fbpx
Share

През 2020 година доклад на най-популярната професионална социална мрежа LinkedIn посочва блокчейн за най-търсеното твърдо умение у кандидатите за работа. Най-интересният акцент в доклада е не, че в него се казва, че „блокчейн е най-търсеното работно умение през 2020 г.“, а че до тогава не е имало и намек за рязкото навлизане на блокчейн сред изискванията за твърди умения преди и през 2019 г.

Разбира се, изискванията за меки и твърди умения у кандидатите  се променят непрекъснато с течение на времето – в зависимост от тенденциите, икономиката, развитието на технологиите. Именно вследствие на експоненциалния технологичен напредък през последните две десетилетия най-търсените твърди умения продължават да се трансформират драстично, но въпреки това се запазва присъствието на аналитичното мислене, изкуствения интелект и облачните изчисления сред най-търсените твърди умения.

И въпреки, че изброените умения продължават да присъстват в класациите за hard skills блокчейн рязко се намърда и зае първото място през 2020 г.

Какво представляват твърдите и меки умения (hard & soft skills)?

При подготовката на своя доклад специалистите от LinkedIn прилагат специфични критерии за квалифициране на твърди и меки умения. Най-общо казано като твърди умения определят способността на служителя да изпълни определена задача и които изискват технически умения и специализация в области като патентно право, разработка на софтуер, финансово счетоводство и др.

Меките умения обхващат подходите за постигане на съответната задача и са свързани със способността за сътрудничество, решаване на проблеми, вземане на решения и адаптивност. Твърдите умения имат по-лесни – количествени, критерии за дефиниране и измерване в сравнение с меките умения при които се залага по-скоро на качествената оценка, тъй като се занимават предимно с когнитивни способности, поведение, лични черти и мислене. Тези аспекти са особено трудни за измерване и представляват значителни трудности за набиращите персонал.

Уменията, от които компаниите се нуждаят най-много (Linkedin, 2020)

Защо Blockchain печели класацията за най-добри твърди умения през 2020 г.?

Според доклада на LinkedIn, Blockchain е най-търсеното умение поради неговия все още ненапълно разкрит потенциал. Макар и доста плахо, технологията постепенно успява да измести акцента от криптовалутите и да го насочи към различни индустрии

Този едновременно изненадващ и обещаващ тласък рязко повиши нуждата от знания на тема блокчейн, но и увеличи възможностите за кариера в сектора.

В скорошен наш материал ви описахме друг набиращ популярност тренд – Метавселената. Най-активните му поддръжници подчертават, че за растежа на този свят отвъд реалността основен двигател е блокчейн в частност, както и по принцип криптовалутите, NFT-та и другите дигитални активи. Метавселената може да се представи и като колаборативна употреба на множество технологии, сред които разширена реалност (AR), гъвкави стилове на работа, монтирани на главата дисплеи (HMD), AR облак, интернет на нещата (IoT), 5G, изкуствен интелект (AI) и пространствени технологии и др. И ако желаете да се развивате в тази metaverse среда не е възможно да не сте запознати как функционира именно блокчейн технологията.

Простичко казано, разнообразните приложения на блокчейн доведоха до разширяване и на пазара на труда. Много големи предприятия активно привличат професионалисти в областта на блокчейн, включително Oracle и IBM, но и не малко стартиращи фирми също са в постоянно търсене на експерти по блокчейн. 

И така… отвъд ентусиазма се разкрива критичен проблем – търсят се професионалисти с познания и опит в областта на блокчейн в широк спектър професии – бизнес мениджъри, програмисти, анализатори, инженери, юристи, дори копирайтъри и маркетолози. Но дали има достатъчно такива специалисти активно търсещи работа? Статистиките не са в полза на това твърдение. При изобилие от работни позиции, при блокчейн специалистите се наблюдава недостиг дори и в технологичните среди.  А това е добра причина за търсещите нови кариерни хоризонти да се квалифицират в областта на блокчейн. 

Но нека ви дадем още една класация.

Годишната класацията Digital 101 на Капитал сочи, че българският IT сектор продължава както и досега да се развива с изпреварващи темпове спрямо останалите икономически сегменти. А през 2021 г. приходите на най-големите технологични компании у нас са нараснали с над 21% до рекордните 7.91 млрд. лв. Анализът на медията показва, че бурният растеж на сектора привлича както интереса на инвеститорите, така и на младите, а и на опитните ИТ специалисти, но и посочва недостига на кадри като една от основните „спирачки“ пред още по-бързото развитие. „Гладът“ за специалисти рефлектира в още един плюс – по-високото заплащане на труда в този сектор.

