fbpx
Share

През юни приключи второто издание на Програмата за развитие на дигитални умения на Startup Factory. Тази година обученията се проведоха почти изцяло онлайн, което позволи на участници от цяла България да се включат в различните курсове.

Програмата се осъществи с подкрепата на Фондация Америка за България и Български фонд за жените.

В рамките на учебната година над 300 човека от цялата страна развиха дигиталните си умения и подобриха представянето на своите онлайн проекти.

В различните курсове в трите основни направления програмиране, дизайн и предприемачество се включиха присъствено и дистанционно гимназисти, работещи, представителни на НПО, собственици на малък бизнес и фрилансъри от страната, както и българи, живеещи в чужбина.

Най-голям интерес очаквано предизвикаха обученията в направление Предприемачество: Електронната търговия, Дигитален маркетинг, SEO и Предприемачество за жени и момичета

Тези обучения привлякоха както участници, които имат идеи за бизнес начинания, така и такива, които вече работят по свой проект, но търсят насоки за по-добро представяне в онлайн средата.

Те получиха достъп до ефективни инструменти и техники, както и голям набор от допълнителни източници на информация.

Лекторите Никола Илчев, Жюстин Томс, Георги Стефанов, Емилиян Енев дадоха насоки за най-новите пазарни тенденции и бизнес възможности. 

 

Дизайн на потребителското изживяване

Дизайнът в дигиталното пространство става все по-важен

Визуалното представяне е водещо в 21 век. Чрез обученията в направление Дизайн помагаме на курсистите да представят идеите си по-креативно, да създават видео или изображения, които ангажират, да изграждат качествено потребителско изживяване. Показваме им как да работят със съвременни софтуерни програми.

В програмата за развитие на дигитални умения през учебната 2020-2021 включихме обучения по Графичен дизайн, Дигитално рисуване, Фотография и видео, UI дизайн и Дигитална реклама.

Обучението Основи на графичния дизайн изгражда базови умения за създаване на графична композиция.  Усвояват се основните стъпки в творческия дизайн-процес. Включено е и въведение в използването на софтуера за редактиране на цифрови изображения Photoshop. Обучението служи и като добра отправна точка, чрез която желаещите да задълбочат познанията си в областта на визуалната естетика и лесно да преминат към обучение в друга сфера на дизайна. 

Обучението по Дигитално рисуване запознава участниците  с основните инструменти и техники за създаване на илюстрации в цифрова среда. Подобрява визуалната култура на участниците и им помага да представят идеите си чрез съвременни софтуерни продукти.

Курсът Започни развитието си като UI дизайнер предлага практически подход за изграждане на уеб дизайн, ориентиран към нуждите на конкретна целева група потребители. Лекторът Боян Петков представя стъпка по стъпка процеса на създаване на ефективно потребителско изживяване

 

Не пропускай информация за нашите събития и обучения.

АБОНИРАЙ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН

и веднага ще получиш две свободни за сваляне електронни книжки на тема МАРКЕТИНГ & БЛОКЧЕЙН

PHP course

Умението да се пише и чете код е задължително за всеки, който работи в дигиталната сфера.

Курсовете по програмиране за начинаещи и напреднали дават добра основа за Front-End разработване, чрез която участниците могат да задълбочат знанията си или лесно да преминат към друг програмен език.

Програмата включва Курс Основи на уеб програмирането с езиците HTML, CSS и JavaScript, както и PHP и бази данни.

Курсовете по програмиране са подходящи както за ученици – бъдещи програмисти, така и за специалисти с дигитални професии. От есента на 2019 предлагаме курсове по уеб програмиране за възрастни – дизайнери, онлайн маркетинг експерти, мениджъри на проекти и други, за които умението да пишат и разбират код ще добави стойност в кариерата.

Обучението е със силна практическа насоченост, като участниците се научават да изграждат уеб страници с различна тематика и сложност.

Групите са до 10 човека. Теорията се преподава на достъпен и разбираем език, като лекциите и обучителните материали са подробно разписани на български език и остават с пълен достъп за участниците за неограничен период от време.

За всички, които са пропуснали да се възползват от обученията, имаме следните специални летни предложения:

 

КУРС ОСНОВИ НА ЕФЕКТИВНАТА ДИГИТАЛНА РЕКЛАМА (ЗАПИС на проведеното обучение) – ще помогне на всеки да овладее основните принципи в дигиталната реклама, да постигне по-добри резултати и да спести излишни разходи.

Безплатно онлайн обучение Основи на блокчейнкурсът е предварително записан и е на английски език. Разработен е за хора без технически умения, които планират да включат блокчейн технологията в техния бизнес.

SEO курс за начинаещи на Ganbox – предварително записан. Сега може да се закупи с 20% отстъпка от редовната цена с код за отстъпка: STFY21

Диcтaнциoннa фopмa нa индивидyaлнo ЅЕО oбyчeниe в yдoбнo за всеки вpeмe.

SEO курсът за начинаещи на нашите партньори от Ganbox включва 57 видea  c пpoдължитeлнocт дo 30 минyти + 10  РDF  фaйлa c пpeзeнтaции oт 5 лeĸтopa – дeйcтвaщи ЅЕО пpoфecиoнaлиcти oт paзлични вoдeщи ЅЕО aгeнции.

В различните обучителни модули се включиха над 30 ученици в гимназията

Техните основни интереси са в сферата на програмиране и дигитално рисуване.

Радваме се да споделим успехите 4-ма от тях на престижна международна конференция за компютърни системи и технологии, както и гордостта от работата на нашата преподавателка по програмиране Сюзан Феимова.

Двама от курсистите в Клуба по дигитално рисуване ще продължат своето образование с обучение по графичен дизайн в престижен университет в Германия и в един от софийските университети.

