fbpx
Share

Анита Йонова е млада дама, с която ни запозна случайността. Едно телефонно обаждане, кратка мейл кореспонденция и веднага разбрах, че е от хората, които бих желала по-често да срещам: позитивна, енергична и най-важното – не се оплаква, а търси начин да променя средата около себе, „въоръжена“ с много ентусиазъм, красота и интелект.

Защо помолих Анита за интервю? Първата причина е нейният социален стартъп, наречен „крем с кауза“. Въпреки леко провокативните ми въпроси и деликатните ѝ отговори, аз искрено вярвам, че всеки от нас трябва да бъде социално ангажиран с една или повече каузи. Това не отменя дълга на държавата като институция към нейните граждани, а ни прави по-сплотени и човечни като нация.

Същевременно Анита е от добрите примери за децата ни. И не – не защото е участвала в конкурс за красота… Искрено се надявам със своите думи Анита да докосне онези неуверени млади или не толкова млади души, които не вярват в себе си и се колебаят накъде да поемат. Възможностите ни очакват на всяка крачка, стига да имаме смелостта да приемаме предизвикателствата и готовността цял живот да се учим и развиваме.

От името на екипа на Startup Factory благодаря на Анита за отделеното време и пожелавам успех на социалния ѝ стартъп, за да може да подкрепи колкото се може повече деца и техните родители!

Здравей, Анита! Би ли се представила за аудиторията на Startup Factory?

Здравейте! С най-голямо удоволствие! Благодаря Ви за поканата за интервю.

Аз съм Анита Йонова, 27г. – майка и съпруга, голям мечтател по душа, HR по професия. Завършила съм висшето си образование в СУ ,,Климент Охридски“. Животът ми е изключително динамичен. Нямам свободна минута, но това ме зарежда и изпълва с удовлетворение. Обичам да излизам от зоната си на комфорт. Това е причината често да се впускам в нови приключения (JuveBelle AY cosmetics е едно от тях).

Понякога ми е трудно да разкажа за себе си. Ако се впусна в детайли, вероятно няма да ми стигне денят, за да разкажа… Най-хубавото в живота ми е, да бъда съпруга и майка на прекрасния Михаил. Семейството е щастието, което всеки трябва да притежава. То е стимул и мотивация, любов и безкрайност.

Преди година станах втора подгласничка в конкурс за красота ,,Мисис България“. Едва месец след това, представих страната ни в международен конкурс за красота ,,Woman of the universe”, където се класирах четвърта. Често участвам в продуктови и портретни фотосесии, реклами и събития. Обиколила съм много страни, запознала съм се с различни култури през годините, в които печелихме младежки европейски проекти и участвах в междукултурни обмени. Също така известно време бях професионален инструктор по народни хора и танци.. Мисля да спра до тук. 😊

 

Какво те мотивира да създадеш бранда JuveBelle AY Cosmetics?

JuveBelle AY cosmetics е моя дългопазена тайна, която таях вътре в себе си. Притеснявах се да споделя дори на най-близките си.

По време на участието си в конкурс Мисис България, 2021, се запознах с някои удивителни дами. Всяка води своята си битка. И знаете ли – всяка от тях е спечелила нейната си битка, с нейните си ресурси, в нейното си време. Там се запознах и с Ева (дано нямаш против, че те споменавам, Ева). Нейният син е с аутизъм – прекрасно, слънчево дете. Веднага след това аз реших, че повече няма да крия в себе си мислите, които понякога изпълваха съзнанието ми. Проучих възможностите, свързах се с екип от професионалисти, обсъдихме идеите ми и започнахме да действаме по проекта. Споделих с най-важните хора за мен и те ме подкрепиха. Благодарна съм им от сърце!

Ева и нейният син са моят стимул да бъда част от тяхната кауза. Реших да дарявам 10% от всеки продаден продукт за Сами. И така, още от създаването на бранда, аз и моите клиенти винаги подкрепяме благотворителна кауза.

 

С какви трудности се сблъска при основаването на бранда и при създаването на своя първи продукт?

