fbpx
Share

Представяме ви Женя – дигитален предприемач и създател на платформа за намиране и предлагане на услуги. Тя е една от дамите, завършила успешно Обучителната програма по предприемачество за жени на сдружение Startup Factory. Програмата помага на начинаещи предприемачи да повярват в себе си и да стартират проектите си, използвайки утвърдени съвременни методологии, инструменти и техники.

През последните 6 години Женя работи в голяма компания с основна дейност насочена към образованието и по-специално програми за хора с мениджърски опит ( MBA).

Женя, заедно с нейния екип, стартира namiram.bg през март месец миналата година, точно в началото на Ковид кризата. Попада на Обучителна програма по предприемачество, по нейните думи, в най-правилния момент.

Как и кога дойде идеята за namiram.bg? Разкажи ни повече за твоя опит като дигитален предприемач.


Идеята за namiram.bg дойде спонтанно в приятелска среща, обсъждайки предизвикателствата в намирането на добър специалист.

Заедно се размечтахме колко хубаво би било да има място, на което може да откриеш помощта, от която имаш нужда в ежедневните или бизнес задачи, без да е нужно да отделяш много време –  звънейки на приятели или проучвайки в интернет.

Кратко след това бяхме обединени от идеята да реализираме тази наша визия и последваха множество други срещи и план за действие. В хода на развитие на проекта увличахме и други хора, които към ден днешен са част от екипа ни или са наши ментори.

Идеята на namiram.bg е да свързва хора, които търсят или предлагат различни услуги свързани, но не лимитирани до ремонт и поддръжка, дом и градина, здраве и красота, творчество и изкуство и други.

Начална страница на namiram.bg

Целим да създадем удобство и да спестим време и за двете страни. 

Разполагаме с различни опции за търсене по важни критерии, както и двустранна рейтингова система, която да осигури коректност.

Платформата цели да насърчи малкия бизнес и всички хора с умения да имат пространство за изява и по-лесна откриваемост от потенциални клиенти. По този начин вярваме, че можем да стимулираме и възникването на нови иновативни услуги.

Занимавала си се с маркетинг и продажби в голяма компания.

В рамките на компанията си основала дигитална агенция и за 3 месеца сте пожънали много успехи. Какви умения са нужни, за да се развие една дигитална агенция?


Успехите в кратък период от време дойдоха естествено заради натрупания опит и хващането на бизнес възможност в правилния момент.

Компанията, за която основах агенция е специализирана в образованието и по-конкретно създаването на онлайн и офлайн решения за популяризирането на MBA и Магистърски програми. Основният фокус беше физически събития в над 60 държави, на които кандидати се срещат с престижни бизнес училища. Поради пандемията – цялостната индустрия се промени и трябваше бързо да се установят новите нужди и новите играчи на пазара.

В световен мащаб има хиляди дигитални агенции. Но тези, които са специализирани в образованието са броени. Използвайки ресурсите на компанията (ноу-хау, екип, познаване на пазара и индустрията), естествената стъпка беше да проуча какви са очакванията на клиентите. А след това и да създам дигитални решения, които да представляват решение на техните нужди.

Искате ли и вие да достигнете до точните хора в интернет, за да станат те ваши клиенти? Вземете записа на курса Основи на ефективната дигигална реклама само за 70 лв и постигнете по-добри резултати с по-малко средства.

Лесно ли се прави крачката към стартирането на собствен бизнес? Какво е да си дигитален предприемач?

Женя Димитрова - дигитален предприамач

Бих казала, че крачката към стартирането е по-лесна от всички предизвикателства, които предстоят след това.

Лесно е да се започне нещо, но истинското постижение е да не се откажеш по пътя, когато се появят трудностите.

Силно вярвам в мотото: „Когато има желание, има и начин

Предприемачеството е избор и страст.

При тяхното наличие, не трябва да позволяваме на нищо да ни спре да опитаме, да се учим и развиваме. Дори когато това означава проба и грешка.


Имаш ли рецепта как се преодоляват трудностите? Или може би научен урок.

Трудности има винаги – във всеки един аспект от нашия живот. И затова умението за справяне с тях е толкова ценно и важно.

Не бих казала, че имам рецепта. Смятам, че човек се учи цял живот. Това, което правя, е да се самонаблюдавам и да се опитам да бъда максимално искрена със себе си за причините. До каква степен са външни обстоятелства или вътрешни съпротиви.

Такъв самоанализ винаги ми помага да установя кои са проблемните точки и върху какво трябва да работя, за да преодолея трудността.

Както казва популярната фраза: “ Всичко, което не ни убива, ни прави по силни“


Има ли голяма цел, към която се стремиш? Нещо вълнуващо и смело…

Не намирам смисъл ако нямам цели – винаги си поставям такива, за да се движа напред и да се развивам.

Напоследък обаче съм поставила фокус върху малките стъпки, които трябва да извървя, за да достигна до тези свои мечти.

Мечтата ми е да създам нещо в полза на общността. Смятам, че namiram.bg въплащава такава цел и че има потенциал да се разрасне международно.

Женя Димитрова - дигитален предприемач

Какви са твоите наблюдения, възползват ли се хората от новите технологии и възможностите, които се предоставят на един дигитален предприемач?

Все повече наблюдавам тенденция към използването на нови технологии и дигитални похвати. Не все още на масово ниво. Но много хора се ориентираха, че това е бъдещето и че може да спести време, усилия и пари.

Благодарна съм на организации като вашата – Startup Factory, kоито популяризират този преход и създават мини общност от ентусиасти. 

–––

Вижте още интервюта:

За птиците, ентусиастите-бърдъри и дигиталните технологии

Симана Марковска за дигиталните технологии в туризма

–––-

Обучителна програма по предприемачество

Женя Димитрова е една от участничките в Онлайн обучителната програма по предприемачество за жени, провела се в началото на 2021 с финансовата подкрепа на Български фонд за жените.

В програмата се включиха дами с идеи за бизнес начинания, а също и такива, които вече работят по свой проект. Те получиха професионални съвети и напътствия в областта на стартъп инициативите, достъп до общност и полезни насоки за развитие. Обучението е съобразено с последните тенденции в предприемачеството по света. Поднесено е синтезирано и с препратки към допълнителни материали.

Лектор в обучителната програма е Емилиян Енев – предприемач с множество дигитални проекти зад гърба си. Управляващ съдружник във високотехнологичната компания Recheck. Председател на Управителния съвет на Сдружение Startup Factory, инициатор на организацията и нейна основна движеща фигура. Той е сред основателите и на BESCO.


Вижте още от Обученията по предприемачество на сдружение Startup Factory, както и всички други наши актуални Обучения за развитие на дигиталните умения.


Лого БФЖ

Български фонд за жените (БФЖ) е единствената българска организация, която подкрепя  местни неправителствени организации (НПО), работещи по правата на жените за постигане на реалната им равнопоставеност във всички сфери на обществения живот и за премахване на всяка форма на дискриминация.


Startup Factory e сдружение в обществена полза, регистрирано в Русе. Екипът работи активно вече шеста година за развиване на ключови дигитални умения на ученици и възрастни в цялата страна. Подпомага предприемаческата екосистема в България с различни инициативи, обучения и менторство.