fbpx
Share

Христо Стоянов е сред визионерите в българското дигитално предприемачество. Мнозина от стартиралите бизнес инициатива след 2009 – 2010 година сме се „допитвали“ до неговия сайт lifehack по различни теми – от бизнес до маркетинг през психология до лидерство.

Всичко можеше и все още може да се прочете първо при Христо от lifehack.

Дали някой се е съмнявал в успеха на бизнес модела му?

Няма никакво значение.

Важното е, че той не изгуби вяра в себе си и своите умения и запази визията си да „посява идеите, за да можем всички ние успешно да жънем собствения си успех“.

Благодарение на това, днес Христо безспорно е един от изявените лидери на общественото мнение, който и възрастни, и подрастващи си заслужава да четат и слушат. В разговора с него се усеща онази типична за истинските предприемачи свобода – на мислене, на изразяване, на живеене. Проличава и един баланс от смиреност и самочувствие: уверен е в себе си, но егото не взима връх и не говори вместо него.

Може би затова бизнес моделът му проработи – да накараш хората да те следват по начина, по който мнозина избраха да са част от общността на Masterhack, изисква сърцатост, отдаденост и преди всичко да не забравяш кой си, откъде си тръгнал и на къде отиваш.

Успехът е на един lifehack разстояние, а Христо е готов да го сподели.

Екипът на Startup Factory искрено му благодари, че отдели време и отговори на всички наши въпроси! Знаем, че са много, но за интересни събеседница като него, дори са малко 😉

Интервюто подготви: Ана Тодорова

Здравей, Христо, много ти благодаря за това интервю. Както споменах в предварителния ни разговор, следя бранда ти от повече от 10 години, но едва последните дни разбрах, че си родом от Русе. Разкажи ни малко повече за себе си.

Първо бих искал да ти благодаря за поканата и да те поздравя за това, което правите за града ни!

Както каза, родом съм в Русе, на 39 години. Преди 10 се преместих в Пловдив, тъй като от тук е майката на детето ми и така поостанах малко повечко. От 13 години работя върху lifehack.bg, който днес е познат като сайта с най-полезното съдържание на български. Преди 6 години надградих платформата като създадох общност около нея и клуб, наречен Мастърхак, в който вече сме над 1200 експерта, предприемача и хора с най-различни интереси, се развиваме заедно. Имам дъщеря на 8 години

Христо от Lifehack

Свързва ли те все още нещо с родния край?

Да, разбира се! Ходя си по родния край доста често (на село), но за съжаление в самия град Русе все по-рядко, тъй като не ми допада посоката, в която се развива. Като страничен наблюдател от години, прибирайки се в града винаги установявам, че не само не се е променило нищо, но и се е влошило. Съжалявам, че звуча песимистично, но така ги виждам нещата.

Къде те намираме в момента? Къде избра да се развиваш и защо?

В момента съм в един от крайните квартали на Пловдив, разположен точно до реката. Мисля, че по-скоро градът ме избра – тук се роди дъщеря ми, тук си намерих страхотна работа и тук развих бизнеса си, така че да мога да напусна въпросната страхотна работа. Но честно казано Пловдив като място няма особено значение за мен.

Може и да ти стане странно, че обръщам внимание на подобно нещо… но през годините ми е правило впечатление, че пишеш изключително грамотно и вдъхновяващо. Кое те оформи като писател – училището, университетът, семейството, животът, четенето на книги? Кое формира стила ти на писане?

Благодаря ти за тези думи! Хейтърите ще кажат, че съм ти платил за тях 😀

Не се възприемам като писател, а по-скоро като продуцент и създател на полезно и вдъхновяващо съдържание. За това много ми помогнаха книгите, тъй като още в началото си купувах много от тях и четях. След това започнах да консумирам най-различни англо-езични сайтове, които също придадоха майсторство към стила ми.

На училището бих отдал единствено загубата на време и едни от най-приятните моменти в живота ми.

Христо от Lifehack

Прочетох в твое интервю, че първата ти предприемаческа идея не е свършила много добре и си се озовал в ареста. Как се чувстваше след случилото се тогава? Как се чувстваш сега – на какво те научи този опит и ако се върнеш назад би ли стартирал по друг начин?

