fbpx
Share

Според доклада за кибер заплахите на Acronis, по-сложните тактики като атаки върху веригата на доставките, атаки с използване на изкуствен интелект и други ще се засилят в бъдеще. Главните изводи и теми от доклада включват:

Тенденции в киберсигурността юли – декември 2023

  • Рансъмуерът остава основна заплаха за големи и средни организации, както и за държавния сектор и сектора по здравеопазване. 

Рансъмуер (от английски: ransom – откуп) е вид злонамерен софтуер, който шифрова информацията на заразения компютър и изнудва потребителя да му плати откуп, за да получи ключ за дешифриране.

    • Крадците на данни са втората по честота заплаха, причина за повечето течове на информация. 
    • Използването на генеративен изкуствен интелект, включително ChatGPT, за извършване на кибератаки и създаване на зловредно съдържание нараства.

Кибер сигурност

Фишингът и имейл атаките остават основните начини на заразяване

  • Общият брой на засечените имейл атаки през второто шестмесечие на 2023 е нараснал с 222% в сравнение със същия период на 2022.
  • При организациите се наблюдава увеличение на броя на атаките с 54%.  
  • 33,4% от всички получени имейли са спам, а 1,5% съдържат зловреден софтуер или фишинг връзки 
  • 91.1% от организациите са се сблъсквали с фишинг атаки, генерирани от изкуствен интелект.  

Тъй като AI инструментите стават все по-сложни, защитните механизми срещу тях също трябва да се развиват. Секторът на киберсигурността сега е в надпревара със злонамерените участници, като всяка от страните използва все по-усъвършенстван AI, за да надхитри другия.

Компаниите трябва бъдат готови непрекъснато да изучават и развиват техните протоколи за сигурност, за да  изпреварват адаптивния характер на злонамерения изкуствен интелект. Това включва ефективна и автоматизирана защита от заплахи и протоколи за възстановяване. Дори трябва да се има предвид, че при някои инциденти, няма да има достатъчно време човешкия фактор да реагира на атака. Ще бъде война на AI срещу AI.

Научете още 👉  Kиберсигурност: 7+1 заплахи, за които да внимавате

–––

Acronis Cyberthreats Report се издава два пъти годишно, анализирайки глобалния пейзаж на киберзаплахите в света.

Запознайте се с основни понятия в киберсигурността и системите за управление на дигитална самоличност с видео лекцията на тема „Modern Identity Security Platforms“.

Обучение "Информационна сигурност за НПО"

Тази статия е част от серия публикации, които имат за цел да подобрят уменията на служителите на организациите на гражданското общество в областта на информационната сигурност.

В днешно време, когато информацията играе все по-голяма роля и организациите работят с голям обем от чувствителни данни, заплахите за информационната сигурност се увеличават. Недостатъчната информационна сигурност може да наруши конфиденциалността на данните, да изкриви тяхната достоверност и да ограничи достъпността им, което води до сериозни последици, вкл. загуба на доверие от страна на партньорите, финансови загуби и нарушаване на репутацията.

Анкета „Спокойни ли сте за информационната си сигурност и за сигурността във вашата организация❓“

👉 Моля, попълнете анкетата (отнема 2 мин.), а отговорите ви ще ни помогнат да ви предложим начини за укрепване на защитните мерки, за да се адаптирате към бързо променящата се цифрова среда и да изградите по-устойчиви информационни системи.

❗След като попълните анкетата ще получите достъп до необходимите обучения, ресурси и подкрепа, за да можете да подобри защитните практики и да изградите по-устойчива и сигурна информационна среда за себе си и в организацията, в която работите.

 

EU Logo

Настоящата публикация е създадена от екипа на сдружение Startup Factory в рамките на проект InfoSec Skills+, който се реализира с финансовата подкрепа на Transatlantic Foundation по проект PROTEUS, съфинансиран от Европейския съюз. Изявленията и мненията, изразени тук, принадлежат единствено на сдружение Startup Factory и не отразяват непременно вижданията на Европейския съюз или Европейската изпълнителна агенция по образование и култура. Европейският съюз и представляващият орган не могат да носят отговорност за тях.

Подобни статии

За Startup Factory:

Startup Factory logo

Startup Factory e сдружение с нестопанска цел, което работи от 2015 година за развитието на дигиталните и предприемачески умения на младежи и възрастни от Русе и за подобряване на предприемаческата екосистема в България. През 2022 г. организацията създаде платформа с видео обучения, записи от уебинари и много безплатни ресурси в помощ на всеки, който желае да повишава квалификацията си самостоятелно откъдето и когато пожелае. 

ИСКАШ ЛИ ДА РАЗБИРАШ ЗА ВЪЗМОЖНОСТИТЕ В ДИГИТАЛНИЯ СВЯТ ПРЕДИ ВСЕКИ ДРУГ?

Запиши се за месечния ни бюлетин и ще научаваш всичко първи: събития, обучения, новини и възможности.