Данни за фирмите, разработващи и внедруващи IT решения и предоставящи телекомуникационни услуги
Всичко описано – заедно и поотделно, разширява възможностите за заетост в сектори, които прилагат блокчейн технологията или обслужват клиенти, които работят с нея. Финансови и застрахователни институции, недвижими имоти, банки, търговци на дребно, счетоводни и дори адвокатски кантори търсят специалисти, които разбират блокчейн технологията. Независимо от поляризацията на мненията по отношение на криптопазарите, не подценявайте блокчейн само до ниво криптовалути. Блокчейн се очертава като умение от първокласно значение, особено по отношение на индустрии, подкрепящи децентрализацията, независимостта и неприкосновеността на личните данни, сигурните и защитени транзакции.

Защо това е важно? Децентрализацията опростява вътрешни и външни транзакции за технологичните компании (и не само, но за момента те проявяват най-голяма готовност за внедряване и използване на блокчейн) и рационализира операциите.

Блокчейн технологията също така стимулира иновациите. Благодарение на иновациите съществуващи, но морално остарели продукти, е възможно да заживеят нов живот. Може би точно вие ще възродите един такъв продукт и ще откриете неочаквана бизнес възможност? 

Но… първо трябва да придобиете нужните знания за технологията.

➤ Научете още: Топ 4 предимства на блокчейн технологията

Какви знания трябва да имате или да придобиете, за да започнете кариера в блокчейн компания?

Преди да се преквалифицирате е особено важно да сте наясно какви са тънкостите и изискванията на новата професия, дали е във възможностите и интереса ви. Ето иои са специфичните знания и умения, които трябва да притежавате или тепърва да придобиете:

 1. Криптография – служи да се подсигурят различни транзакции, извършвани в мрежата. Основните ѝ приложения включват гарантиране на сигурността на участниците и транзакциите и предотвратяване на неоторизиран достъп до данни или тяхната подмяна и манипулация от трети страни. Познания в тази област ще ви помогнат да си намерите работа в компании, извършващи сигурни парични транзакции, както и в организации, превърнали в свой приоритет поверителността и които предават или получават информация посредством криптиране, за да гарантират нейната неприкосновеност. Концепции като криптографски хеш функции, консенсус и леджър технология не трябва да ви звучат като ядрена физика, а е необходимо да покажете експертиза и проактивност.
 2. Структури от данни – задължително е да имате познания в тази област, ако сте се насочили към кариера в блокчейн сектора. Блокчейн мрежата е изградена от блокове, които организират и структурират данните в цифровото пространство. Освен това структурите от данни са ключов компонент в компютърните науки и намират широко приложение в областта и на изкуствения интелект – също сред най-търсените hard skills към днешна дата.

3. Смарт контракти – по същество един от най-значимите инструменти в блокчейн индустрията. Специалистите разчитат на тях, за да автоматизират процесите. Интелигентните договори създават среда на доверие благодарение на своята прозрачност – всичко е видимо за всички участници в блокчейн мрежата. Притежават огромен потенциал да променят начина, по който функционира бизнесът по принцип и търговията в частност, като предоставят възможност за бърз и сигурен обмен, намаляват документацията и спестяват разходи.

Специфични знания и набор от учения, които трябва да притежавате или тепърва да придобиете за кариера в блокчейн
 1. Блокчейн стандарти и екосистеми – за да се изгради ефективна блокчейн система е наложително да се познават принципите и практиките на тази технология и най-вече как могат да бъдат приложени. След като познавате основата, бихте могли да участвате в стратегии за максимизиране на ползите от развиващата се иновация, като например: нови форми на бизнес сътрудничество, по-рентабилно управление на цифровата идентичност чрез използване на криптография с публичен ключ и изобщо всички неподозирани възможности на блокчейн, които биха могли да осигурят нови източници на доходност.
 2. Езици за програмиране – основната работа на всеки разработчик (ако сте се насочили към тази област на професионално развитие) е писането на код. Т.е. не е възможно да минете без умения и познания по един или повече от следните програмни езици – C++, Java, C#, JavaScript, SQL, Go, Python, Ruby, Rholang и Solidity. Също така е препоръчително да се запознаете с блокчейн платформи като R3 Corda, Hyperledger Fabric, DAML Enterprise Ethereum, Hyperledger Indy/Aries. 

