fbpx
Share

В тази статия ви представяме няколко кариерни посоки в областта на блокчейн, по които бихте могли да поемете. По-рано ви запознахме подробно с възможностите за кариера в сектора. Вижте сега кои са 7-те най-търсени професии в бурно развиваща се област на децентрализираните технологии.

Разработчик на блокчейн

Включва изграждане на базирани на блокчейн приложения за бизнеса, разработване на интерактивни дизайни за dApps и на интелигентни договори. Има два различни типа разработчици на блокчейн – основни разработчици и софтуерни разработчици. Каква е разликата?

Основните разработчици на блокчейн създават основата на системата. Това включва елементите на архитектурата и сигурността.

Разработчиците на блокчейн софтуер използват основната уеб архитектура, изградена от основните разработчици на блокчейн, за да създават приложения, по-специално dApps и уеб разновидностите.

Кариера в блокчейн: Разработчик на блокчейн – включва изграждане на базирани на блокчейн приложения за бизнеса, разработване на интерактивни дизайни за dApps и разработване на интелигентни договори.

Архитект на блокчейн

Отговорен е за тясната работа на инженерите с екипите за научноизследователска и развойна дейност. Взема критични решения по отношение на внедряването, операциите и поддръжката.

Блокчейн инженер

Има компетенции в разработването и внедряването на блокчейн базирани решения. Работата му често може да изисква да анализира нуждите на компанията и да работи върху съществуващи технологии с отворен код или да създава нови.

Инженер по качество на блокчейн (QA) – отговаря за осигуряване на качество във всички области на разработката на блокчейн приложения като прави автоматизирано и ръчно тестване.

Инженер по качество на блокчейн (QA)

Отговаря за осигуряване на качество във всички области на разработката на блокчейн приложения като прави автоматизирано и ръчно тестване. Инженерите по качество трябва да са в крак с новото, като на негова база от тях се изисква да проучват и предоставят препоръки за блокчейн инструменти и да разработват стандарти за автоматизирани тестове за осигуряване на качеството.

Маркетинг експерт

Както споменахме по-рано, блокчейн позволи развитието на една революционна концепция – Метавселената (вижте Какво е Метавселена), която обаче идва със свои собствени изисквания по отношение на потребителската пътека и преживяване. Дигиталният маркетинг ще претърпи съществена трансформация под въздействие на новата итерация на интернет (Web 3.0), а маркетолозите ще трябва бързо да се адаптират. Ако ви привлича кариера в сферата на маркетинга е наложително час по-скоро да поставите основите, изучавайки теорията на маркетинга, но задължително е още по-светкавично да се запознаете с тънкостите на дигиталния маркетинг и на маркетинга в web3 среда, както и кои са или ще са неговите основни характеристики и компоненти. Ще разберете, че пресечната точка е именно блокчейн технологията и нейното възможно най-детайлно осмисляне наред с познаването на спецификите на маркетинговия микс ще ви помогнат да се позиционирате в силно конкурентна среда, където също се усеща глад за кадри

Научете още: Дигиталният маркетинг в Web 3.0 – коя ще е суперсилата в новата интернет мрежа?

Маркетинг експерт: Дигиталният маркетинг ще претърпи съществена трансформация под въздействие на новата итерация на интернет (Web 3.0), а маркетолозите ще трябва бързо да се адаптират.

Копирайтър

Безспорно обвързано с маркетинга, но още по-категорично се налага като самостоятелна професия, при това добре платена. Ако сте проучвали мнения и перспективи за преквалифициране в тази област, вероятно сте чували много утвърдени копирайтъри, които казват, че предпочитат, а и смятат за най-правилно, да пишат в една област, която обаче познават максимално в дълбочина. Това ги фокусира и позволява да постигнат експертност в конкретно направление, а материалите, които подготвят – в стойностни и с висока цена продукти. Едва ли ще ви изненадаме, ако ви кажем, че липсват (особено за българския пазар) копирайтъри с експертиза в блокчейн и производните – Web 3.0, Metaverse, DAO, dApps и т.нататък.

Собствен startup

Основната мисия на сдружение Startup Factory е да подкрепя стартиращи предприемачи по пътя на тяхното създаване и растеж. Няма как да пропуснем тази възможност – създаването на собствен (технологичен) стартъп. Много хора си казват, че няма какво ново да предложат на света и се отказват от мечтата си за собствен бизнес. Да, топлата вода отдавна е открита, но да не забравяме, че за човешките амбиции (в добрия смисъл на думата) граници няма и концепцията за Метавселената го доказва. А и Марс все още не е покорен… Може би вашата идея се нуждае от малък тласък и защо блокчейн да не е тази побутваща сила? Всъщност самото изучаване на тази недобре позната технология е напълно вероятно да отвори очите ви за нови перспективи и бизнес възможности. Както се казва… вие сте на ход!

Видео курсове за развитие на дигитални и предприемачески умени

Списъкът с кариерните възможности в областта на блокчейн би могъл да бъде продължен. Пълният потенциал на блокчейн не е възможно да се обхване в няколко реда, респективно и професионалните възможности няма как да се изчерпат в няколко точки. Това, което бихме искали да ви посъветваме е, да си изберете едно направление и да придобиете максимална експертност точно там. Това става с много знания и още повече опит.

Автор на статията: Ана Тодорова

Настоящата публикация е създадена от екипа на сдружение Startup Factory в рамките на проект Развитие на дигитални и предприемачески умения в Русе и региона“, който се реализира с финансовата подкрепа на Фондация „Америка за България“.

Изявленията и мненията, изразени тук, принадлежат единствено на сдружение Startup Factory и не отразяват непременно вижданията на Фондация „Америка за България“ или нейните партньори.

Similar articles

Америка за България - партньори на StartupFactory

Фондация „Америка за България“ е независима, неправителствена и неполитическа американска благотворителна фондация, която работи в партньорство с български организации за укрепване на частния сектор и демократичните институции в страната.

Фондацията е плод на успеха на Българо- американския инвестиционен фонд (БАИФ), създаден през 1991 г. от Конгреса на САЩ с подкрепата на Американската агенция за международно развитие. За повече информация: us4bg.org

Лого БФЖ

Startup Factory e организация с нестопанска цел, която работи активно вече шеста година за развитието на дигиталните и предприемачески умения на ученици, студенти и възрастни от Русе и региона. Организираме обучения и тематични събития в три направления: ПРОГРАМИРАНЕ, ДИЗАЙН и ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВО. Популяризираме възможностите, които предоставят децентрализираните технологии и БЛОКЧЕЙН и тяхното приложение в бизнеса. Предоставяме обучителни ресурси и свободни за ползване инструменти.

ИСКАШ ЛИ ДА РАЗБИРАШ ЗА ВЪЗМОЖНОСТИТЕ В ДИГИТАЛНИЯ СВЯТ ПРЕДИ ВСЕКИ ДРУГ?

Запиши се за месечния ни бюлетин и ще научаваш всичко първи: събития, обучения, новини и възможности.