fbpx
Share

Петя Бонева е артистичната душа в екипа на Сдружение Startup Factory. Нейните деликатност, топлота и професионализъм при изнасяне на лекции и водене на курсове я превърнаха в любим преподавател и за деца, и за младежи, и за възрастни.

Превърнаха я и в любим наш партньор.

Петя е човек с изключително богат опит в дигиталните изкуства – всяка нейна лекция е източник на огромно, синтезирано знание, но и на вдъхновение и красота. Убеждението ѝ, че емоциите са това, което ни прави по-силни, особено когато говорим за творчески професии, може би е валидно за всяка област на развитие.

Всъщност емоциите са това, което изкуственият интелект не може да ни отнеме (поне засега) и което ни прави истински, завършени личности.

В разговора с Петя засягаме и две много горещи теми: човешката креативност и изкуствения интелект.

✔️ Дали креативността е дар само за избрани?
✔️ Враг на човека ли е изкуственият интелект?
✔️ Кое е най-голямото предимство на човека срещу машините?

Отговорите на тези и още любопитни въпроси ще научите в интервюто ни с Петя.

Благодарим ѝ от сърце, че отдели от времето си и стана част от поредицата интервюта с изявени хора от общността на Сдружение Startup Factory!

Въпросите подготви: Ана Тодорова

Петя Бонева Nyx - Goddess Of Night

Фотограф заглавна снимка: Христина Соколова

Всички изображения в това интервю са подготвени от Петя Бонева.

Здравей, Петя, много се радвам, че се съгласи на това интервю. Сигурна съм, че общността на Startup Factory те познава повече от добре от множеството курсове и лекции с твое участие, но разкажи ни накратко нещо за себе си.

Удоволствие е, че проявяваш интерес към моя, доста хаотичен, начин на живот.

Накратко за мен: доктор съм по промишлен дизайн, но артист по душа; дигитален илюстратор, който обича да рисува портрети, да създава фантастични герои, крипто дизайни и фен арт на Warframe съдържание.

През последните пет-шест години се потопих в свят, много различен от моята титла, изпълнен с крипто токени, NFT и изкуствен интелект, стрийминг и обучение по дигитални изкуства. За много хора тези теми звучат, колкото противоречиви, толкова и вълнуващи.

Петя Бонева: човек е създаден, за да твори

Кога разбра, че дигиталното рисуване е твоето призвание и лесно ли намери пътя към успешната реализация?

Може да звучи смешно/невероятно, но никога не съм възприемала себе си за художник или че изкуството и дизайна са моето призвание. Те са като въздуха, придружени от непрестанна жажда за визуализиране на вътрешния свят, за решаване на творчески проблеми, за търсене на по-доброто, фантастичното, уникалното.

Това, за което мечтаем, а не успяваме да намерим около себе си…

Успешна реализация не е лесна никъде, особено превръщането на хобито/удоволствието в печеливш и дългосрочен бизнес. По-лесно е да се постигне моментен успех, но за дълготраен ефект се изисква истинско умение – такова, каквото аз самата още усъвършенствам.

По време на последната лекция, ти спомена, ако мога да перифразирам, че няма как един творец да бъде нает на 8-часов работен ден, тъй като креативността, първо, не признава работно време, и второ си има нещо като лимит, след който по-скоро се получава претоварване. Има ли разбиране от страна на бизнеса и на клиентите ти в това отношение?

Повечето организации и клиенти, с които съм работила, осъзнават важността на човешката креативност и признават, че тя може да бъде силно ограничена от познатия ни 8-часов работен ден. Много от творческите личности имат нестандартни подходи и изискват повече време за разработка на проектите си.

Често вдъхновението ни идва извън обичайните работни часове, защото тогава се елиминира стреса и напрежението да се завърши дадена задача, дори с риск от загуба на качество.

За съжаление, има достатъчно сфери в бизнеса, които все още се придържат към традиционния модел на работно време. Работата с тях е възможна, но ми носи допълнителен страх и тревожност, което влияе много негативно на творческия процес.

🎨✨ Преоткрийте творчеството си с видео курса за самостоятелно изучаване на Петя Бонева „Изкуственият интелект за създаване на визуално съдържание“. 🎨 Запознайте се с 2 от най-популярните арт генератори Midjourney и Stable Diffusion и овладейте магията на AI ✨

Един философски въпрос… Според теб дарба ли е креативността или се развива? От какво зависи да сме креативни и присъщо ли е на всеки човек?