Кои са най-търсените технологични (и не само) професии, свързани с блокчейн?

Представяме ви няколко кариерни посоки, по които бихте могли да поемете, като част от тях са изведени от специалистите от nodeflair.com, а други нашият екип счита за особено атрактивни, актуални и не толкова технологично ориентирани:

 • Разработчик на блокчейн – включва изграждане на базирани на блокчейн приложения за бизнеса, разработване на интерактивни дизайни за dApps и разработване на интелигентни договори. Има два различни типа разработчици на блокчейн – основни блокчейн разработчици и блокчейн софтуерни разработчици. Каква е разликата? Основните разработчици на блокчейн създават основата на системата. Това включва елементите на архитектурата и сигурността. Разработчиците на блокчейн софтуер използват основната уеб архитектура, изградена от основните разработчици на блокчейн, за да създават приложения, по-специално dApps и уеб разновидностите.
Кариера в блокчейн: Разработчик на блокчейн – включва изграждане на базирани на блокчейн приложения за бизнеса, разработване на интерактивни дизайни за dApps и разработване на интелигентни договори.
 • Архитект на блокчейн – отговорен е за тясната работа на инженерите с екипите за научноизследователска и развойна дейност. Взема критични решения по отношение на внедряването, операциите и поддръжката.
 • Блокчейн инженер – има компетенции в разработването и внедряването на блокчейн базирани решения. Работата му също може да изисква да анализира нуждите на компанията и да работи върху съществуващи технологии с отворен код или да създава нови.
Инженер по качество на блокчейн (QA) – отговаря за осигуряване на качество във всички области на разработката на блокчейн приложения като прави автоматизирано и ръчно тестване.
 • Инженер по качество на блокчейн (QA) – отговаря за осигуряване на качество във всички области на разработката на блокчейн приложения като прави автоматизирано и ръчно тестване. Инженерите по качество трябва да са в крак с новото, като на негова база от тях се изисква да проучват и предоставят препоръки за блокчейн инструменти и да разработват стандарти за автоматизирани тестове за осигуряване на качеството;
 • Маркетинг експерт – както споменахме по-рано, блокчейн позволи развитието на една революционна концепция – Метавселената, която обаче идва със свои собствени изисквания по отношение на потребителската пътека и преживяване. Дигиталният маркетинг ще претърпи съществена трансформация под въздействие на новата итерация на интернет (Web 3.0), а маркетолозите ще трябва бързо да се адаптират. Ако ви привлича кариера в сферата на маркетинга е наложително час по-скоро да поставите основите, изучавайки теорията на маркетинга, но задължително е още по-светкавично да се запознаете с тънкостите на дигиталния маркетинг и на маркетинга в web3 среда, както и кои са или ще са неговите основни характеристики и компоненти. Ще разберете, че пресечната точка е именно блокчейн технологията и нейното възможно най-детайлно осмисляне наред с познаването на спецификите на маркетинговия микс ще ви помогнат да се позиционирате в силно конкурентна среда, където също се усеща глад за кадри

Научете още: Дигиталният маркетинг в Web 3.0 – коя ще е суперсилата в новата интернет мрежа?

Маркетинг експерт: Дигиталният маркетинг ще претърпи съществена трансформация под въздействие на новата итерация на интернет (Web 3.0), а маркетолозите ще трябва бързо да се адаптират.
 • Копирайтър – безспорно обвързано с маркетинга, но още по-категорично се налага като самостоятелна професия, при това добре платена. Ако сте проучвали мнения и перспективи за преквалифициране в тази област, вероятно сте чували много утвърдени копирайтъри, които казват, че предпочитат, а и смятат за най-правилно, да пишат в една област, която обаче познават максимално в дълбочина. Това ги фокусира и позволява да постигнат експертност в конкретно направление, а материалите, които подготвят – в стойностни и с висока цена продукти. Едва ли ще ви изненадаме, ако ви кажем, че липсват (особено за българския пазар) копирайтъри с експертиза в блокчейн и производните – Web 3.0, Metaverse, DAO, dApps и т.нататък.
 • Собствен startup – основната мисия на сдружение Startup Factory е да подкрепя стартиращи предприемачи по пътя на тяхното създаване и растеж. Няма как да пропуснем тази възможност – създаването на собствен (технологичен) стартъп. Много хора си казват, че няма какво ново да предложат на света и се отказват от мечтата си за собствен бизнес. Да, топлата вода отдавна е открита, но да не забравяме, че за човешките амбиции (в добрия смисъл на думата) граници няма и концепцията за Метавселената го доказва. А и Марс все още не е покорен… Може би вашата идея се нуждае от малък тласък и защо блокчейн да не е тази побутваща сила? Всъщност самото изучаване на тази недобре позната технология е напълно вероятно да отвори очите ви за нови перспективи и бизнес възможности. Както се казва… вие сте на ход!
Създаване на собствен (технологичен) стартъп.

