fbpx
Сподели и помогни на добрите примери и полезната информация да се разпространят:

Анакин впечатлява с изключителна активност, любознателност и предприемчивост при все, че често поколението му е обвинявано в мързел и нежелание за учене.

Без колебание твърдим, че Анакин би могъл да бъде пример не само за връстниците си, но и за хора от всякаква възраст. Целеустремен от най-ранна възраст, за да постъпи в една от най-елитните русенски гимназии… Не му се получава от първия път, но не се отказва… Опитва отново и мечтата става реалност. Нима предприемаческият път не е същият? Винаги да имаме цел и да не се отказваме от нея при сблъсък с първата трудност. Защото трудностите не са проблеми, а предизвикателства и непрекъснато надграждайки себе си с нови знания, умения и компетенции се учим как да се справяме с предизвикателствата без да губим своя фокус върху целта.

Анакин ни показва и още нещо – колко важна е подкрепящата среда в лицето на нашите родители, близки, преподаватели, приятели. И колко необходимо е за децата ни да учат в адекватна на технологичния прогрес и на амбициите и способностите им среда.

Именно това е и основната цел на Startup Factory – да изгражда подкрепяща общност за деца и възрастни, така че заедно да градим едно по-добро бъдеще!

Екипът ни поздравява Анакин за това, което е, и му пожелава още много успехи!

Познавайки го, не се и съмняваме, че следващият път, когато пишем за него, ще е в качеството му на собственик на успешен start up!

Интервюто подготви: Ана Тодорова

Здравей, Анакин, ти си един от най-младите участници в Startup Boosterтазгодишното издание на предприемаческата ни програма. Защо реши да се включиш? 

Записах се за вашата програма, понеже в момента подготвям продукт, който ще участва в състезанието ‘Учебна компания’ и получих съвет от госпожата ми по предприемачество, Нели Тихомирова, да се запиша за програмата ви. Знаех, че ще науча много полезни неща относно това как да започна свой бизнес и нещата, които ги учим, в момента, ги прилагам в изготвянето на моята учебна компания, а след време и в моя бизнес. 

 

През годините съм следяла множество математически състезания и в списъците с участници често съм срещала и твоето име. Кое те мотивира да участваш в състезаниятародителите ти, учителите ти или по-скоро е вътрешно желание да се изявяваш? 

Като бях по-малък мотивацията ми за участие в тези състезания беше с цел да вляза още от 5-ти клас в МГ “Баба Тонка” – не влязох. Но 5-ти клас в старото ми училище СУПНЕ “Фридрих Шилер”, моят класен ръководител се оказа Христина Симеонова – бивш преподавател в МГ “Баба Тонка”. Тя ме подготвяше за олимпиадите по математика от 5-ти до 7-ми клас и благодарение на нейната помощ, и на мотивацията ми да вляза в най-елитната гимназия в града успях и станах ‘мегеец’. Но нищо от това нямаше да се случи без помощта на майка ми, тя се занимаваше с мен от 1-ви до 4-ти и после в 7-ми клас, за да може да ме приемат в МГ, развивайки логическото ми мислене.

Но нищо от това нямаше да се случи без помощта на майка ми, тя се занимаваше с мен от 1-ви до 4-ти и после в 7-ми клас, за да може да ме приемат в МГ, развивайки логическото ми мислене.

Би ли ни разказал малко повече за продукта, над който работиш по време на предприемаческата ни програма? 

Заедно с моя екип разработваме интерактивна ръкавица – GloPy. Ние сме фокусирани върху с разработването на медицинско оборудване от ново поколение за ефективно лечение в различни направления на медицината, заедно с развиване на медицинската технология за различни терапии и лечения във физиотерапията. Медицинската рехабилитация е задължителен етап в комплексното лечение при заболяванията на нервната система.  
Нашия продукт има и други области на приложение като презентиране, VR игри, заместител на конвенционалната мишка, управление на екзоскелети и други. 

 

Всъщност с тази разработка ти, в екип с още двама младежи, се класира на първо място на провелия се в края на октомври миналата година TeenHack Ruse 2022 – хакатон за ученици от 5.-12. клас. Трудно ли се работи в екип, познавате ли се с добре с другите младежи и бихте ли продължили екипно да развивате идеята си? 

Като цяло сме от един клас заедно с моите съекипници – Митхат Мустафов и Иван-Александър Златков. В екип съм заедно с тези момчета още от едно състезание миналата година юни месец – там се представихме не много добре, понеже и тримата сме индивидуалисти, но от хакатона насам нещата се подобряват, резултатите са налице. Най-вероятно екипа ще си продължи, поне за сега. 

➤ Научете още: TeenHack Ruse 2022 – хакатон за ученици

Определяш ли се за екипен играч и доколко важно е това умение според теб при стартирането на бизнес начинание? 

Нямам проблем да съм сам или в отбор, стига съекипниците ми да са качествени хора и бързо да научават и прилагат нови неща.  
Умението да си екипен играч при стартиране на бизнес е важно, но понякога в самото начало е най-добре да си сам. 

 

Ако искаш нещо повече, не трябва да се надяваш изцяло на обучението в училище.