Смея да твърдя, че на първо място се сблъсках със своите мисли, дали ще се справя. Въпреки че съм много амбициозен човек и се стремя винаги да извличам положителното от всяко събитие, от всяка среща, от всичко, което ми се случва, вероятно напълно разбираемо, при мен съществуваше едно ,,Ами, ако не успея?“

Слава Богу, бързо се отърсих от тези мисли.. 😊

 

Брандът и продуктите ти са от козметичната сфера. Кое мотивира избора ти и защо реши да разработваш собствен продукт? Вероятно не малко козметични брандове биха били щастливи да представяш собствените им марки продукти.

Предвид всичко не дотолкова здравословно, което ни заобикаля, ми се иска моето семейство и близки да използваме козметика с колкото се може по-малко химия.

Преди да създам козметичния бранд, използвах продукти с алое вера за мен и за семейството си. Започнах да си правя маски за лице и коса, експериментирайки с различни натурални продукти. Именно тогава се зароди интересът ми и към етеричните масла. Опитвах различни вариации и проследявах какъв ще бъде ефекта върху кожата ми. Когато си направих маска с гел от алое вера, иланг иланг и бадемово масло, просто се влюбих в резултата – кожата ми стана изключително мека, свежа и хидратирана. Очите ми изглеждаха все по-отпочинали сутрин, когато бебето ме будеше (бях в бебешки колики-зъбен, кърмачески период, в който сънят беше абсолютен мираж). Замислих се, че тази комбинация просто трябва да се види от повече хора. Следя различни блогове и групи за красота и здраве и забелязвам, че хората трудно се доверяват на козметичен продукт – с големи усилия се фокусират върху точно определен продукт, често остават разочаровани.

 

Бранд Анита Йонова

Бизнесът ти е и социално ангажиран. Доколкото разбирам с всяка продажба подкрепяте благотворителна инициатива, нали така?

Да, правилно сте разбрали. Това е нашият крем с КАУЗА.

 

Във връзка с предходния въпрос, сблъскваш ли се недоверие от страна на потребителите? Хората как се отнасят към решението ти да подкрепяш различна кауза чрез процент от продажната цена? Не те ли обвиняват, че това е рекламен трик?

На този етап не съм получавала подобни критики, дори, за да бъда честна не съм се замисляла, че би могло да се изтълкува по подобен начин. Аз се чувствам удовлетворена, когато го правя. Зная, че няма нищо даром в този живот. Семейството ми е здраво, аз самата съм здрава и се чувствам добре в собствената си кожа. Истината е, че човек не бива да забравя от къде е тръгнал, не бива да променя същността си, на база някое събитие или промяна, случила се в живота му. Когато човек е здрав и щастлив, трябва, макар и за кратко да се замисли, че е редно да сподели частичка от себе си, за да помогне на някого – иначе успехът е напълно незначителен. Кому е нужен, щом не е споделен?

Истината е, че аз не се интересувам дали някой би могъл да си помисли нещо подобно, щом съвестта ми е чиста. Щом гордо и с ръка на сърцето мога да заявя, че дарявам 10% от продажбата на всеки продукт за благотворителност (а, често и повече).

И все пак е редно да споделя – майките, чиито дечица сме подкрепили и продължаваме да подкрепяме, имат достъп до нашите продажби и са наясно колко продукта са продадени и на каква цена.

Аз неслучайно не обявявам постоянно каква сума съм дарила – нека майките го направят, ако пожелаят. За мен е важно да бъда част от тяхната кауза, макар и с малко. Колкото и тривиално да звучи, великите неща се случват, когато аз и ти, и всеки съпричастен помогне по малко…

Колкото и тривиално да звучи, великите неща се случват, когато аз и ти, и всеки съпричастен помогне по малко…

Важно ли е всеки от нас да бъде социално ангажиран? Не е ли задължение на държавата да е активна точно там, където ти насочваш усилията си?

Нека всеки действа така, както го почувства. Аз съм израснала в семейство, в което са важни добродетелите.

Няма да има по-голямо щастие от това, родителите на дечица с проблеми да получат подкрепа от държавата, която са дарили с най-божествения дар – децата. Дано.