Да, не приключи добре, но научих много от тази ситуация и станах по-уверен. Чувството беше притеснение за родителите ми и яд, че не се получи, защото бях наистина добър и иновативен в случая, задоволявайки нужда, която имаше пазара.

Не съжалявам за нищо. Бях притиснат от живота и трябваше да измисля нещо. И го измислих, а то разпространяваше книги по-добре от алтернативите.

Христо от Lifehack

Без съмнение мнозина те познават като „Христо от Lifehack“. Кое се превърна в по-голям бранд – собственото ти име или Lifehack?

Въпреки, че аз съм го създал, мисля, че lifehack.bg направи от името ми личен бранд. И определено сайтът и общността са по-големите ми и популярни марки.

Въпреки, че аз съм го създал, мисля, че lifehack.bg направи от името ми личен бранд.

Смея да твърдя, че ти си един от първите дигитални предприемачи в България, но какво означава това? По-различно ли е от обикновения предприемач?

Мисля, че в основата и стратегията е едно и също, просто детайлите, територията и тактиките са различни. Ако нямаш отношение към хората например, ако целта е само да изкарваш пари, дали офлайн или онлайн – обречен си и на двете места.

Лесно ли направи крачката към стартирането на собствен бизнес? И то преди толкова години…

Не, всъщност беше доста трудно. Това, което градя от 13 години е бизнес от 6. Мина доста време, докато успея да го наложа като марка, която обичат хората. Няма да забравя момента, когато влязох в офиса на търговския директор на компанията, в която работех, за да му кажа, че напускам… Признавам, че бях уплашен от това, което ме чака след това.

Напусках работа мечта, в която имах доста голяма предсказуемост, за да се пусна в нещо, в което няма нищо сигурно, разчитайки единствено на себе си.

Но както често се оказва в живота, страхът изглежда много по-голям, отколкото е в действителност. Като погледна назад, радвам се, че направих тази крачка.

Важно е да отбележа, че голяма част от успеха ми се дължи на фундамента, на основата, която бях поставил много преди това.

Затова и не мисля, че има нещо романтично или героично в случая, просто се подготвях за това доста дълго време.

Искаш ли и ти да стартираш собствен бизнес, дори да нямаш собствена идея?

⇒ Включи се в предстоящата инициатива на Startup Factory: 3-дневно обучение за репликиране на вече работещи стартъп идеи със социално въздействие.

Replication challenge

Какво те мотивира да стартираш платформата Lifehack? И какво е Masterhack?

Мотивира ме липсата на полезна информация на български преди години.

Затова реших първо да събирам за себе си всичко полезно, което ми вършеше работа на едно място и да го споделям с хората, които също като мен не можеха или не искаха да четат на английски.

Така се роди lifehack.bg

От друга страна MasterHack е платформата, с която надградихме безплатното съдържание като го направихме още по-полезно, още по-практическо и приложимо. За да увелича добавената стойност създадох и общност около премиум съдържанието, което е уникален за България модел.

Така на едно място имате не само най-добрите идеи, стратегии и инструменти в света, но и достъп до хора като вас, които имат същите предизвикателства, както и експерти, които да попитате в рамките на общността. На всичкото отгоре създадохме и собствена социална мрежа към клуба (извън Фейсбук), в която да общуваме свободно и да обменяме подкрепа и идеи.

Няма друго място на български, което да дава толкова много качествена информация и достъп до страхотни хора.

Какви знания, умения и компетенции са нужни, за да се разгърне в мащаба на Lifehack една дигитална идея?

Визия, това е задължително. Това е пътната ти карта.

Системно мислене, за да създадеш процесите си.

Да правиш най-доброто за читателите си (клиентите си), за да изградиш аудитория, която да се връща отново и отново (един от най-ценните активи), постоянство, за да издържиш, докато маховика на бизнеса ти набере скорост.

Добро ценообразуване и разбира се – много тестване.

Това е.

Мога да кажа, че всичко е въпрос на наличен ресурс, нуждата на пазара, добър продукт и ценообразуване.

