fbpx
Share

Около 60% от кибер атаките в света започват от мобилни устройства. За всички е ясна причината. Няма по-лесно от това да се намери телефонния номер на даден човек.

След като измамниците научат номера ви, те могат да ви атакуват с фишинг текстови съобщения и обаждания или да ви подмамят да изтеглите зловреден софтуер и да предоставите лична информация. А след като получат достъп до вашата лична информация, достъпът до финансови ви (и други чувствителни) данни е съвсем лесен.

В тази публикация ще ви покажем как хакерите лесно могат да разберат вашия телефонен номер, какво могат да направят с него и как вие можете да се защитите.

Как може да се разбере телефонният ви номер?

За съжаление е изключително лесно да се намери нечий телефонен номер. Ето пет често срещани начина:

 • Социални мрежи. Много социални медийни платформи позволяват (или дори изискват) потребителите да посочат своите телефонни номера. Въпреки че това може да помогне за сигурността на платформата, то създава потенциален риск за сигурността на вашата самоличност. 
 • Фишинг измами. Престъпниците заблуждават нищо неподозиращите жертви, като изпращат имейли или текстови съобщения, като се представят за утвърдени компании. След като спечелят вашето доверие, те могат да ви насочат към уебсайт, където да въведете вашия телефонен номер. 
 • Тъмната мрежа (на английски: dark web). Под публично достъпната част на интернет се крие Тъмната мрежа. Наред с други, това е мястото, където престъпниците купуват и търгуват лична информация, която често пъти е открадната.
 • Сърфиране през рамо (на английски: Shoulder surfing). Измамниците също могат да подслушват и откраднат телефонния ви номер, докато го споделяте гласно на обществени места. В по-усъвършенствана версия на измамата със сърфиране през рамо, хакерите хакват обществен Wi-Fi и прихващат всяка информация, която изпращате.
 • Изхвърляне на документи. Неблагожелателите могат да претърсят хартиените документи, които изхвърляте, за да намерят чувствителна информация. Преди да изхвърлите боклука уверете се, че сте нарязали или унищожили добре всички документи, които съдържат вашия телефонен номер и друга лична информация.

Какво могат да направят хакерите с вашия телефонен номер?

Могат да:

 1. Пренасочват вашите текстови съобщения
 2. Откраднат вашата лична информация
 3. Превземат телефона със смяна на SIM
 4. Изпращат текстови измами и зловреден софтуер
 5. Doxxing, който води до тормоз и измама
 6. Изнудват, използвайки вашите чувствителни данни
 7. Насочват към вас телефонни измами
 8. Преследват семейството и контактите ви

След като престъпниците разполагат с вашия телефонен номер, те могат да участват в редица схеми за кражба на самоличност. Ето подробно осемте начина, по които хакерите могат да използват вашия телефонен номер, за да откраднат личната ви  информация и да причинят финансови щети.

1. Пренасочват вашите текстови съобщения и обаждания

Мобилните оператори имат функции за сигурност, но хакерите са намерили начини да пренасочат номера ви. Ето как става:

Хакерите се свързват с вашия оператор, представяйки се за вас. Те използват вашата открадната лична информация, за да преминат проверки за сигурност.

Те молят компанията да пренасочи вашите телефонни обаждания и съобщения към техния номер. След като пренасочването приключи, измамникът има достъп до всички комуникации, предназначени за вас.

Дори по-лошо. Те могат да влязат във вашите онлайн акаунти, като изберат „забравена парола“ и след това чрез анулиране на паролата, която е изпратена на телефона им, поемат контрол над вашите акаунти.

2. Откраднат вашата лична информация

В миналото един хакер не можеше да причини големи финансови щети само с вашия личен телефонен номер.

Днес обаче нашите мобилни устройства служат за много повече от телефонен указател. Ние съхраняваме купища лична информация на нашите смартфони — включително снимки, имейли и пароли за акаунти.

И тъй като повечето от нас рядко променят телефонните си номера, тези номера стават дълбоко свързани с другата ни лична информация. Това означава, че ако измамниците имат достъп до вашия телефонен номер, те могат да открият всякаква друга информация за вас (и да я използват, за да откраднат самоличността ви).

