fbpx

Представяме ви Десислав Петров – софтуерен разработчик в стартъп компанията Recheck.io. Обича автомобилите и смята, че децентрализираните технологиите ще стоят зад много от бъдещите технологични иновации.

В работата си основно използва JavaScript за бекенд, HTML и CSS за фронтенд, Solidity за така наречените „умни“ договори. Всичко, което е научил, е или чрез различни онлайн курсове или в процеса на работа във фирмата.

Кога се запали по програмирането? Разкажи ни повече.

Първият ми досег с програмиране беше с езика Паскал около 5ти клас в Центъра за ученическо техническо и научно творчество – Русе. Нямам особени спомени, освен че правихме програма, която да изкарва всички възможни комбинации на играта 6/49. Бяха около 13 млн и още го помня 🙂

След това до 4-5 ти курс в университета (УАСГ) нямах общо с програмирането. Тогава бях специалност Геодезия и специализирах картография. Имахме дисциплина в която изучавахме WEB картографирането, която ми хареса и дори дипломната ми работа беше изработка на WEB карта върху основата на Google Maps.

Вярвайте ми, стоте национални исторически обекта са доста повече от 100

Последната и решаваща среща беше пролетта на 2017 г. Бях се записал за безплатен курс по основи на програмирането, организиран от СофтУни и провеждан в залите на РУ. Тогава, макар и да бях се записал на шега и повече за уплътняване на времето, благодарение от една страна на Светлин Наков и СофтУни , и на лектора ми по време на безплатните курсове Асен Николов, се запалих.

Когато човек усети тръпката от това да напише нещо и то да оживее пред очите му няма как да не се запали 🙂

Занимаваш се с блокчейн. Сподели ни нещо интересно и на достъпен език за работата си.

Блокчейн, макар и да е на повече от 10 години, тепърва започва да навлиза в истинският си разцвет. Тук е хубаво да кажа и че блокчейн не е биткойн.

Блокчейн е технологията, която е използвана за създаването на биткойн, етериум и другите виртуални валути, но е много повече от това. На хората, които не са запознати с блокчейн, бих казал прочетете малко – това е бъдещето.

Блокчейн технологиите ще стоят зад много от бъдещите технологични иновации. Няма да ме учуди в един момент да замени до голяма степен и личните карти и паспорти.

Хубавото тук е, че използвана мъдро технологията, има шанс да промени света ни към по-добро, ограничавайки влиянието на технологичните гиганти, чрез намаляване достъпа до информацията, до която те имат достъп, без изричното ни знание и разрешение.

Казано просто: имаше златна треска, после нефта, който наричаха черно злато, а сега в 21 век информацията е новото злато.

Ако разбирате GDPR и правата, които дава, на обикновения човек, то блокчейн технологията има потенциала да стане GDPR на стероиди без бюрократщината.

Има ли голяма цел, към която се стремиш? Нещо вълнуващо и смело…

Цели много, и в личен, и в професионален план и действам по въпроса да успея да реализирам повечето от тях.

Но нещо вълнуващо и смело е да скоча с парашут и да посетя Индия 🙂 А професионално да натрупам достатъчно опит, знания и умения за ръководеното на проекти.

Какви са твоите наблюдения, интересуват ли се младите хора от технологии и по-специално децентрализирани технологии?

От технологии бих казал да.

Все пак много млади хора още от деца са имали компютри и телефони и технологиите са просто част от живота.

По трудно е да намериш човек който да живее без тях, отколкото с тях.

За децентрализираните технологии бих казал, че все още не са толкова популярни за масите, но и това ще се промени.

Надявам се обаче и повече хора да осъзнават не само ползите, но и минусите на различните технологии и по-специално да не предоставят излишно лични данни на съмнителни услуги.

Какви умения са нужни, за да си успешен в сферата на новите децентрализирани технологии?

Не мисля че има специфични умения за децентрализираните технологии.

По-скоро тук нещата се припокриват с уменията, необходими за един успешен програмист – умение да учи постоянно нови неща, да може да търси ефективно информация, да има логическо и абстрактно мислене, да има поглед и над малките детайли, упоритост и умение да се радва на всекидневните малки победи, над кода, както и много други.

Десислав Петров

Можеш ли да предположиш как ще се развива дигиталния свят в бъдещето?

Ох, трудно е човек да предположи как ще се развият нещата… има толкова много променливи в това уравнение.

Едно е сигурно: дигитализацията няма как да спре и ще навлиза във все повече сфери.

Благодарение на автоматизация, развитието на изкуствения интелект и децентрализираните технологии, всичко ще се развива с все по-бързи темпове и хората ще трябва да се напасват в променящата се среда.

Но сигурното е, че човек, ако не друго, то може да се адаптира сравнително лесно.

Смяташ ли, че в България младите могат да развиват потенциала си? Какви са твоите съвети към тях?

С желание всеки навсякъде може да развива потенциала си.

Да, в едни случай е по-лесно от други, но не са една или две историите за деца, които вървят с километри, за да отидат на училище или за да получат достъп до интернет.

Моят основен съвет е: не се отказвайте въпреки трудностите!

През последните години в България все повече се развива IT сектора и основното необходимо нещо за развитие е желание и постоянство.

Десислав Петров

Някакво послание?

А като послание бих казал следното – не забравяйте, че освен online (социални мрежи) хората имат нужда от комуникация и offline (на живо), а умението да си комуникативен и да можеш лесно да работиш в екип се цени във всички професионални сфери.

––

Ако и вие желаете да развиете дигиталните си умения, следете нашите актуални курсове тук


След успешната организация на първите хакатони и безплатни курсове по програмиране в Русе, Сдружение Стартъп Фектъри превръща в свой приоритет ранното развитие на дигитални и технически умения на ученици. Целта ни е да направим новите технологии достъпни и атрактивни за деца и юноши, като им предоставим първоначалните насоки и ресурси.

Една относително млада и тепърва еволюираща технология, в която ние от Startup Factory вярваме, е БЛОКЧЕЙН. Горди сме да заявим, че започнахме да работим с блокчейн стартъпи още от 2016.  Причината, поради която смятаме, че децентрализираните технологии ще трансформират из основи съвременния свят, е прозрачността и страхотните хора, които се опитват да направят света по-добър чрез блокчейн. Включи се и ти в блокчейн общността.

Прочетете още: Стартира първото по рода си блокчейн решение в полза на българския бизнес