Това е един от любимите ми въпроси, за които ме вдъхнови, вече покойният, проф. Орлоев.

Според моите скромни познания, човек е създаден, за да твори. В природата му е да съгражда, да оставя следи след себе си. Често тези пориви биват повлияни от най-ранна детска възраст и това предопределя бъдещото им развитие… или пренебрегване.

Т.е. не е достатъчно просто да я притежаваш, една дарба трябва да бъде осъзната и подхранвана ефективно, с нужните методи и техники, за да се превърнеш в богата и креативна личност.

Петя Бонева Sendrock

Как поддържаш креативността си? Ежедневните тревоги и икономически и политически кризи отразяват ли се на творческия процес?

Отговорът на втория въпрос е: абсолютно да. Всяка форма на стрес, тревога и напрежение ми влияе. Влияе на всяка личност. Но тук е важното как да се справим с това предизвикателство.

Ето няколко начина, които ми помагат да поддържам креативността си:

Трансфер на знание и информация – метод, който научих по време на своята докторантура. Всяка сфера в нашият живот може да ни дари с вдъхновение, дори тези, които нямат общо с изкуството.

Почивка – понякога стресът и умората ни се натрупват толкова много, че е нужно просто малко почивка и отделяне от работата. Това ни дава нужното презареждане и поглед „с нови очи“.

Да се изправиш срещу страховете си – много често ми се налага да работя по задача, която никога преди не съм имала. Това ражда предразсъдъци и страхове относно успешното й завършване, дори напускане на зоната на комфорт. Такива проекти са не само полезни, но и необходими за развитието и усъвършенстването ни като професионалисти.

Общуване с други творци – работата в общност с други творци често предоставя нови идеи и различни перспективи. Обменът на мисли и опит може да бъде изключително освежаващ.

Вашата сфера непрекъснато се променя под влиянието на новите технологии и съпътстващите ги възможности. Доколко важно е според теб ти и колегите ти да сте в час с технологиите? Има ли място за традиционните бял лист и цветни моливи или всичко е по-скоро в посока дигитализация?

Въпросът за важността на бъдещите технологии в сферите на изкуството е от съществено значение. Аз работя в среда, където потенциалната липса на достатъчно знания относно нови дигитални инструменти и програми може да съсипе цели проекти и договори за работа с големи компании, което носи със себе си и финансови загуби.

В противовес с тази изтощителна технологична надпревара, съществува все по-нарастваща жажда за традиционното изкуство. То се цени наравно, ако не и повече, от дигиталното творчество, заради своята уникалност и автентичност.

Петя Бонева Rose

А от гледна точка на технологиите как подобряваш знанията си? Когато слушам твои презентации, винаги ме впечатляваш с актуалната информация, която представяш. Откъде се информираш?

През последните 6 години имах огромната чест да се запозная и работя с големи имена в сферата на изкуството от целия свят – вдъхновяващи умове, които са не само творци, но изследователи, търговци и предприемачи.

Всички те носят своята нотка на успеха и познанието, което обогатява моето собствено.

Имаме множество групи с творци, от които научавам най-новите течения и тенденции в дигиталната сфера, включително и с възможност да тествам нови софтуерни продукти.

Дигитални артисти и талантливи личности като теб имат възможност да работят от всяка точка на планетата, но ти избираш да живееш и да се развиваш в България, вкл. висшето си образование си завършила тук. Мислиш ли, че локацията има значение? Определяща ли е тя за успеха?

 

Смятам, че от съществена важност са хората, не толкова самата локация.

Личностите около мен, с техните брилянтни умове, са тези, които повлияха изключително на моето творческо и професионално развитие.

Разбира се, технологиите и възможността да комуникирам и работя с хора от цял свят, ми позволяват да изпълня мечтата си, а именно – да си остана в България, но да съм конкурентноспособна на световният пазар.

Петя Бонева a_future_beyond_the_stars

Разбира се, технологиите и възможността да комуникирам и работя с хора от цял свят, ми позволяват да изпълня мечтата си, а именно – да си остана в България, но да съм конкурентноспособна на световният пазар.

Предполагам, че в сферата на дигиталните изкуства „копи-пейстът“ не е изключение. Има ли го този проблем в действителност и какво би било според теб решението?

 

За съжаление, този проблем е изключително развит в дигиталните среди.

Всяка творба, качена в интернет, може да бъде свалена на локален компютър, коригирана и качена наново, с нови инициали, поставящи авторството под голяма въпросителна.

Всички сме били жертви на подобна интелектуална кражба и доказването й може да е много трудно, дори невъзможно понякога.