След като хакерите получат вашия номер, те могат да го използват, за да получат достъп до вашите най-чувствителни и ценни данни, като вашите:

 • Имейл акаунти и списъци с контакти
 • Финансови активи и банкови сметки
 • Настоящи и предишни домашни адреси
 • Пароли за социални медии и други онлайн акаунти
 • Дата на раждане
 • Имена и информация за връзка с вашите приятели и роднини
 • IP адреси (както за вашия телефон, така и за компютър)
 • Чувствителни снимки и видеоклипове, които могат да използват за изнудване (т.е. „сексуално изнудване“)
 • Документи като медицински досиета, професионални лицензи и лична карта
 • Смартфоните съдържат вашите лични данни и цифров отпечатък. Това ги прави основна цел за измамници, които искат да откраднат вашата самоличност.

Ето как става:

Измамниците намират телефонния ви номер в социалните мрежи или по друг начин.
След това търсят вашия номер онлайн, за да намерят друга информация, която е прикачена към него. Това може да включва други онлайн акаунти, вашия адрес, рождена дата и др.

3. Смяна на SIM

Смяната на SIM картата — или изваждането на SIM карта — възниква, когато измамниците използват функцията за „пренасяне“ на мобилен оператор, за да получат достъп до вашия телефонен номер. Пренасянето е защитна функция, когато сменяте телефонния оператор. Но измамниците могат да компрометират системата, за да поемат собствеността върху вашия номер под нова SIM карта.

Ето как става:

Измамник се обажда на вашия телефонен оператор и се представя за вас, за да поиска компанията да „пренесе“ вашия телефонен номер. Те могат да твърдят, че сте загубили старата си SIM карта или телефон и имате нужда от нова.
Компанията превключва вашия телефонен номер към SIM картата на хакера. Като контролира вашия телефонен номер, хакерът може не само да получава съобщения от ваше име, но и да изпраща съобщения, да извършва обаждания и да има достъп до вашите акаунти.

Вижте още 👉 Сигурност на имейла през 2024 – актуални съвети

4. Изпращат ви текстови измамни съобщения и зловреден софтуер

Измамите с фалшиви текстови съобщения (известни също като smishing) са все по-разпространен метод, който хакерите използват, за да се опитат да подмамят хората да споделят чувствителна информация или да изтеглят зловреден софтуер на устройствата си.

Ето как става:

Извършителите изпращат злонамерени SMS, текстови съобщения или съобщения в Telegram и WhatsApp, като се представят за съществуващи реномирани фирми. Съобщенията включват телефонни номера или връзки към фишинг уебсайтове. Ако се ангажирате с някой от тях, хакерът ще се опита да получи личната ви информация.
Алтернативните текстови измами включват фалшиви връзки, които инициират изтегляне на зловреден софтуер. Ако щракнете върху връзката, телефонът ви изтегля шпионски софтуер, който позволява на хакерите да четат вашите съобщения и да имат достъп до вашите онлайн акаунти.

Кибер сигурност

5. Doxxing, който води до тормоз и измама

Doxxing представлява злонамерен акт на разкриване на нечия лична информация онлайн пред обществеността. Терминът идва от 90-те години на миналия век, когато вражди между съперничещи хакери довели до идеята някой да „пусне документи“ на някой друг, който преди това е бил известен само с потребителско име или псевдоним.

Днес doxxing може да доведе до тормоз, измами и други злоупотреби с поверителността.

Ето как става:

Хакер използва вашия телефонен номер, за да събере и разпространи поверителната ви информация в социални медии или други публични сайтове. Doxxing може да се случи в тъмната мрежа, където хакерите изхвърлят хиляди (или дори милиони) лична информация на хора след нарушение на данните. След като хакерите получат вашата информация, те могат да я използват, за да ви тормозят, да откраднат самоличността ви или да получат достъп до вашите онлайн акаунти.

6. Изнудват ви, използвайки вашите чувствителни данни

Някои измамници ще използват вашия телефонен номер, за да ви изнудват. Ако имате достъп до чувствителна информация – като снимки и видеоклипове – те могат да заплашат да я разкрият публично, освен ако не платите откуп.

Ето как става:

Измамниците въвеждат вашия телефонен номер в сайт за търсене на хора, за да разкрият лична информация за вас.
Или, ако имат достъп до вашия номер, биха могли да получат достъп до вашите iCloud акаунти и други услуги за съхранение на изображения. След като измамниците намерят чувствителна информация, те ви изнудват за пари.
Трудно е да се предвиди дали ще последва блъф или не. Но ако не платите, измамникът може да разкрие личните ви данни онлайн или да ги продаде в Тъмната мрежа.