Въпреки че полезното съдържание, което споделяш, буквално ме е спасявало през годините, в началото не вярвах, че ще имаш успех с избрания от теб бизнес модел. Как стигна дотук, това ли е върхът, към който се стремеше и вярваше ли от самото начало, че ще го покориш?

Слава Богу много хора като теб също не вярваха в успеха на подобен бизнес модел, което ми отвори още по-широко вратите на нашата ниша. Разбира се, това си има и своите недостатъци. В детайли описвам как стигнах до този бизнес модел в този материал.

Накратко мога да кажа, че всичко е въпрос на наличен ресурс, нуждата на пазара, добър продукт и ценообразуване.

Да, този бизнес модел никак не е лесен, потребителите и до днес не са свикнали да плащат за съдържание, но в крайна сметка ние не пишем за всички.

Визията, за която споменах в предния въпрос много ми помогна.

Просто като се оглеждам и виждам какво се публикува на български, като видя какво правя аз и просто няма как да не се получи.

Що се отнася до върхът, далеч е още. Едва сега започвам.

➤ Научете още: 5 урока по лидерство, които ще ви вдъхновят и замислят

Със сигурност не ти е било винаги лесно, но кой беше най-трудният за теб момент? И как се преодоляват трудностите?

Може би най-трудният момент беше, когато трябваше да взема решение дали да „скоча“ и да рискувам или да продължа да си ходя на работа и да развивам паралелно с това бизнеса си.

Доста време го обмислях.

Накрая си казах, че или ще го направя сега или ще си карам както винаги. Когато имаш ясна представа за това какво точно искаш от живота, става малко по-лесно.

Особено ако преди това си положил основите.

Нямам рецепта за трудностите, всеки е различен. Просто стискам зъби, боря се и следвам визията си за живота.

Христо от Lifehack

Понякога се изумявам с каква скорост генерираш ново съдържание за Lifehack – статии, дигитални визии, постове в социалните мрежи и още, и още… Сам ли се справяш с всичко? Важен ли е екипът?

От 5-6 години сме двама в екип – аз и Христомира. Без нейната помощ в административната част и в комуникацията с членовете на нашия клуб, нямаше да се справя.

Що се отнася до екипа, по природа съм по-скоро соло предприемач, за който екипа е нещо много хубаво, но в много случаи (особено при малкия бизнес) е силно надценено.

За самото съдържание отдавна имам изграден процес и система, които доста ускоряват нещата.

От доста време искам да стана част от твоя Masterhack. Чела съм и манифеста на клуба, който силно ме впечатли и със силните послания, и с прозрачността, и с принципите, които смело и отговорно заявяваш. Единствената причина да не съм част от клуба е, че вярвам в силата и енергията на общността, при която всеки е полезен на всеки. Все още не съм открила аз как мога да бъда полезна на Masterhack и засега, както се казва, „гледам отстрани“. Какво би казал на хора като мен, които все още се чудят дали е за тях подобен затворен кръг?

С риск да ми се разсърдиш, бих казал, че това е погрешно мислене. Защо?

Защото идеята на Мастърхак изначално е да помага на хора като теб да придобиват нови умения, да получават нови идеи и да ползват инструменти, още непознати за останалия свят, за да вдигнат нивото и експертизата си.

В самата общност има всякакви хора – страхотни специалисти, успешни предприемачи и хора като мен, които знаят толкова много неща, че е удоволствие да се уча от останалите.

Затова не бива да изпитваш никакво притеснение от възможността да ставаш все по-добра в това, което правиш.

Сигурен съм, че аз самия има много какво да науча от теб, както и останалите членове на Мастърхак.

В която и да е социална мрежа наричам масата от хора „тихите“ – те не пишат, не коментират, а просто използват платформата в работата и бизнеса си. При нас не е по-различно.

Няма социална мрежа, в която всички да са активни и да се очаква от тях да се включват и ангажират. Така че, очакваме те…

Първото и най-важно нещо, преди всякакви бизнес модели и маркетингови кампании е да разберете дали това, което ще продавате някой друг, освен вас и баба ви би платил за него, би го поискал?

