fbpx
Share

Всички имаме идеи за потенциален бизнес, но превръщането на тези идеи в реалност е истинско предизвикателство. Създаването на успешен бизнес не е лесна задача, особено когато пандемията от COVID-19 “промени играта” в света на бизнеса.

Добрата новина е, че това не означава непременно, че е станало по-трудно.

Според доклад на Startup Genome, рекорден брой от 540 компании са постигнали статус на еднорог през 2021г. (в сравнение с 2020г. когато само 150 са успели), като 113 екосистеми имат най-малко един гигант на стойност над милиард долара.

Брой еднорози за година

Източник: https://startupgenome.com/article/the-state-of-the-global-startup-economy

Към днешна дата инвестициите на местни фондове в Югоизточна Европа са се увеличили главоломно – от 218 млн. долара през 2017г. до 1.3 млрд. долара през 2022г., базирано на проучването на Българската асоциация за дялово и рисково инвестиране за състоянието на стартъп екосистемата. А в България през последните 18 месеца са събрани повече средства от всякога до сега и инвестициите достигат 251 млн. долара.   

Funds raised in BG<br />

Източник: https://bvca.bg/wp-content/uploads/2022/11/SEE-Report-2022.pdf

Въпреки че имаше значителни предизвикателства за малкия бизнес през този период, промените създадоха големи възможности за предприемачите, особено тези, които са готови да “прегърнат” правилната технология.

Наличието на технологии революционизира начина, по който малките предприятия взаимодействат с клиентите, растат и се конкурират с по-големите предприятия.

Всички те, без значение от размера им, трябва да се адаптират към по-динамичната пазарна среда, с развитието на потребителските нагласи и практики. Но по-малките фирми, често се справят много по-добре с това. Казана по-просто: Ако имате добра идея, има повече възможности от всякога до сега да проправите своя собствен път и да изградите нещо страхотно от самото начало. 

Ако възнамерявате да започнете собствен бизнес, ние ще ви споделим 5 съвета, които ще ви помогнат да достигнете до успеха.

1. Намерете вашето “ЗАЩО”

„Защо“ е това, което ще ви държи, когато нещата не вървят непременно по план и искате да се откажете (да, ще има такива моменти). Стартирането на бизнес е предизвикателство и вашият ангажимент неизбежно ще бъде подложен на изпитание. По-вероятно е да останете мотивирани, ако това “ЗАЩО” ви води. Ще ви помогне да стигнете до заключения и да вземете трудните решения. 

2. Помощ от ментор

Менторите са чудесен начин да избегнете грешки, които биха ви коствали много. Можете да спечелите от уменията и опита на другите и да ги използвате, за да развиете бизнеса си. Менторът ще бъде там, когато имате нужда от насоки, съвети и помощ при разрешаването на проблем. Разбира се, не е нужно да се ограничавате само до един ментор, нито е необходимо да имате официално споразумение. Реалността е такава, че успешните хора обикновено са много заети, така че ще ви е трудно да ги задържите за дълги разговори и срещи. Въпреки това, поради разрастването на подкастите и дигиталните платформи, е много по-лесно да достигнете до хората на които се възхищавате и да се учите от тях.

➤ Чуйте още съвети за стартиране на бизнес и интервюта с успешни личности в нашия авторски подкаст

3. Впрегнете силата на дигиталния свят

Пандемията даде на собствениците на малък и среден бизнес много уроци за важността на онлайн присъствието. Поради ограничените възможности за среща с хора по време на локдауните, мнозина разчитаха единствено на дигитални медии, за да продават и рекламират своя продукт.

Имате ли нужда да развиете дигиталните си и предприемачески умения? Да актуализирате знанията си и да разберете какви са най-новите тенденции? Следете предстоящите ни присъствени и онлайн обучения тук.

➡️➡️ Ако сте напълно начинаещ и искате да поставите началото на своя път в областта на програмирането, предлагаме ви да се включите в предстоящия ни курс и да се запознаете с най-важните принципи при създаването на интернет страници посредством езиците HTML, CSS и JavaScript.

Началото е на 4 март, 2023 г. Вижте подробностите ⬇️⬇️

Предстоящо обучение за начинаещи

Разработване на уеб страници

4. Бъдете адаптивни и отворени за промяна

Нито един бизнес не обича промяната. Но способността да се адаптираш и да бъдеш отворен за промяна е от съществено значение за оцеляване. Нещата могат да се променят поради фактори, върху които нямате контрол. Затова е важно да можете да останете гъвкави, да имате отворено съзнание, че нещата могат да се променят.

5. Направете вашето проучване

Според проучване, проведено от Джеси Хейгън от U.S. Bank, 82% от фирмите се провалят поради лошо управление на паричните потоци. Така че, ако искате да започнете бизнес, правилното проучване може да се окаже спасително. Стриктното следене на разходите и маржовете от проактивен добър счетоводител или съдружник, който отговаря за финансите, прави разликата между успешен и провален бизнес.

Колкото повече знаете, толкова повече контрол ще имате, за да развивате бизнеса си и да се справяте с неочакваните разходи. Освен това, вероятно ще се нуждаете от финансиране, за да започнете. Преди да поемете финансов ангажимент, направете реалистично проучване каква сума ще ви трябва. Разгледайте възможностите си и вижте от какво наистина се нуждаете, за да изпълните своя бизнес план.

Автор на статията: Десислава Симеонова

Настоящата публикация е създадена от екипа на сдружение Startup Factory в рамките на проект Развитие на дигитални и предприемачески умения в Русе и региона“, който се реализира с финансовата подкрепа на Фондация „Америка за България“.

Изявленията и мненията, изразени тук, принадлежат единствено на сдружение Startup Factory и не отразяват непременно вижданията на Фондация „Америка за България“ или нейните партньори.

Подобни статии

Америка за България - партньори на StartupFactory

Фондация „Америка за България“ е независима, неправителствена и неполитическа американска благотворителна фондация, която работи в партньорство с български организации за укрепване на частния сектор и демократичните институции в страната.

Фондацията е плод на успеха на Българо- американския инвестиционен фонд (БАИФ), създаден през 1991 г. от Конгреса на САЩ с подкрепата на Американската агенция за международно развитие. За повече информация: us4bg.org

Лого БФЖ

Startup Factory e организация с нестопанска цел, която работи активно от 2015 година за развитието на дигиталните и предприемачески умения на ученици, студенти и възрастни от Русе и региона. Организираме обучения и тематични събития в три направления: ПРОГРАМИРАНЕ, ДИЗАЙН и ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВО. Популяризираме възможностите, които предоставят децентрализираните технологии и БЛОКЧЕЙН и тяхното приложение в бизнеса. Предоставяме обучителни ресурси и свободни за ползване инструменти.