7. Насочват се към вас с телефонни измами, използвайки фалшиви идентификационни номера на обаждащия се (на английски език Spoofing)

Спуфингът е измама, при която хакерите коригират идентификацията на обаждащия се, показана на телефона на получателя, така че да изглежда, че идва от организация с добра репутация. 

Ето как става:

Получавате входящо обаждане от известен и уважаван бизнес или държавна институция, като например НАП. Отговаряте на обаждането и неволно влизате в разговор с измамник.
Измамникът се представя за официален представител и ви информира например, че имате неплатена данъци или трябва да „потвърдите“ своето ЕГН, за да се предпазите от измамници. Фалшивият обаждащ се ще се опита да ви убеди да споделите лична информация или да извършите плащане с кредитна карта по телефона.

8. Преследват семейството и контактите ви

Понякога хакерите не преследват вас, когато имат телефонния ви номер – вместо това те се насочват към вашите близки. При тези измами се използва вашия номер, за да се подмамят членове на семейството и приятели да разкрият лична информация или да изпратят пари.

Ето как става:

Хакерите превземат вашия номер и след това изпращат съобщения до член на семейството (като например баба), като твърдят, че се нуждаят от финансова помощ, за да излязат от извънредна ситуация. Например, казват, че са претърпели катастрофа или са в затвора и се нуждаят от пари за операция или гаранция.
В желанието си да ви помогне (и уплашена за вашата безопасност), вашата баба може да преведе пари, без да знае, че те отиват при измамник.

  Как да защитите телефонния си номер срещу хакери?

  Хакерите могат да причинят сериозни щети на вашата самоличност, репутация и банкови сметки само с вашия телефонен номер. Но с няколко стъпки можете да защитите номера си срещу измамници.

  Ето как да направите телефонния си номер по-труден за хакване от киберпрестъпници:

  Винаги използвайте двуфакторно или многофакторно удостоверяване (2FA/MFA)

  • Двуфакторното удостоверяване (2FA) е мярка за киберсигурност, която защитава достъпа до вашите акаунти. Можете да се свържете с отдела за обслужване на клиенти на вашия телефонен оператор и да ги помолите да зададат вторична парола за вашия акаунт. По този начин само вие можете да правите промени или да пренасяте своя телефонен номер.

  Заключете вашата SIM карта

  • Заключването на SIM може да помогне за предотвратяване на измами, като то изисква допълнителен ПИН код, който може да получите от вашия мобилен оператор или пък да го зададете директно от вашия iPhone или други устройства на iOS.

  Избягвайте да кликвате върху връзки от неизвестни податели

  • Когато получавате текстови съобщения или имейли от неизвестни податели, въздържайте се от изкушението да щракнете върху всякакви връзки. Ако получите съобщение за пропусната доставка или намерите съобщение, което ви чака в онлайн акаунт, влезте директно в услугата, а не от предоставената връзка.

   Винаги проучвайте подателите, за да потвърдите, че са тези, за които се представят.

  Kиберсигурност: 7+1 заплахи, за които да внимаваме

  Игнорирайте телефонните измами с едно позвъняване

  • Измамниците се обаждат от непознат номер и затварят веднага. Ако това се случи с вас, не позволявайте на любопитството ви да надделее. Не се обаждайте обратно. Вместо това блокирайте номера.

  Никога не се обаждайте обратно на номер от нежелан текст

  • Ако получите странно текстово съобщение с молба да се обадите на телефонен номер, игнорирайте го. Това почти винаги са измамници, които искат да ви намерят по телефона и да ви подмамят да предоставите лична информация.

  Пазете телефона си в безопасност на обществени места

  Най-лесният начин за измамник да открадне телефонния ви номер е да получи физически достъп до телефона ви.

  Така те лесно получават достъп до всички акаунти, могат да заключат имейла и да откраднат пари. Винаги дръжте телефона си под око и настройте биометрични мерки за сигурност, като идентификация с пръстов отпечатък, за да защитите телефона си, ако бъде откраднат. 

