fbpx
Share

Светлана Стефанова е един от успешните примери на Сдружение Startup Factory. С нея се срещнахме на курса по програмиране за напреднали с преподавател Сюзан Феимова: изключително търпелив педагог, който умее да пробуди програмиста у всеки от своите ученици. Но Светлана със сигурност нямаше нужда от пробуждане – още по време на лекциите и упражненията по програмиране стана ясно, че е изключително способна и амбициозна и че бъдещето за нея в IT сектора предстои.

Само че не това бе основното, което ми направи впечатление в нейната личност. Въпреки че сме донякъде конкуренти, Светлана е от хората, с които споделям общи ценности – любознателност, непрекъснато надграждане на знанията, уменията и комптенциите, интерес към програмирането и новите технологии. Убедена съм, че именно тези ценности стоят в основата на успешната кариерна промяна, която претърпя Светлана: от транспорт и спедиция до програмиране и реални уеб проекти в една от най-големите дигитални и маркетингови агенции в гр. Русе – Weberest.

Интервюто, което направихме със Светла, затвърди това мое мнение и доказа на практика, че когато човек попадне в подкрепяща среда и вложи цялото си старание към желаната промяна, успехът се случва – тук и сега… в България… в Русе. Няма място за оправдания и страхове от типа „вече няма за кога“ – промяна е възможна навсякъде и по всяко време.

От екипа на Startup Factory се радваме, че Светлана се съгласи да направим това кратко интервю. Най-добрият начин да се случва положителната промяна около нас е като показваме добрите примери и хората, с които се гордеем. Светлана е една от тях и ѝ благодарим за отзивчивостта!

Интервюто подготви: Ана Тодорова

Здравей, Светлана, с теб се познаваме от курсовете по програмиране, организирани от Startup Factory, но би ли разказала малко повече за себе си на нашата аудитория?

Завършила съм Математическа Гимназия „Баба Тонка“, след това „Маркетинг“ в УНСС. За мое съжаление така и не успях да работя по тази специалност – в средата на 90-те понятието „Маркетинг“ не беше толкова актуално. Така се стекоха нещата, че започнах да се занимавам с транспорт, спедиция и митническо обслужване. Харесваше ми да работя това, беше разнообразно и удовлетворяващо. За никого не е тайна обаче, че в тази сфера има моменти с огромно психическо натоварване и нерви. Така, след над двадесет години работа си дадох сметка, че повече не мога да продължа така и, че задължително трябва да променя нещо. В този момент случайно попаднах на обява за безплатен подготвителен курс Programming Basics към Softuni. В гимназията обожавах часовете по информационни технологии и реших, че трябва да опитам. Курсът ме грабна и „запали“ до такава степен, че реших да продължа да се занимавам с това.

 

Както споменах, заедно посещавахме курса по програмиране, воден от г-жа Сюзан Феимова. Тогава много ме впечатли колко бързо и с какъв ентусиазъм възприемаше информацията. Имаше ли предварителна подготовка или знания по програмиране, или всичко усвои по време на курса?

Да, преди да започна да посещавам курсовете на госпожа Феимова, бях изкарала първите три модула от пътеката C# на СофтУни. Те ми дадоха много добра основа, която продължава да ми помага и до днес. За мое съжаление нямах физическата възможност да ги продължа – в един момент станаха много интензивни, а аз работех и имах доста семейни ангажименти. Точно в този момент попаднах на курса “ Основи на програмирането на уеб страници“ на Startup Factory в Русе. Курсовете допълваха това, което бях започнала. Бяха в удобно време и обстановка, а преподаването, материалът и упражненията бяха на ниво.

Курсовете допълваха това, което бях започнала. Бяха в удобно време и обстановка, а преподаването, материалът и упражненията бяха на ниво.

Как се разви кариерата ти след курса? Успя ли веднага да приложиш наученото? Доколкото знам, започна работа като програмист в една от най-големите и успешни агенции за уебдизайн и маркетинг в Русе – Weberest.