Списъкът би могъл да бъде продължен – пълният потенциал на блокчейн не е възможно да се обхване в няколко реда, респективно и професионалните възможности няма как да се изчерпат в няколко точки. Това, което бихме искали да ви посъветваме е, да си изберете едно направление и да придобиете максимална експертност точно там. Това става с много знания и още повече опит.

Заключение, но не съвсем.

Ако искате да станете блокчейн специалист проучете нужното за израстване в тази кариера – какви компетенции трябва да притежавате, кои компании набират подобни кадри, какви са изискванията, какви продукти се разработват. Кандидатствайте за стажове (дори и неплатени) и се учете от колегите си. Заетите в IT сектора много добре знаят една от причините, която даде тласък на технологичната революция – т.нар. open source или свободното споделяне на код в мрежата. В голям процент от случаите IT специалистите не биха се поколебали да споделят своите знания, умения и дори програми само с идеята да видят как от мъничкия фрагмент програмен код израства нещо голямо, нещо, което е призвано да промени бъдещето ни – като блокчейн, Web3 и Метавселената.

Защо кръстихме тази точка „Заключение, но не съвсем.“? 

Защото макар това да е краят на този крайно неизчерпателен материал, вероятно е и началото на вашата бъдеща кариера на блокчейн разработчик, web3 маркетинг специалист или друга професия, която бихте желали да практикувате. Дори смяната на работа да не е на дневен ред за вас, то нека това е началото на вашето ново познание по отношение на това, което предстои – както посочихме в нашия Web3 Наръчник “само от вас зависи дали ще сте пасивен наблюдател или пълноценен участник в новия свят, наречен Web 3.0 или Метавселена, и дали ще се възползвате от всички негови възможности за бизнес и развлечения. Която и от двете опции да изберете – наблюдател или участник, не се заблуждавайте, че ще останете незасегнати. С помощта на нашите експертни материали опознайте онова, което вероятно ви плаши – блокчейн, децентрализирани технологии, crypto, NFT, DAO и т.н., и открийте същността и стойността на новото нормално отвъд спекулациите.”

Възможностите са пред вас, пред нас, пред всички ни – необходимо е само да инвестираме време и средства в развитието и надграждането на нашите hard skills сред които, както разбрахте, блокчейн набира сериозна популярност. Разбира се, не бива да подценяваме и другата страна на монетата – soft уменията, с част от които ще ви запознаем в други наши материали.

 

Автор на статията: Ана Тодорова

Настоящата публикация е създадена от екипа на сдружение Startup Factory в рамките на проект Развитие на дигитални и предприемачески умения в Русе и региона“, който се реализира с финансовата подкрепа на Фондация „Америка за България“.

Изявленията и мненията, изразени тук, принадлежат единствено на сдружение Startup Factory и не отразяват непременно вижданията на Фондация „Америка за България“ или нейните партньори.

Similar articles

Америка за България - партньори на StartupFactory

Фондация „Америка за България“ е независима, неправителствена и неполитическа американска благотворителна фондация, която работи в партньорство с български организации за укрепване на частния сектор и демократичните институции в страната.

Фондацията е плод на успеха на Българо- американския инвестиционен фонд (БАИФ), създаден през 1991 г. от Конгреса на САЩ с подкрепата на Американската агенция за международно развитие. За повече информация: us4bg.org

Лого БФЖ

Startup Factory e организация с нестопанска цел, която работи активно вече шеста година за развитието на дигиталните и предприемачески умения на ученици, студенти и възрастни от Русе и региона. Организираме обучения и тематични събития в три направления: ПРОГРАМИРАНЕ, ДИЗАЙН и ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВО. Популяризираме възможностите, които предоставят децентрализираните технологии и БЛОКЧЕЙН и тяхното приложение в бизнеса. Предоставяме обучителни ресурси и свободни за ползване инструменти.