fbpx
Share

Преди да се преквалифицирате в областта на блокчейн е особено важно да сте наясно какви са тънкостите и изискванията на новата професия, дали е във възможностите и интереса ви. В тази публикация ще посочим кои са специфичните знания и умения, които трябва да притежавате или тепърва да придобиете.

Криптография

Криптографията служи да се подсигурят различни транзакции, извършвани в мрежата. Основните ѝ приложения включват гарантиране на сигурността на участниците и транзакциите и предотвратяване на неоторизиран достъп до данни или тяхната подмяна и манипулация от трети страни. Познания в тази област ще ви помогнат да си намерите работа в компании, извършващи сигурни парични транзакции, както и в организации, превърнали в свой приоритет поверителността и които предават или получават информация посредством криптиране, за да гарантират нейната неприкосновеност. Концепции като криптографски хеш функции, консенсус и леджър технология не трябва да ви звучат като ядрена физика, а е необходимо да покажете експертиза и проактивност.

Структури от данни 

Задължително е да имате познания в областта на структурите от данни, ако сте се насочили към кариера в блокчейн сектора. Блокчейн мрежата е изградена от блокове, които организират и структурират данните в цифровото пространство. Освен това структурите от данни са ключов компонент в компютърните науки и намират широко приложение в областта и на изкуствения интелект, това е и сред най-търсените hard skills към днешна дата.

Смарт контракти

По същество един от най-значимите инструменти в блокчейн индустрията е създаването на смарт контракти или умни договори. Специалистите разчитат на тях, за да автоматизират процесите. Интелигентните договори създават среда на доверие благодарение на своята прозрачност – всичко е видимо за всички участници в блокчейн мрежата. Притежават огромен потенциал да променят начина, по който функционира бизнесът по принцип и търговията в частност, като предоставят възможност за бърз и сигурен обмен, намаляват документацията и спестяват разходи.

Специфични знания и набор от учения, които трябва да притежавате или тепърва да придобиете за кариера в блокчейн

Блокчейн стандарти и екосистеми

За да се изгради ефективна блокчейн система е наложително да се познават принципите и практиките на тази технология и най-вече как могат да бъдат приложени. След като познавате основата, бихте могли да участвате в стратегии за максимизиране на ползите от развиващата се иновация, като например: нови форми на бизнес сътрудничество, по-рентабилно управление на цифровата идентичност чрез използване на криптография с публичен ключ и изобщо всички неподозирани възможности на блокчейн, които биха могли да осигурят нови източници на доходност.

Езици за програмиране

Основната работа на всеки разработчик (ако сте се насочили към тази област на професионално развитие) е писането на код. Т.е. не е възможно да минете без умения и познания по един или повече от следните програмни езици – C++, Java, C#, JavaScript, SQL, Go, Python, Ruby, Rholang и Solidity. Също така е препоръчително да се запознаете с блокчейн платформи като R3 Corda, Hyperledger Fabric, DAML Enterprise Ethereum, Hyperledger Indy/Aries. 

➡️➡️ Ако искате да поставите началото на своята кариера в областта на QA, включете се във видео курса за самостоятелно изучаване Software Quality Assurance [за начинаещи и напреднали] ⬇️⬇️

Какво да очакваш от видео курса Software Quality Assurance

В заключение.

Ако искате да станете блокчейн специалист проучете нужното за израстване в тази кариера – какви компетенции трябва да притежавате, кои компании набират подобни кадри, какви са изискванията, какви продукти се разработват. Кандидатствайте за стажове (дори и неплатени) и се учете от колегите си. Заетите в IT сектора много добре знаят една от причините, която даде тласък на технологичната революция – т.нар. open source или свободното споделяне на код в мрежата. В голям процент от случаите IT специалистите не биха се поколебали да споделят своите знания, умения и дори програми само с идеята да видят как от мъничкия фрагмент програмен код израства нещо голямо, нещо, което е призвано да промени бъдещето ни – като блокчейн, Web3 и Метавселената.

Възможностите са пред вас, пред нас, пред всички ни – необходимо е само да инвестираме време и средства в развитието и надграждането на нашите твърди умения сред които, блокчейн набира сериозна популярност. Разбира се, не бива да подценяваме и другата страна на монетата – меките умения, с част от които ще ви запознаем в други наши материали.

Вижте още: Кариера в блокчейн сектора – защо, как и каква?

 

Автор на статията: Ана Тодорова

Настоящата публикация е създадена от екипа на сдружение Startup Factory в рамките на проект Развитие на дигитални и предприемачески умения в Русе и региона“, който се реализира с финансовата подкрепа на Фондация „Америка за България“.

Изявленията и мненията, изразени тук, принадлежат единствено на сдружение Startup Factory и не отразяват непременно вижданията на Фондация „Америка за България“ или нейните партньори.

Similar articles

Америка за България - партньори на StartupFactory

Фондация „Америка за България“ е независима, неправителствена и неполитическа американска благотворителна фондация, която работи в партньорство с български организации за укрепване на частния сектор и демократичните институции в страната.

Фондацията е плод на успеха на Българо- американския инвестиционен фонд (БАИФ), създаден през 1991 г. от Конгреса на САЩ с подкрепата на Американската агенция за международно развитие. За повече информация: us4bg.org

Лого БФЖ

Startup Factory e организация с нестопанска цел, която работи активно вече шеста година за развитието на дигиталните и предприемачески умения на ученици, студенти и възрастни от Русе и региона. Организираме обучения и тематични събития в три направления: ПРОГРАМИРАНЕ, ДИЗАЙН и ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВО. Популяризираме възможностите, които предоставят децентрализираните технологии и БЛОКЧЕЙН и тяхното приложение в бизнеса. Предоставяме обучителни ресурси и свободни за ползване инструменти.

ИСКАШ ЛИ ДА РАЗБИРАШ ЗА ВЪЗМОЖНОСТИТЕ В ДИГИТАЛНИЯ СВЯТ ПРЕДИ ВСЕКИ ДРУГ?

Запиши се за месечния ни бюлетин и ще научаваш всичко първи: събития, обучения, новини и възможности.