  Инсталирайте антивирусен софтуер

  Можете да използвате антивирусни програми както на мобилни, така и на компютърни устройства. Програмите за киберсигурност блокират зловреден код или злонамерен софтуер, което затруднява достъпа на хакерите до вашите данни или кражбата на телефонния ви номер

  Проверете отново уебсайтовете

  Уверете се, че уебсайтовете, които посещавате, са истински. Хакерите създават фалшиви уебсайтове, като променят една буква или цифра на URL адреса на уеб страница.

  Тези сайтове може да изглеждат идентични с доставчици на услуги като например вашата банка, което може да ви подмами да споделите телефонния си номер и друга чувствителна информация.

  Унищожете стари документи

  Никога не изхвърляйте нищо, което съдържа идентифицираща информация, като вашия телефонен номер. Уверете се, че сте унищожили или изгорили файловете, така че данните да не могат да бъдат възстановени.

  Изводът

  Хакерите не се интересуват дали използвате iPhone или телефон с Android. Всичко, от което се нуждаят, е вашия телефонен номер, за да откраднат вашата самоличност, пари и др.

  Тъй като хакерските атаки стават все по-сложни, трябва да предприемете превантивни действия, за да запазите устройствата, финансите и самоличността си в безопасност. Заключете вашата SIM карта с ПИН код, внимавайте с нежелани обаждания и текстови съобщения и се опитайте да не давате телефонния си номер на твърде много хора. 

  Публикацията е подготвена от Теодора Енева по материали от aura.com

  Тази статия е част от серия публикации, които имат за цел да подобрят уменията на служителите на организациите на гражданското общество в областта на информационната сигурност.

  В днешно време, когато информацията играе все по-голяма роля и организациите работят с голям обем от чувствителни данни, заплахите за информационната сигурност се увеличават. Недостатъчната информационна сигурност може да наруши конфиденциалността на данните, да изкриви тяхната достоверност и да ограничи достъпността им, което води до сериозни последици, вкл. загуба на доверие от страна на партньорите, финансови загуби и нарушаване на репутацията.

  Анкета „Спокойни ли сте за информационната си сигурност и за сигурността във вашата организация❓“

  👉 Моля, попълнете анкетата (отнема 2 мин.), а отговорите ви ще ни помогнат да ви предложим начини за укрепване на защитните мерки, за да се адаптирате към бързо променящата се цифрова среда и да изградите по-устойчиви информационни системи.

  ❗След като попълните анкетата ще получите достъп до необходимите обучения, ресурси и подкрепа, за да можете да подобри защитните практики и да изградите по-устойчива и сигурна информационна среда за себе си и в организацията, в която работите.

   

  EU Logo

  Настоящата публикация е създадена от екипа на сдружение Startup Factory в рамките на проект InfoSec Skills+, който се реализира с финансовата подкрепа на Transatlantic Foundation по проект PROTEUS, съфинансиран от Европейския съюз. Изявленията и мненията, изразени тук, принадлежат единствено на сдружение Startup Factory и не отразяват непременно вижданията на Европейския съюз или Европейската изпълнителна агенция по образование и култура. Европейският съюз и представляващият орган не могат да носят отговорност за тях.

  Подобни статии

  Обучения по Дигитални умения по програма „DigComp 2.1“

  Обучения по Дигитални умения по програма „DigComp 2.1“

  Възползвайте се от най-актуалната възможност по програма „Развитие на човешките ресурси“ 2021 – 2027 г. на Агенцията по заетостта. Придобийте дигитални умения на базово ниво в съответствие с Европейската рамка – нива 1-2 от DigComp 2.1.

  За Startup Factory:

  Startup Factory logo

  Startup Factory e сдружение с нестопанска цел, което работи от 2015 година за развитието на дигиталните и предприемачески умения на младежи и възрастни от Русе и за подобряване на предприемаческата екосистема в България. През 2022 г. организацията създаде платформа с видео обучения, записи от уебинари и много безплатни ресурси в помощ на всеки, който желае да повишава квалификацията си самостоятелно откъдето и когато пожелае. 

  ИСКАШ ЛИ ДА РАЗБИРАШ ЗА ВЪЗМОЖНОСТИТЕ В ДИГИТАЛНИЯ СВЯТ ПРЕДИ ВСЕКИ ДРУГ?

  Запиши се за месечния ни бюлетин и ще научаваш всичко първи: събития, обучения, новини и възможности.