Знам, че можеш да дадеш много съвети на тема успешен бизнес, лидерство и ефективен маркетинг. Но по-любопитно ми е дали можеш да споделиш обратното: къде най-често грешат предприемачите – бизнес модел, маркетинг стратегия или друго? Имаш ли наблюдения?

Мисля, че ние предприемачите най-често грешим в това да не предложим нещо, което иска пазара. Осланяме се единствено на това, което ни харесва на нас, пренебрегвайки това, което желаят хората.

Затова първото и най-важно нещо, преди всякакви бизнес модели и маркетингови кампании е да разберете дали това, което ще продавате някой друг, освен вас и баба ви би платил за него, би го поискал?

Защото хората истински гласуват за продукта или услугата ви с портфейла си, не с празните си приказки колко сте як.

Множество маркетинг специалисти твърдят, че съвременният интернет потребител не чете, а предпочита видео съдържанието или подкастите. Съгласен ли си с това и как тогава би обяснил успеха на твоите статии?

Категорично не!

Текстът или е интересен и полезен или е скучен и безполезен, без значение от дължината му.

Днес обаче не бива да има подобно разграничение дали да е текст или видео – трябва да е микс от двете.

Освен полезна текстова информация трябва да има и визуална такава, да се консумира лесно съдържанието.

Погледнете някоя от последните статии на lifehack.bg и тези в други сайтове – веднага ще видите разликата в нивото.

Успехът на нашите статии се дължи на огромното внимание към детайла, към форматирането, към оформлението, към удобството за четене, към визуалните стимули и премахването на натоварванията за окото – защото нашия мозък си има капацитет на волята, която в епохата на информационното претоварване става все по-малък.

Опаковка + Съдържание!

Трябва да се съобразяваме с това, ако искаме да се отличим.

С чисто новия сайт, който разработваме в момента още повече ще наблегнем на интерактивното и визуално съдържание.

Разбира се, и на още по-добрия текст.

Христо от Lifehack

Пусна в продажба една много полезна дигитална книжка „50 AI ИНСТРУМЕНТА ЗА РАСТЕЖ НА БЪЛГАРСКИЯ БИЗНЕС“. Все още не съм изпробвала всички приложения, които споделяш в нея, но на теб самия помага ли ти изкуственият интелект (ИИ) и не те ли е страх, че поставя под съмнение бъдещето на бизнес модела ти? ИИ генерира информация много по-бързо отколкото ти физически би могъл, и може би потребителите ще търсят отговори директно от него, вместо от Lifehack. Готов ли си за тази „битка“?

Когато по-рано казах, че за малкия бизнес екипът е надценен, визирах точно подкрепата на AI като асистент за по-умно и по-бързо свършена работа.

Сега вместо да чакам на дизайнер да ми направи някакво изображение за новата ми статия, придружено с всички неудобства по разговори, претенции, плащане, логистика и т.н., просто си го правя сам каквото ми трябва за 10 минути.

Това ми осигурява скорост и конкурентно предимство.

Но нищо повече.

Що се отнася до това дали ще ми вземе бизнеса – ще се случи точно обратното – той помага на бизнеса ми.

Аз вече съм спечелил в тази битка.

Това е поради 3 много прости причини: първо – качествени сайтове като нашия са нужни на AI, за да извлича, събира и предоставя информация на потребителите си.

Второ – с наличието на все по-достъпни AI инструменти все повече хора ще ги ползват, за да бълват все по-безполезно съдържание. В този случай читателите ще получат още по-големи глупости в още по-голям мащаб.

Това не само, че не ми пречи, но ще ми помогне да се отличим още по-сериозно над всички, които са решили, че с помощта на AI много бързо ще забогатеят.

На трето място – за да се отличим в този океан от информация ще се наложи да работим много повече, а не по-малко, независимо от използването на AI, защото потребителите ще изискват още по-високо качество, тъй като вече ще са свикнали с него.

За мен това също не е проблем, защото това е ежедневието ми от години.

Благодарен съм на AI, че с негова помощ ще създаде още повече и по-посредствени бизнеси в нашата ниша, което само ще ни отличи.

