fbpx
Share

ChatGPT знае много и може да направи много за вас. Може да ви помогне да изпълнявате различни задачи, като например писане на съобщения, създаване на съдържание, отговаряне на въпроси и дори създаване на календар за социалните мрежи.

Какво по-конкретно да възложим на ChatGPT? Нека да изброим 15-те основни задачи, които ChatGPT ще направи без проблем.

1. Пише авторски есета и статии на всякакви теми.

Може да поискате от ChatGPT да напише статия по всеки въпрос, който ви хрумне. В 99% от случаите, ако това е тема, съществувала до 2021 г., статията ще бъде написана.

Можете да помолите ChatGPT да използва различен тон, включително официален, непринуден, убедителен, описателен, хумористичен, емоционален, технически и други.

2. Генерира код на различни програмни езици. 

Много програмисти възлагат целия процес на програмиране на ChatGPT, но това може да доведе до критични грешки. Това не означава, че AI инструментът не може да напише добър код. Въпреки това, най-добре е да го използвате като допълнителен инструмент, като едновременно програмистите да имат контрол върху по-голямата част от процеса на разработка.

  3. Създава цялостни фитнес планове, съобразени с вашите цели и телосложение. 

  Съществуват множество приложения, които съставят фитнес програми. И вие плащате за това. Знаете ли, че в бекенда на всяко от тях, има вграден изкуствен интелект? Ако попитате GPT директно за фитнес план, ще го получите безплатно.

  4. Пише имейли, като използва разширението ChatGPT Writer за Gmail.

  Разширението съставя имейли и съобщения, поправя граматически грешки, перифразира текст, променя тона на писане, обобщава текст и много други с помощта на ChatGPT AI. Работи на всички сайтове и е безплатно.

  AI_ChatBot

  5. Предоставя бързи и смислени обяснения за всеки въпрос, който му зададете.

  Използването на GPT изисква писане на prompts, на български език „подкани“, което всъщност е просто технически начин да кажете, че му задавате въпрос. Това може да звучи достатъчно просто, но Chat GPT може да ви даде изключително различни отговори в зависимост от подканата, която използвате.

  За да извлечете максимума от ChatGPT, следвайте тези най-добри практики за писане на подкани:

  • Бъдете конкретни
  • Дайте подробни инструкции
  • Задайте желания формат или стил
  • Поискайте източници или препратки
  • Ограничете дължината на отговора – например „в един параграф“ или „100 думи“.
  • Итерирайте. Ако първоначалният отговор не е задоволителен, прецизирайте въпроса си или задайте последващи въпроси, за да получите желания резултат.
  • Експериментирайте. Чувствайте се свободни да опитате различни подходи и фрази, за да намерите най-ефективния начин да съобщите вашите нужди на AI.

  ChatGPT е просто инструмент и ще трябва да коригирате своите инструкции, за да получите най-добри резултати.

  Не се колебайте да перифразирате или да предоставите допълнителен контекст, ако изкуственият интелект първоначално не разбере напълно заявката ви.

  Можете да помолите ChatGPT да приеме ролята на писател, редактор, преподавател, помощник в писането кода, партньор в разговора, езиков преводач, пират, легендарен детектив и още!

  🎨✨ Преоткрийте творчеството си с видео курса „Изкуственият интелект за създаване на визуално съдържание“. 🎨 Запознайте се с 2 от най-популярните арт генератори Midjourney и Stable Diffusion и овладейте магията на AI. Вземете курса от тук✨

  6. Отговаря на Google търсене. 

  Чат GPT 4 вече има нова функция – уеб браузър. Защо да търсите по различни ключови думи, да обикаляте сайтове, да събирате парчета информация и да обработвате всичко сами?

  Вече в интерфейса на ChatGPT ще можете да задавате въпроси, а инструментите на изкуствения интелект (плъгини, ботове, агенти и др.) ще анализират информацията онлайн от множество източници и ще ви предложат добре структурирани и аргументирани отговори.

  7. Обобщава дълги видеа от YouTube.

  Получавате бърз достъп до съдържанието на видеоклипа в YouTube, като това става още по-лесно, ако видеото има субтитри. Допълнителен бонус е, че може лесно да копирате тази информация.

  8. Предлага резюме на всяка книга или статия. 

  Освен това, ChatGPT може да обобщи Google Meet онлайн срещи, уеб страници, имейли, научни статии и др. ChatGPT може да помогне на журналистите да спестят време, като обобщава новинарски статии вместо тях. Езиковият модел може бързо да прочете дълги публикации и да предостави кратко резюме, което подчертава най-важните точки. Съвет: можете да поискате по-кратка версия на резюмето, пренаписване или резюмето да включва конкретна информация, която искате.

  9. Помага в писането, перифразира сложен текст с по-прости изрази. 

  Благодарение на начина, по който ChatGPT взаимодейства с потребителите, той е в състояние да помогне на хората, които пишат във всички аспекти на процеса.

  10. Пише поезия и текстове за песни.

  ChatGPT може да генерира текстове и дори да предлага мелодии, които да се използват за написване на песен. Можете да помолите чат бота да напише стих или песен в стила на Nick Cave, например, и ще получите веднага предложение.

  11. Създава постове за социалните мрежи. 