След последния курс, който изкарах в Startup Factory продължих да се самообучавам, но това се оказа трудно и доста хаотично занимание без ментор. В този момент, Startup Factory ме свърза с Weberest, които търсеха хора за екипа си. Започнаха да ми изпращат задачи, с чиято помощ научавах нови, и нови неща. Това продължи около 7 месеца, след което ми беше отправено предложение за започване на работа. Приех с радост – това за мен беше невероятен шанс, сбъдната мечта.

 

Как се чувстваш като част от екипа на Weberest? Трудно ли ти беше да се адаптираш или напротив?

Аз съм от хората, които много бързо се адаптират. В екипа на Weberest от самото начало се чувствам добре. Всички са много внимателни, спокойни и позитивни. Не само, че винаги са готови да дадат съвет и помощ, но го правят с удоволствие. Още на втория месец ме включиха в реален проект, по който работя и сега – Реалистимо.

 Научете още: Новата PropTech платформа Реалистимо стартира в Русе

Добре, а не мислиш ли, че станаха прекалено много програмистите в България? Буквално всеки втори иска да е IT специалист. Има ли „хляб“ за всички?

Не всеки който желае да стане програмист, успява. На някои им липсват качества, на други воля и постоянство, на трети просто им липсва нужното време – трябват много часове лекции, упражнения и писане на код. Факт е, че пазарът на труда все още е гладен за кадри. В този смисъл, не смятам, че програмистите са станали твърде много.

 

Факт е, че пазарът на труда все още е гладен за кадри. В този смисъл, не смятам, че програмистите са станали твърде много.

Какви качества трябва да притежава успешният програмист? Какво ти помага или пречи в работата и взаимодействието с колеги и клиенти?

Освен, че трябва да имаш нужния начин на мислене, трябва да притежаваш и много други качества. На първо място трябва силно желание и любов към това, което правиш. Трябват и много труд, дисциплина и постоянство. На този етап единственото, което ме притеснява и пречи е липсата на опит и знания, но това е нормален етап от развитието.

А трудно ли е да си жена-програмист в една доминирана от мъжете професионална сфера (IT сектора)?

Може би имам късмет, че в компанията, в която работя не се усеща такова разделение.

Продължаваш ли да надграждаш по някакъв начин уменията си? Би ли ни препоръчала курс или обучение, което ти е помогнало да се развиваш?

Както в много професии, така и в тази обучението никога не спира. При мен като начинаещ, непрекъснато излизат нови и нови неща в процеса на работа. Това изисква постоянно търсене и обучение. За радост вече информацията е навсякъде и е лесно достъпна – като се започне от специализираната литература, през присъствените курсове и обучителни платформи и се стигне дори до клиповe в youtube. За младите хора, които тепърва избират този път е най-добре да се ориентират към Университет и да допълват знанията, които получават там с допълнителни курсове и стажантски програми. За всички останали, за които университетът вече не е вариант, препоръчвам присъствените обучения на Startup Factory в Русе, както и курсовете на платформи като СофтУни и Телерик. Те дават добра основа и знания, върху които да се надгражда.

Програмистите имат свободата да работят откъдето пожелаят по света. За или против дистанционната работа си?

Всичко зависи от темперамента и начина на живот на конкретния човек. Аз лично предпочитам дистанционният модел на работа. Факт е обаче, че за начинаещите е по-добре да работят предимно от офиса. Ежедневният, близък контакт с по-опитни колеги е важен за по-доброто обучение и навлизане в работата.

Светла, аз не обичам да говоря за години и никога не питам кой на колко е. Все пак ще спомена, че и двете сме над 40-десетте. Не е ли прекалено късно на тази възраст човек да се преориентира професионално?

Може би ще прозвучи като клише, но никога не съм разбирала хората, които казват „Вече няма за кога“. Стига човек да има желание, воля и постоянство, може да се постигне много независимо от възрастта. Единственото важно нещо е да сме здрави – всичко останало е просто оправдание.

 

Може би ще прозвучи като клише, но никога не съм разбирала хората, които казват „Вече няма за кога“. Стига човек да има желание, воля и постоянство, може да се постигне много независимо от възрастта.

Какво би посъветвала хората, които се колебаят дали да сменят кариерата си? Които се чувстват нещастни на конкретно място, но нямат смелост и самочувствие да потърсят нова възможност?

