fbpx
Share

Красотата на Chat GPT е в неговата простота. Той е по-интуитивен и по-бърз за използване от традиционното търсене в мрежата, а производителността му изпреварва всички предишни чат ботове.

Едно от най-невероятните неща за Chat GPT е темпото, с което се подобрява. Chat GPT 4 последва пускането на Chat GPT 3.5 само след няколко месеца. И с GPT 4 услугата е значително подобрена. А впоследствие, само няколко седмици по-късно, OpenAI пусна Chat GPT плъгини, които значително разширяват способността на Chat GPT да изтегля висококачествена информация от различни източници и ще му позволят да отговаря на въпроси с по-широк набор от информация и с много по-голяма степен на точност.

Използването на ChatGPT е достатъчно просто, но истинският въпрос е: как да извлечем максимума от него? Вижте 6-те най-важни неща, които да имате предвид при работа с инструмента.

1. Бъдете конкретни и ясни във въпросите си.

Chat GPT се обучава от огромно количество данни, но работи най-добре, когато задавате ясни въпроси. Опитайте се да сте възможно най-конкретни. Вместо да задавате въпроси с очакван отговор „да“ или „не“ или много общи такива, опитайте се да задавате отворени въпроси, които позволяват на ChatGPT да разбере какво питате. Така той ще предостави по-точни и подробни отговори. 

2. Използвайте правилна граматика и пунктуация.

Правилната граматика и пунктуация улеснява Chat GPT да разбере вашите въпроси и да даде по-точни и последователни отговори. Ако имате проблеми с граматиката или правописа, използвайте инструмент за проверка на граматика или проверка на правописа, преди да изпратите въпроса си.

AI_ChatBot

3. Използвайте пълни изречения.

Пълните изречения помагат на Chat GPT да разбере по-добре контекста на вашия въпрос. Пишете така, все едно говорите с друг човек. Това ще помогне на ChatGPT да генерира по-адекватни отговори. В същото време, избягвайте сложни структури на изреченията. Те могат да затруднят ChatGPT да разбере въпроса. Придържайте си съм стегнати и ясни цели изречения.

4. Използвайте конкретни ключови думи.

За да получите най-точната информация, включете в запитването си конкретни ключови думи, свързани с вашия въпрос. Изберете думи, които са лесни за разбиране и помогнете на инструмента да интерпретира по-добре контекста. Също така избягвайте да използвате жаргон  – това може да доведе до невъзможност на ChatGPT да разбере правилно значението на въпроса.

5. Осигурете контекст.

Ако питате за конкретно събитие или тема, ще бъде добре да осигурете някакъв контекст или основна информация, за да помогнете на Chat GPT да разбере вашия въпрос по-добре. 

Една от мощните функции на ChatGPT е функцията Context. Това ви позволява да продължите разговора от мястото, където сте спрели, така че не е нужно да повтаряте въпроса си или да предоставяте повече контекст. Ще забележите регистър на хронологията на вашите предишни чатове от лявата страна на Chat GPT (на работния плот). Щракнете върху един от чатовете, за да започнете там, където сте спрели. Chat GPT използва предишния регистър на разговорите, за да ви помогне да отговорите на вашите последващи въпроси!

🎨✨ Преоткрийте творчеството си с онлайн курса „Изкуственият интелект за създаване на визуално съдържание“. 🎨 Запознайте се с 2 от най-популярните арт генератори Midjourney и Stable Diffusion и овладейте магията на AI. Включите се в онлайн курса на 22-25 януари 2024 г. от тук✨

6. Използвайте учтив език.

Chat GPT е езиков модел, който е програмиран да отговаря по любезен и професионален начин. Използването на учтив език ще ви помогне да сте сигурни, че ще получите възможно най-добрия отговор.

ChatGPT е мощен инструмент, който може да се използва за генериране на текст, отговаряне на въпроси и дори за генериране на нови идеи. Като следвате горните съвети и техники, можете да използвате ChatGPT в пълния му потенциал и да получите информацията, от която се нуждаете. Не забравяйте да започнете с ясен въпрос или твърдение, използвайте правилна граматика и правопис, бъдете търпеливи, опитайте различни подходи, поддържайте разговора, използвайте функцията за контекст, предоставяйте обратна връзка.

Освен това не забравяйте да проверите за граматически грешки и плагиатство, ако използвате ChatGPT за създаване на съдържание за обществено ползване.

Имайки предвид тези съвети, ще използвате ChatGPT като професионалист.

Автор на статията: Емилиян Енев

Емилиян ЕневЕмилиян Енев е председател на сдружение Startup Factory и предприемач в сферата на новите технологии.

Един от основателите е на блокчейн компанията Recheck, която се занимава с адаптирането на технологията към нуждите на различните бизнеси.

Емилиян е участвал в разработването на няколко онлайн проекта и дигитални продукта, като неговите силни страни са бизнес мениджмънт, онлайн маркетинг, създаване на съдържание, валидиране на идеи, стратегии за монетизация и ангажиране на клиенти. 

развий дигиталните си умения с нашите видео курсове

QA

Настоящата публикация е създадена от екипа на сдружение Startup Factory в рамките на проект Развитие на дигитални и предприемачески умения в Русе и региона“, който се реализира с финансовата подкрепа на Фондация „Америка за България“.

Изявленията и мненията, изразени тук, принадлежат единствено на сдружение Startup Factory и не отразяват непременно вижданията на Фондация „Америка за България“ или нейните партньори.

Подобни статии

Как да напиша и публикувам сам първата си книга?

Как да напиша и публикувам сам първата си книга?

Александър Кондов разказва за историята на написването и разпространяването на трите си книги. Споделя информация от кухнята и дава практични съвети за това как да поемем контрол върху творческия и търговския процес

Америка за България - партньори на StartupFactory

Фондация „Америка за България“ е независима, неправителствена и неполитическа американска благотворителна фондация, която работи в партньорство с български организации за укрепване на частния сектор и демократичните институции в страната.

Фондацията е плод на успеха на Българо- американския инвестиционен фонд (БАИФ), създаден през 1991 г. от Конгреса на САЩ с подкрепата на Американската агенция за международно развитие. За повече информация: us4bg.org

Лого БФЖ

Startup Factory e организация с нестопанска цел, която работи активно от 2015 година за развитието на дигиталните и предприемачески умения на ученици, студенти и възрастни от Русе и региона. Организираме обучения и тематични събития в три направления: ПРОГРАМИРАНЕ, ДИЗАЙН и ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВО. Популяризираме възможностите, които предоставят децентрализираните технологии и БЛОКЧЕЙН и тяхното приложение в бизнеса. Предоставяме обучителни ресурси и свободни за ползване инструменти.

ИСКАШ ЛИ ДА РАЗБИРАШ ЗА ВЪЗМОЖНОСТИТЕ В ДИГИТАЛНИЯ СВЯТ ПРЕДИ ВСЕКИ ДРУГ?

Запиши се за месечния ни бюлетин и ще научаваш всичко първи: събития, обучения, новини и възможности.