 

Красива, умна, образована жена би постигнала успешна реализация навсякъде по света, а навярно и възможности не са липсвали. Защо избра живот и бизнес в България?

Този въпрос ме върна назад във времето. Възможности за развитие по Света наистина не са липсвали. Още, когато завърших средното си образование, имах възможността да продължа с висшето си образование в чужбина, благодарение на американската организация, от която бях част пет години и социалните и образователни дейности, които развивахме.

Страната ни е възхитителна и несравнима – природата, която ни заобикаля и спира дъха ни, величествената история. Аз няма как да оставя просто ей така тази магия. Не мога. Не желая. Обичам да пътувам и вероятно, както повечето хора, понякога ми се случва да си кажа ,,Я, тук колко добра икономика имат. Виж ти, как мислят за народа си – образованието и здравеопазването са на изключително ниво“ и пр, но винаги с нетърпение си се прибирам тук. Несъмнено, има толкова много неща, които се моля да се променят, но копнежите по моята скъпа татковина си остават..

 

Семейтво Анита Йонова

Пречи ли в бизнеса и работата да си жена? При това… Мисис България?

Слава Богу, не. Дори напротив. Понякога едно скрито оръжие помага много. Усмивката, мили хора. Толкова обичам усмихнатите хора.

Аз смятам, че нищо в характера и държанието ми не се е променило след стеклите се обстоятелства в живота ми. Хората продължават да ми споделят много неща, винаги съм отворена да си поговоря с някой, да се посмеем.

Жените по природа са изключително силни създания. Вярвам, че могат да постигнат всичко, стига да си помечтаят за него, а и да се потрудят. Да поработят над идеите си. Винаги съм се чудила на хора, на които все нещо не им достига (не визирам здраве, там сме безсилни). Искат да получават по-голяма заплата, да имат по-престижна професия и пр, но не полагат никакви усилия, за да го постигнат – това далеч не е укор. Надявам се на хората, които го прочетат, да им подейства, като мотивация. Най-трудно е да повярваш в себе си и да затвориш ушите си за мнението на хора, които не те познават. След това се пускаш по течението и нещата се получават. 😊

Най-трудно е да повярваш в себе си и да затвориш ушите си за мнението на хора, които не те познават.

Как съчетаваш множеството роли – модел, мис, студент, съпруга, майка, HR в голяма фармацевтична компания, бизнес дама? Това е… уау! … сериозна визитна картичка! А не е ли уморително да си ангажирана с толкова неща едновременно?

Никак не се замислям ха-ха. Избягвам размишленията, относно времето и всички роли. Смея да твърдя, че съм организиран човек, но никога не съм си правила план за деня. Това е просто невъзможно. Някои предложения идват буквално изневиделица. Често дори нямам възможност да откликна на някои – събитията понякога се дублират и избирам по приоритети.

Всъщност, аз съм изключително щастлива с всичко, което правя и за всяко нещо влагам огромна енергия. Дори не мога да си представя някой ден да се прибера от работа и да нямам допълнителни ангажименти. Не се чувствам изморена – напротив, изключително заредена и благодарна съм.

 

Не ми се иска да измествам акцента, но не се въздържам да попитам – какво те мотивира да участваш в конкурс за красота? Какви позитиви или негативи виждаш в подобни конкурси и какво би посъветвала дамите, които имат желание да участват в тях?

На шега. Почти никой не знаеше. Споделих с най-близките си. Те ме подкрепиха на 100%. Съпругът ми беше възпрепятстван да присъства, все пак конкурсът се проведе в делничен ден, затова взех със себе си моята майка – жената, която винаги ме е подкрепяла още в ученическите години и за което съм ѝ адски благодарна. Без нейната подкрепа преди години, вероятно сега нямаше да се престраша да се развивам в различни сфери.

Аз съм свикнала да извличам само положителното от всяко събитие и всяка среща. Винаги мога да си ,,открадна“ по нещо оптимистично. Най-големия позитив, който видях, е, че се запознах с някои прекрасни дами, с които и до сега поддържаме контакт. Благодарение на конкурса, получих още по-голяма мотивация да създам JuveBelle AY Cosmetics. Забавлявах се.