Независимо дали става въпрос за кариера или за неща от личния живот, никой не бива да се примирява и да прави компромиси с лошите условия, отношение или начина по който се чувства. Това неминуемо се отразява на физическото и психическо здраве и на отношенията с най-близките ни. На всички в подобна ситуация мога да пожелая да намерят смелост да направят крачката. Да помислят добре какво и как могат да променят и да започнат да действат – никой няма да го направи вместо тях.

 

➡️➡️ Ако сте напълно начинаещ и искате да поставите началото на своя път в областта на програмирането, започнете с нашия видео ресурс за самостоятелно изучаване Курс по WordPress за начинаещи [Изграждане и администриране на сайт]. Вижте подробностите ⬇️⬇️

Startup Factory - Помагаме на младежи и възрастни да развият дигиталните си и предприемачески умения.

Доколко важна е подкрепата на семейството, за да се вземе решение за смяна на професията? Или е по-важно да слушаме интуицията си?

Вземането на решение за смяна на професията е изключително трудно. Особено ако целият Ви живот е преминал в една сфера – в моя случай над 20 години в областта спедицията и транспорта. От финансова гледна точка може да е дори невъзможно. Все пак, започвайки нещо ново от нулата, не можеш да разчиташ на същите финансови постъпления. Всичко това прави взимането на такова решение тясно свързано с подкрепата на семейството.

 

Основната цел на тези интервюта е да покажем успешните примери пред аудиторията ни и да ги мотивираме за промяна (ако я желаят, разбира се). Бих се радвала, ако можем да въздействаме дори на гимназистите, на които предстои първото професионално ориентиране (с избор на специалност и университет). В тази връзка, според твоя личен опит, доколко важно е образованието – основно, средно, висше… продължаващо дори?

Важността на образованието изобщо не подлежи на съмнение. Друг е въпросът доколко е адекватна образователната система у нас. За мен целта на образованието е реализацията. Точно за това е добре да се намерят начини да се помага на децата в тяхното професионално ориентиране. При всички положения водещото е желанието и влечението на самото дете. От там нататък, човек не трябва да спира да се развива и да учи нови неща – независимо дали са свързани с професията или просто му доставят удоволствие. Бъдещето е на образованите хора.

ИСКАШ ЛИ И ТИ ДА РАЗВИЕШ ДИГИТАЛНИТЕ СИ УМЕНИЯ?

УЧИ КОГАТО И КЪДЕТО ПОЖЕЛАЕШ. ВИЖ АКТУАЛНИТЕ НИ ВИДЕО КУРСОВЕ:

QA

Настоящата публикация е създадена от екипа на сдружение Startup Factory в рамките на проект Развитие на дигитални и предприемачески умения в Русе и региона“, който се реализира с финансовата подкрепа на Фондация „Америка за България“.

Изявленията и мненията, изразени тук, принадлежат единствено на сдружение Startup Factory и не отразяват непременно вижданията на Фондация „Америка за България“ или нейните партньори.

Similar articles

Америка за България - партньори на StartupFactory

Фондация „Америка за България“ е независима, неправителствена и неполитическа американска благотворителна фондация, която работи в партньорство с български организации за укрепване на частния сектор и демократичните институции в страната.

Фондацията е плод на успеха на Българо- американския инвестиционен фонд (БАИФ), създаден през 1991 г. от Конгреса на САЩ с подкрепата на Американската агенция за международно развитие. За повече информация: us4bg.org

Сдружение StartUp Factory

Startup Factory e организация с идеална цел, която работи за развитието на дигиталните умения и за подобряване на предприемаческата среда в Русе и страната. Екипът организира обучения и тематични събития по ПРОГРАМИРАНЕДИЗАЙН и ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВО. Помага на стратиращи компании и неправителствени организации за развитие на тяхното онлайн присъствие с менторство и достъп до ресурси и материали.

Startup Factory  е притегателен център на активните хора в Русе и региона.

ИСКАШ ЛИ ДА РАЗБИРАШ ЗА ВЪЗМОЖНОСТИТЕ В ДИГИТАЛНИЯ СВЯТ ПРЕДИ ВСЕКИ ДРУГ?

Запиши се за месечния ни бюлетин и ще научаваш всичко първи: събития, обучения, новини и възможности.