➤ Научете още: Как изкуственият интелект ще промени живота ни? [видео]

Чела съм доста интервюта с теб и любимият ми въпрос, който ти задават, е „Какво четеш в момента?“ или „Кои книги би препоръчал на нашите читатели?“. Винаги посочваш няколко заглавия, които в последствие се убеждавам, че са наистина стойностни и си заслужават инвестицията. Та… какво четеш в момента?

С книгите е много субективно.

Някой препоръчва книга, вземам си я, тя се оказва общи приказки. Но не е виновен човекът, просто сме различни.

Та, не ме винете ако не ви харесат тези, които ще ви спомена…

Винаги чета поне 3-4 книги едновременно.

Едната в момента е „Алманахът на Навал Равикант“, препоръчвам я. Има железни принципи, които винаги работят.

Другата е „Надживей“ на д-р Питар Атия и третата, която прочетох преди броени дни е „От сила в сила“, но нея си вземете само ако сте над 35 години.

Струват ли си усилията, които влагаш в Lifehack? Какво ти взема и какво ти дава привилегията да имаш собствен, успешен бизнес? Кое те кара да продължаваш?

Взе ми доста, но ми даде всичко, което съм искал.

Благодарение на това, че всеки ден правя нещо, което ме вълнува и горя в него, макар за останалите да изглежда като работа, постигнах живота, за който мечтаех….

ИСКАШ ЛИ И ТИ ДА РАЗВИЕШ ДИГИТАЛНИТЕ СИ УМЕНИЯ?

УЧИ КОГАТО И КЪДЕТО ПОЖЕЛАЕШ. ВИЖ АКТУАЛНИТЕ НИ ВИДЕО КУРСОВЕ:

QA
Настоящата публикация е създадена от екипа на сдружение Startup Factory в рамките на проект Развитие на дигитални и предприемачески умения в Русе и региона“, който се реализира с финансовата подкрепа на Фондация „Америка за България“.

Изявленията и мненията, изразени тук, принадлежат единствено на сдружение Startup Factory и не отразяват непременно вижданията на Фондация „Америка за България“ или нейните партньори.

Similar articles

Токсично лидерство и злоупотреба с власт – кои са симптомите?

Токсично лидерство и злоупотреба с власт – кои са симптомите?

Всяка организация се нуждае от лидери, които да насочват, контролират и мотивират нейните служители и екипи. Но когато това лидерство стане токсично, може да има опустошителни последици за морала, производителността и дори здравето на служителите.

Как да се справим, ако се сблъскаме с токсичен лидер?

Как да се справим, ако се сблъскаме с токсичен лидер?

Практиката показва, че в организации от всякакво естество, както в частния сектор, така и в публичната сфера, токсични лидери не липсват. Ако все още се колебаете дали вас ви ръководи такъв лидер, има една проста истина, която разкрива същността им – тези лидери винаги работят за себе си.

Америка за България - партньори на StartupFactory

Фондация „Америка за България“ е независима, неправителствена и неполитическа американска благотворителна фондация, която работи в партньорство с български организации за укрепване на частния сектор и демократичните институции в страната.

Фондацията е плод на успеха на Българо- американския инвестиционен фонд (БАИФ), създаден през 1991 г. от Конгреса на САЩ с подкрепата на Американската агенция за международно развитие. За повече информация: us4bg.org

Сдружение StartUp Factory

Startup Factory e организация с идеална цел, която работи за развитието на дигиталните умения и за подобряване на предприемаческата среда в Русе и страната. Екипът организира обучения и тематични събития по ПРОГРАМИРАНЕДИЗАЙН и ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВО. Помага на стартиращи компании и неправителствени организации за развитие на тяхното онлайн присъствие с менторство и достъп до ресурси и материали.

ИСКАШ ЛИ ДА РАЗБИРАШ ЗА ВЪЗМОЖНОСТИТЕ В ДИГИТАЛНИЯ СВЯТ ПРЕДИ ВСЕКИ ДРУГ?

Запиши се за месечния ни бюлетин и ще научаваш всичко първи: събития, обучения, новини и възможности.