  Истинската сила на ChatGPT е не толкова в способността му да пише постове за социалните мрежи, а по-скоро да изпълнява рутинните задачи.

  Например може да се използва за създаване на календар за социалните медии на вашия бизнес. Както знаете, календарът е задължителен, но пък съдържа много повтарящи се детайли. Трябва да бъде съобразен с почивните и празнични дни, да съдържа примамливи заглавия и изображения. Всичко това може да направи ChatGPT и Канва.

  Веднъж усвоили процеса, можете лесно и бързо да създавате различни видове маркетингово съдържание, което да публикувате или планирате за седмици и месеци напред.

  AI_ChatBot

  12. Създава скриптове за видеа и филми.

  Край на прекарването на безброй часове в обмисляне на идеи и писане на сценарии. Написвате заданието, избирате желания стил и формат (видео в YouTube, филмова сцена или клип от TikTok) и ChatGPT ще свърши останалото.

  13. Превежда текст на всеки един език.

  ChatGPT върши впечатляваща работа при превод на текст и дори се справя по-добре от Google Translate в много отношения – особено при превод от широко разпространени езици като испански и немски на английски. Забележете, че ChatGPT е система само за текст, която изисква от потребителите да въведат текстово запитване, за което се генерира текстов отговор. Това е важно, защото инструмент като мобилното приложение Google Translate може да превежда реч на живо и текст в изображения чрез своята технология Lens.

  14. Пише въпроси за интервю, новинарски статии и доклади.

  ChatGPT може да ви помогне да генерирате въпроси за интервю. Въз основа на темата и предмета на интервюто, той може да предложи подходящи въпроси, които да се използват по време на интервюто.

  ChatGPT може да помогне на учените и журналистите да направят проучване и да генерират съдържание за своите статии. Чрез въвеждане на ключови точки езиковият модел може да предложи изречения и абзаци, които могат да се използват за изграждане на новинарска или научна статия.

  15. Изготвя речи и презентации.

  Разбира се, тъй като има лимит до около 700-1000 думи, ChatGPT няма да може да напише книга или нещо подобно, но може да напише добро количество текст. Може да използвате ChatGPT, за да усъвършенствате конкретни части от вашата презентация, като например началото или призива за действие. Бъдете конкретни в това, което питате – улеснете AI да ви даде полезен отговор.

  Това, което получавате обратно от AI чата, не трябва да е точно това, което използвате. Ползвайте различни части, редактирайте, усъвършенствайте това, което получавате обратно. Използвайте го, за да подобрите това, което вече имате, вместо като инструмент за копиране и пействане. По този начин той ще бъде вашия най-добър  виртуален асистент.

  Автор на статията: Емилиян Енев

  Емилиян ЕневЕмилиян Енев е председател на сдружение Startup Factory и предприемач в сферата на новите технологии.

  Един от основателите е на блокчейн компанията Recheck, която се занимава с адаптирането на технологията към нуждите на различните бизнеси.

  Емилиян е участвал в разработването на няколко онлайн проекта и дигитални продукта, като неговите силни страни са бизнес мениджмънт, онлайн маркетинг, създаване на съдържание, валидиране на идеи, стратегии за монетизация и ангажиране на клиенти. 

  развий дигиталните си умения с нашите видео курсове

  QA

  Настоящата публикация е създадена от екипа на сдружение Startup Factory в рамките на проект Развитие на дигитални и предприемачески умения в Русе и региона“, който се реализира с финансовата подкрепа на Фондация „Америка за България“.

  Изявленията и мненията, изразени тук, принадлежат единствено на сдружение Startup Factory и не отразяват непременно вижданията на Фондация „Америка за България“ или нейните партньори.

  Подобни статии

  Как да напиша и публикувам сам първата си книга?

  Как да напиша и публикувам сам първата си книга?

  Александър Кондов разказва за историята на написването и разпространяването на трите си книги. Споделя информация от кухнята и дава практични съвети за това как да поемем контрол върху творческия и търговския процес

  Америка за България - партньори на StartupFactory

  Фондация „Америка за България“ е независима, неправителствена и неполитическа американска благотворителна фондация, която работи в партньорство с български организации за укрепване на частния сектор и демократичните институции в страната.

  Фондацията е плод на успеха на Българо- американския инвестиционен фонд (БАИФ), създаден през 1991 г. от Конгреса на САЩ с подкрепата на Американската агенция за международно развитие. За повече информация: us4bg.org

  Лого БФЖ

  Startup Factory e организация с нестопанска цел, която работи активно от 2015 година за развитието на дигиталните и предприемачески умения на ученици, студенти и възрастни от Русе и региона. Организираме обучения и тематични събития в три направления: ПРОГРАМИРАНЕ, ДИЗАЙН и ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВО. Популяризираме възможностите, които предоставят децентрализираните технологии и БЛОКЧЕЙН и тяхното приложение в бизнеса. Предоставяме обучителни ресурси и свободни за ползване инструменти.

  ИСКАШ ЛИ ДА РАЗБИРАШ ЗА ВЪЗМОЖНОСТИТЕ В ДИГИТАЛНИЯ СВЯТ ПРЕДИ ВСЕКИ ДРУГ?

  Запиши се за месечния ни бюлетин и ще научаваш всичко първи: събития, обучения, новини и възможности.