Участваш също и в множество други обучения, включително и в обучението по електронна търговия с Никола Илчев, което се провежда успоредно с предприемаческата програма. Защо го правиш? Училището не ти ли е достатъчно за получаване на знания и придобиване на умения? 

Според мен, ако искаш нещо повече, не трябва да се надяваш изцяло на обучението в училище. Идеята на училището, особено на МГ, е да ти даде шанс да се представиш с възможностите си пред хора, изявени в различни области, и после всичко си зависи от теб.  
Записах се за обучението по електронна търговия, понеже госпожата ми по предприемачество- Нели Тихомирова- ме посъветва да го направя, като ми сподели също и за програмата StartUp Boosters, както и за всички други събития и състезания, свързани с предприемачество. 

А стига ли ти времето? И в момента нямаш ли да мислиш за по-важни неща като държавните зрелостни изпити и абитуриентския бал 

Ако трябва да съм честен, времето не ми стига, но сега е идеалният момент – ‘Ако не  сега, то кога?’. Подготвям се и за ДЗИ по български и математика, а относно абитуриентския бал има още време за него, ще го измисля. 

Как смяташ да продължиш обучението си след гимназията 

Ще се опитам да кандидатствам в СУ, като смятам и да работя, докато уча. 

Мислиш ли за собствен start-up? 

За сега не, но след време искам да създам свой бизнес и да го развия.

В хакатоните и предприемаческите състезания традиционно се включват т.нар. „ментори“ – хора, които би трябвало ненатрапчиво да помагат с опита си, за да могат екипите да формулират и представят идеята си по най-добрия начин. Повече помагат или повече пречат според теб менторите

Според мен менторите се опитват да помагат и повечето пъти успяват. Проблемът идва, когато се опиташ да правиш нещо по-необичайно, като проект, и тогава не винаги могат да ти помогнат, но ще направят всичко възможно, за да те свържат с правилния човек.  

 

Кой предприемач ти служи за пример? На кого би искал да приличаш или чий успех би искал да мултиплицираш 

Това за мен е Вихрен Ганев. Запознах се с него още 8-ми клас, като участвах в програмата ‘Мениджър за един ден’, за която ми спомена Нели Тихомирова. От тогава насам съм бил на стажове при него и съм му много благодарен за това. Той ми показа как функционира един бизнес и технологиите, които използва. 

 

Ти си на финала на средното си образование, при това завършваш една от най-елитните гимназии в Русе и България. Има ли с какво да се подобри и надгради гимназиалното образование у нас?  

На учениците им трябва повече практика и мотивация. Относно техниката, трябва да има пълна промяна. Компютрите, на които учим програмиране, са бавни и стари. Трябва да с обърне повече внимание на материалната база 

 

Всичко зависи от теб самия и на какво си готов, за да постигнеш целите си.   

Звучиш като млад човек, който е наясно как иска да продължи да се развива. Но много от твоите връстници все още се лутат. Би ли могъл да ги посъветваш как да открият своето професионално поприще? Как ти успя да се ориентираш? 

Аз успях да се ориентирам понеже се запознах с много качествени хора и през цялото време попивах като гъба от тях. Всичко зависи от теб самия и на какво си готов, за да постигнеш целите си.   

 

ИСКАШ ЛИ И ТИ ДА РАЗВИЕШ ДИГИТАЛНИТЕ И ПРЕДПРИЕМАЧЕСКИТЕ СИ УМЕНИЯ?

УЧИ КОГАТО И КЪДЕТО ПОЖЕЛАЕШ. ВИЖ АКТУАЛНИТЕ НИ ВИДЕО КУРСОВЕ:

Настоящата публикация е създадена от екипа на сдружение Startup Factory в рамките на проект Развитие на дигитални и предприемачески умения в Русе и региона“, който се реализира с финансовата подкрепа на Фондация „Америка за България“.

Изявленията и мненията, изразени тук, принадлежат единствено на сдружение Startup Factory и не отразяват непременно вижданията на Фондация „Америка за България“ или нейните партньори.

Similar articles

Америка за България - партньори на StartupFactory

Фондация „Америка за България“ е независима, неправителствена и неполитическа американска благотворителна фондация, която работи в партньорство с български организации за укрепване на частния сектор и демократичните институции в страната.

Фондацията е плод на успеха на Българо- американския инвестиционен фонд (БАИФ), създаден през 1991 г. от Конгреса на САЩ с подкрепата на Американската агенция за международно развитие. За повече информация: us4bg.org

Сдружение StartUp Factory

Startup Factory e организация с идеална цел, която работи за развитието на дигиталните умения и за подобряване на предприемаческата среда в Русе и страната. Екипът организира обучения и тематични събития по ПРОГРАМИРАНЕДИЗАЙН и ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВО. Помага на стратиращи компании и неправителствени организации за развитие на тяхното онлайн присъствие с менторство и достъп до ресурси и материали.

Startup Factory  е притегателен център на активните хора в Русе и региона.

ИСКАШ ЛИ ДА РАЗБИРАШ ЗА ВЪЗМОЖНОСТИТЕ В ДИГИТАЛНИЯ СВЯТ ПРЕДИ ВСЕКИ ДРУГ?

Запиши се за месечния ни бюлетин и ще научаваш всичко първи: събития, обучения, новини и възможности.