Моят съвет е, всяка дама, която има желание да постигне нещо за себе си, без значение от какво естество, да действа. Дори да си мисли, че мечтата ѝ няма да се вземе сериозно от хората, дори да се страхува да рискува. Щастието идва в края на зоната ни на комфорт.

Анита Йонова

Не можем да минем без още едно клише, а именно кое ще спаси света – красотата или интелекта?

Нека започнем с това, че красотата е въпрос на усещане. Да приемем, че всеки притежава красиви черти. Интелектът ще спаси света. Интелектът е стимула, към който се стреми всеки от нас. Необходими са безброй усилия и желание, за да се докоснем до него.

 

Какви качества и умения трябва да притежава човек, за да стартира собствен бизнес?

На първо място човек не бива да се отказва от мечтите си. Когато достатъчно дълго мислим за нещо и полагаме усилия за него – то ще стане реалност в най-подходящия момент.

Необходимо е да има иновативни идеи, които да съумее да осъществи. И.. да получи подкрепа от най-близките си – в противен случай нищо няма смисъл.

  

Как се забавляваш в свободното си време?

Свободното ми.. какво? ха-ха.

Обичам да пътувам със семейството си. Обичам разходките с тях.

Обичам, когато прекарваме уикендите си на вилата, при нашите.

Обичам да ходя на народни танци.

Обичам да посещавам фитнеса, когато ми се отдаде тази възможност.

 

За финал на нашия разговор какво би посъветвала хората с мечта за собствен бизнес?

Хубаво да осмислят идеите си. Да легнат да поспят, а на сутринта да помислят отново. Ако идеите ,,пречат“ на съня – то те са правилните и си заслужава да се борим за тях. Решението е само едно – дерзайте, скъпи хора. Животът е кратък. Не си заслужава да го изпълваме с негативизъм и несбъднати мечти. ❤️

 

Интервюто подготви: Ана Тодорова

Актуални обучения

12 ноември 2022

10 до 17 часа

5 тематични лекции

19 ноември 2022

10 до 17 часа

5+ социални мрежи

26 и 27 ноември 2022

14 до 17 часа

Програмиране с HTML и CSS

Similar articles

Петя Бонева: Изкуственият интелект е перфектният инструмент за подхранване и развитие на човешката креативност

Петя Бонева: Изкуственият интелект е перфектният инструмент за подхранване и развитие на човешката креативност

Петя Бонева е артистичната душа в екипа на Startup Factory. Нейните деликатност, топлота и професионализъм я превърнаха в любим преподавател и за деца, и за младежи, и за възрастни.

Настоящата публикация е създадена от екипа на сдружение Startup Factory в рамките на проект Развитие на дигитални и предприемачески умения в Русе и региона“, който се реализира с финансовата подкрепа на Фондация „Америка за България“.

Изявленията и мненията, изразени тук, принадлежат единствено на сдружение Startup Factory и не отразяват непременно вижданията на Фондация „Америка за България“ или нейните партньори.

Америка за България - партньори на StartupFactory

Фондация „Америка за България“ е независима, неправителствена и неполитическа американска благотворителна фондация, която работи в партньорство с български организации за укрепване на частния сектор и демократичните институции в страната.

Фондацията е плод на успеха на Българо- американския инвестиционен фонд (БАИФ), създаден през 1991 г. от Конгреса на САЩ с подкрепата на Американската агенция за международно развитие. За повече информация: us4bg.org

Сдружение StartUp Factory

Startup Factory e организация с идеална цел, която работи за развитието на дигиталните умения и за подобряване на предприемаческата среда в Русе и страната. Екипът организира обучения и тематични събития по ПРОГРАМИРАНЕДИЗАЙН и ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВО. Помага на стратиращи компании и неправителствени организации за развитие на тяхното онлайн присъствие с менторство и достъп до ресурси и материали.

Startup Factory  е притегателен център на активните хора в Русе и региона.