Честита и благодатна нова учебна година!

ИСКАШ ЛИ И ТИ ДА РАЗВИЕШ ДИГИТАЛНИТЕ СИ УМЕНИЯ?

УЧИ КОГАТО И КЪДЕТО ПОЖЕЛАЕШ. ВИЖ АКТУАЛНИТЕ НИ ВИДЕО КУРСОВЕ:

QA
Настоящата публикация е създадена от екипа на сдружение Startup Factory в рамките на проект Развитие на дигитални и предприемачески умения в Русе и региона“, който се реализира с финансовата подкрепа на Фондация „Америка за България“.

Изявленията и мненията, изразени тук, принадлежат единствено на сдружение Startup Factory и не отразяват непременно вижданията на Фондация „Америка за България“ или нейните партньори.

Подобни статии

Америка за България - партньори на StartupFactory

Фондация „Америка за България“ е независима, неправителствена и неполитическа американска благотворителна фондация, която работи в партньорство с български организации за укрепване на частния сектор и демократичните институции в страната.

Фондацията е плод на успеха на Българо- американския инвестиционен фонд (БАИФ), създаден през 1991 г. от Конгреса на САЩ с подкрепата на Американската агенция за международно развитие. За повече информация: us4bg.org

Сдружение StartUp Factory

Startup Factory e организация с идеална цел, която работи за развитието на дигиталните умения и за подобряване на предприемаческата среда в Русе и страната. Екипът организира обучения и тематични събития по ПРОГРАМИРАНЕДИЗАЙН и ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВО. Помага на стартиращи компании и неправителствени организации за развитие на тяхното онлайн присъствие с менторство и достъп до ресурси и материали.

ИСКАШ ЛИ ДА РАЗБИРАШ ЗА ВЪЗМОЖНОСТИТЕ В ДИГИТАЛНИЯ СВЯТ ПРЕДИ ВСЕКИ ДРУГ?

Запиши се за месечния ни бюлетин и ще научаваш всичко първи: събития, обучения, новини и възможности.