Въпреки това, има начини за предотвратяването й: чрез лицензи и регистриране на авторски права; поставяне на водни знаци и специални символи върху творбата, които само авторът може да разпознае; подобряване осведомеността относно авторските права и етиката в онлайн средите. Не на последно място – специални платформи, които регистрират всяка дигитална творба и нейният автор/и. Такива са именно NFT платформите.

➤ Вижте още: Какво е NFT и как да го използваме по правилния начин?

Всяка творба, качена в интернет, може да бъде свалена на локален компютър, коригирана и качена наново, с нови инициали, поставящи авторството под голяма въпросителна.

Най-актуалният в последно време въпрос: Ще ти вземе ли „хляба“ изкуственият интелект?

Това е може би първия въпрос, който всеки човек си задава, щом чуе за изкуствен интелект.

За момента, отговорът ми е: зависи за коя сфера говорим.

Ако акцентираме върху творческата среда, изкуственият интелект има един основен недостатък и той е: липсата на емоция, въпреки брилянтните техники, на които е способен. А при липса на емоции, няма порив и за мечти и цели за постигане.

В другите среди обаче влиянието на изкуствения интелект върху заетостта ще зависи от множество фактори, включително бързината на технологичния напредък, социално-икономическите условия и решенията, които обществото и бизнесът приемат.

Способността ни да се адаптираме към тези процеси ще бъде ключова за бъдещето на трудовия пазар.

✔️ Какви са актуалните възможности на изкуствения интелект за ускоряване и подобряване на работата ни? ✔️ Какви са предимствата и рисковете, които са свързани с работата с изкуствен интелект на този етап на развитието му? ✔️ Трябва ли да ни притеснява фактът, че в един момент изкуственият интелект ще прави неща, които ние не очакваме от него?

Отговорите на тези въпроси се съдържат в записа на събитието „Как изкуственият интелект ще промени живота ни?“

Кой е по-добър – естественият или изкуственият интелект, човекът или машината? Кое е най-голямото предимство (ако има такова) на човека срещу изкуствения интелект?

Този отговор може да породи противоречив отклик, но за мен естественият (човешкият) и изкуственият интелект са две страни на една монета. Те се допълват, взаимодействат помежду си, изграждайки синергия, при която няма превес на никоя от страните.

Човешкият ум е уникален в своята креативност, богат на въображение, фантазия, формална и неформална логика, етика и морал. Но неговите недостатъци, като ограничена обработка на огромни масиви от данни и склонност към грешки, го прави незавършен.

Изкуственият интелект, от своя страна, елиминира грешките, направени от човешкия фактор.

Неговата бързина и ефективност, непрекъсната производителност, го прави перфектният инструмент за подхранване и развитие на човешката креативност.

За мен естественият (човешкият) и изкуственият интелект са две страни на една монета. Те се допълват, взаимодействат помежду си, изграждайки синергия, при която няма превес на никоя от страните.

НАДГРАДИ УМЕНИЯТА СИ с нашите видео курсове

ВИЖ АКТУАЛНИТЕ ОБУЧЕНИЯ ЗА САМОСТОЯТЕНЛО ИЗУЧАВАНЕ:

Курс ИИ в изкуството
Интервюто е  подготвено от Ана Тодорова и е част от поредицата срещи на екипа на сдружение Startup Factory с интересни и мотивиращи личности.

Ана Тодорова развива дигиталния маркетинг на организацията. Тя поддържа интернет страницата на Startup Factory, както и платформата с видео курсове, чийто създател е. Пише съдържание по разнообразни теми като децентрализирани технологии, зелена и кръгова икономика, емоционална интелигентност, лидерство и други.

Още от интервютата и публикациите на Ани, четете тук.

Подобни статии

Сдружение StartUp Factory

Startup Factory e организация с идеална цел, което работи от 2015 година за развитието на дигиталните и предприемачески умения на младежи и възрастни от Русе и за подобряване на предприемаческата екосистема в България. През 2022 г. организацията създаде платформа с видео обучения, записи от уебинари и много безплатни ресурси в помощ на всеки, който желае да повишава квалификацията си самостоятелно откъдето и когато пожелае.

ИСКАШ ЛИ ДА РАЗБИРАШ ЗА ВЪЗМОЖНОСТИТЕ В ДИГИТАЛНИЯ СВЯТ ПРЕДИ ВСЕКИ ДРУГ?

Запиши се за месечния ни бюлетин и ще научаваш всичко първи: събития, обучения, новини и възможности.