fbpx
Share

Преглед на тенденциите в устойчивостта и българските стартъпи в ключови индустрии.

GreenUp Доклад за Устойчиви Стартъпи 2022 има за цел да представи текущите тенденции и развития в областта на устойчивостта, както и да покаже ефектите им върху GreenUp екосистемата в България. 

Разгледайте иновативните стартъпи, работещи за бъдещето на Зелените Сгради и Материали, Устойчивото Земеделие и Храните и Логистиката и Опаковките. Те не само задвижват зеления преход, но и предоставят ценен пример за други устойчиви бизнеси.

 

Вижте откъс от доклада, който е принос от Startup Factory:
Предимствана на стартъпите при прилагане на устойчиви практики са свързани с гъвкавостта и бързината на стартиращите компании. Стартъпите оперират в турбулентна среда и работейки на пазарен принцип, са принудени да разработват практични и ефективни решения с реална добавена стойност. Те се ориентират бързо в динамичните трансформации, като светкавично идентифицират и се възползват от новите възможности. А регулаторните изисквания и повишените изисквания за устойчивост са вероятно най-голямата икономическа възможност за последните десетилетия. Следващите 10 години ще бъдат свързани с най-дълбоките промени в човешката история, вече говорим не за ера на промяната, а промяна не ерите. Устойчивото движение налага прилагането на нови технологии, нов начин на управление на веригите на доставки, нови начини за анализ и проверка на данни, както и нови бизнес модели. Това е много благоприятна среда за стартъпите, които са в отлична позиция да разработят пилотни решения в тези области. Стартиращите предприемачи могат бързо да валидират ефективни устойчиви практики, като ги тестват първо в своите компании и с иновативни партньори. Това ускорява цикъла на въвеждане на иновациите и превръща устойчивостта в хоризонтална политика и стратегическа основа за вземане на решения. От друга страна, прагматичният подход на стартъпите в търсенето на решения на конкретни проблеми, ограничава вероятността за т. нар. „greenwashing“ – формално и лицемерно отношение към устойчивостта с цел маркетинг и ПР. В тази връзка наскоро Европейският Съвет одобри окончателно директивата за отчитане на устойчивостта на организациите. Новите правила ще направят повече бизнеси отговорни за въздействието си върху обществото, а за стартъпите директивата ще отключи възможности за създаване на решения за сигурност, проследяване и прозрачност на данните.
Емилиян Енев

Председател на УС, сдружение Startup Factory

GreenUP Report

Докладът е съставен от:

VNG Logo

VANGAVIS е компания за иновации, фокусирана върху ключовите индустрии, които щеоформят бъдещето на нашето общество. Подкрепяме стартъпи, корпорации и
индустриални асоциации по пътя им към растеж и просперитет. Подобно на майката
природа, ние следваме подхода на взаимосвързани екосистеми, жизнен цикъл и
устойчив начин за правене на бизнес и съвместно съществуване.

Zero Waste Bulgaria

BG ZeroWaste е компания за устойчиво развитие, която се фокусира върху
разработването на решения за нулеви отпадъци и кръгова икономика за бизнеса, както
и събития и състезания за устойчиви стартъпи.

Подобни статии

Настоящата публикация е създадена от екипа на сдружение Startup Factory в рамките на проект Развитие на дигитални и предприемачески умения в Русе и региона“, който се реализира с финансовата подкрепа на Фондация „Америка за България“.

Изявленията и мненията, изразени тук, принадлежат единствено на сдружение Startup Factory и не отразяват непременно вижданията на Фондация „Америка за България“ или нейните партньори.

Партньори:

Лого БФЖ

Startup Factory e сдружение в обществена полза, което работи активно за развитието на дигиталните умения на ученици и възрастни от цялата страна. Екипът помага на стартиращи предприемачи с достъп до ресурси и материали и подходяща среда за развитие на бизнес идеите в глобален мащаб. 

Америка за България - партньори на StartupFactory

Фондация „Америка за България“ е независима, неправителствена и неполитическа американска благотворителна фондация, която работи в партньорство с български организации за укрепване на частния сектор и демократичните институции в страната.

Фондацията е плод на успеха на Българо- американския инвестиционен фонд (БАИФ), създаден през 1991 г. от Конгреса на САЩ с подкрепата на Американската агенция за международно развитие. За повече информация: us4bg.org

ИСКАШ ЛИ ДА РАЗБИРАШ ЗА ВЪЗМОЖНОСТИТЕ В ДИГИТАЛНИЯ СВЯТ ПРЕДИ ВСЕКИ ДРУГ?

Запиши се за месечния ни бюлетин и ще научаваш всичко първи: събития, обучения, новини и възможности.