Учениците в 6-ти клас откриха удоволствието в програмирането и взеха решение, заедно с техните родители, да кандидатстват в паралелка Информатика в Математическата гимназия в Русе.

По-голямата част от участниците в Програмата за развитие на дигитални умения са работещи

Тяхната цел е да повишат квалификацията си или да направят крачка към промяна. Има и такива, които развиват собствен бизнес, но осъзнават необходимостта от допълнително обучение и актуализиране на знанията.

Изключително актуална тема в годината на пандемията стана тази за електронната търговия. Всички над 60 участници в двата курса Основи на електронната търговия бяха хора с активен бизнес или такива, които сега планират навлизане в дигиталното пространство. Включиха се и представители на НПО сектора, които развиват стопанска дейност със специализирани онлайн магазини.

Лекторът Никола Илчев – доказал се професионалист в сферата – е започнал кариерата си, вдъхновявайки се от събитията на Startup Factory в далечната 2015г. Освен необходимите основи за стартиране на електронна търговия, той предостави на участниците огромно количество допълнителни свободни материали, както и продължава да им е полезен с безплатни видеа в неговия YouTube канал.

Отзиви от участници в Обучителната програма за развитие на дигиталните умения вижте в Твоето мнение.бг

В медиите: Информационен портал за неправителствените организации в България с разказ за Startup Factory.

Онлайн обучителната програма по предприемачество за жени

се проведе в началото на 2021 с финансовата подкрепа на Български фонд за жените. В програмата кандидатстваха над 125 дами от цялата страна на различна възраст. Някои от тях с идеи за бизнес начинания, а също и такива, които вече работят по свой проект.

Те получиха професионални съвети и напътствия в областта на дигиталното предприемачество и стартъп инициативите, достъп до общност и полезни материали и източници на информация. 60 дами бяха поканени на онлайн лекциите, а 40 от тях успешно завършиха програмата и получиха сертификат, регистриран на блокчейн.

Programa po predpriemachestvo za zeni

Женя Димитрова е дигитален предприемач и създател на платформа за намиране и предлагане на услуги. Тя е една от дамите, завършила успешно Обучителната програма по предприемачество и вече част от нашата мини общност от ентусиасти. Вижте повече в интервюто с нея.

Симана Марковска е травъл блогър от НПО общността, инициатор на първите интерпретативни природни маршрути и експозиции в Национални паркове Пирин и Рила. Автор е на редица помагала за интерпретация. Симона също се включи активно в Предприемаческата програма за жени в началото на 2021. Вижте повече за нея в интервюто.

Адвокат Калина Миланова е управляващ съдружник в адвокатска кантора Миланова и партньори с 20 годишен опит в България и чужбина в областта на сливанията и придобиванията, банково и търговско право. Калина е още една от дамите, участвали в Обучителната програма по предприемачество. По нейна инициатива и с нейно участие организирахме онлайн правен семинар на тема 10-те грешки, които да избегнем при стартиране на бизнес.

Обучителна програма по предприемачество за жени синтезира най-полезното и най-актуалното от световните добри практики. Поднесено е вдъхновяващо и с препратки към допълнителни материали.

Лектор в обучителната програма е Емилиян Енев – предприемач с множество дигитални проекти зад гърба си. Управляващ съдружник във високотехнологичната компания Recheck. Председател на Управителния съвет на Сдружение Startup Factory, инициатор на организацията и нейна основна движеща фигура. Той е сред основателите и на BESCO.

Вижте още за Първата програма в Русе за развитие на ключови дигитални умения (сезон 2019-2020).

През учебна 2021-2022 година предстои ТРЕТОТО издание на Програмата за развитие на дигитални умения за възрастни и гимназисти от град Русе и региона. По-интересното в това издание ще бъдат специалните модули в помощ на представителите на НПО сектора. Отново ще работим в отделни курсове със жени и момичета. А учениците ще зарадваме със занимателно-развлекателни обучения в дигиталната сфера. Привържениците на най-новите децентрализирани технологии също ще намерят при нас много полезни материали, както и свободни за ползване инструменти.

За повече информация, запишете се тук. Ще бъдете от първите, които ще получат имейл през септември 2021.

Следете всички наши инициативи в страницата ни за актуални ОБУЧЕНИЯ и СЪБИТИЯ.

Америка за България - партньори на StartupFactory

Фондация „Америка за България“ е независима, неправителствена и неполитическа американска благотворителна фондация, която работи в партньорство с български организации за укрепване на частния сектор и демократичните институции в страната.

Фондация „Америка за България” развива дългогодишните традиции на доброжелателство и приятелство между народите на САЩ и България и насърчава контактите между хората на двете страни. Даренията и програмите на Фондацията въплъщават щедростта на американския народ и най-високите американски стандарти за етика, прозрачност и изконни ценности.

Български фонд за Жените - Партньори на StartupFactory

Български фонд за жените (БФЖ) е единствената българска организация, която подкрепя  местни неправителствени организации (НПО), работещи по правата на жените за постигане на реалната им равнопоставеност във всички сфери на обществения живот и за премахване на всяка форма на дискриминация.

Лого БФЖ

Startup Factory e сдружение в обществена полза, регистрирано в Русе. Екипът работи активно вече шеста година за развиване на ключови дигитални умения на ученици и възрастни в цялата страна. Подпомага предприемаческата екосистема в България с различни инициативи, обучения и менторство.

Не пропускай информация за нашите събития и обучения.

АБОНИРАЙ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН

и веднага ще получиш две свободни за сваляне електронни книжки на тема МАРКЕТИНГ & БЛОКЧЕЙН