fbpx
Share

Блокчейн технологията има силата да направи революция в бизнеса и публичния сектор, а хората и правителствата трябва да работят заедно, за да я използват. Това бе един от ключовите изводи от конференцията Блокчейн и бъдещето на публичните услуги, която се проведе в София на 12 май.

Събитието събра представители на държавата и експерти от бизнеса, които обсъдиха важни акценти за ползите от използването на децентрализираните мрежи за развитие на публичния сектор. Организаторите Startup Factory и Френското посолство в България, с домакинството на Френският институт, предложиха различни дискусии и презентации за положителното въздействие на Европейската инфраструктура за блокчейн услуги (EBSI) и възможните сценарии за използване на блокчейн технологията в публичния сектор и и в бизнеса.

Европейската инфраструктура за блокчейн услуги (EBSI) 

„От години вярвам, че блокчейн технологията може да има приложение в публичния сектор; и не само като технологично решение, но и като решение, което ще върне доверието в институциите“, каза министърът на електронното управление Божидар Божанов във встъпителната си реч. Той подчерта, че инициативи на Европейския съюз като EBSI са от решаващо значение за определянето на това как на практика да се използва блокчейн технологията в публичния сектор.

Божанов се ангажира да подкрепя подобни проекти и подчерта важността на трансграничното партньорство при реализацията им.

Развитие на дигиталните умения на гражданите на Европа за по-бързо приемане на блокчейн

„Целта на Европейския съюз е най-малко 80% от гражданите да използват цифрова идентификация за достъп до обществени услуги през следващите осем години – до 2030 г. Надявам се, че блокчейн ще бъде в основата на това начинание и това е причината дигиталното образование сред гражданите да стане много важно, ако не и жизненоважно“, каза Ева Майдел, член на Европейския парламент, в речта си при откриването на конференцията.

Майдел подчерта революционната роля на блокчейн в цифровизирането на обществените услуги. Въпреки това, каза тя, темата често се пренебрегва както от властите, така и от медиите. По нейните думи Европейският парламент и технологичният сектор работят за обучаване на по-широката аудитория в естеството на блокчейн технологията и как тя функционира.

„Много съм щастлива да кажа, че още през 2015 г., заедно с партньори от бизнеса и неправителствения сектор в България, създадохме платформа, наречена „Образование България 2030“. Някои от най-големите частни компании, неправителствени организации и видни обществени фигури работиха заедно за обща визия за по-добро, адаптирано и дигитално ориентирано образование“, каза тя.

Майдел обясни, че развитието на дигитални умения може бъдете движещата сила за популяризирането на блокчейн решения в обществото.

По нейните думи Европейският съюз даде тласък на усилията, като създаде Европейската блокчейн обсерватория и форум и улесни финансирането чрез програмите Horizon Europe.

„Но ние трябва да направим повече, за да отключим напълно потенциала“, добави Майдел. Тя заяви, че проектът за цифров портфейл на ЕС ще бъде възможност за постигане на този резултат чрез демонстриране на реалната добавена стойност на блокчейна за обществото. Майдел говори и за значението на доверието и прозрачността в цифровизацията на публичния сектор.

Блокчейн за управление на икономика с увеличен обем на транзакции

Основен акцент на конференцията Блокчейн и бъдещето на публичните услуги беше дискусионният панел, разглеждащ темата за блокчейн като средство за по-голяма прозрачност и отчетност в публичния сектор и предизвикателствата пред прилагането му.

Сред панелистите бяха министър Божидар Божанов, Винс Минс – блокчейн застъпник и предприемач, Иван Василев – член на борда на Българската стартъп асоциация BESCO, Калин Славов от Transparency International България, Тодор Колев – основател и изпълнителен директор на Obecto, и Владислав Драмалиев – създател на Sofia Crypto Meetup.

Винс Минс акцентира ролята на блокчейн в изграждането на суверенитет. Той изрази убеждението, че социалният капитал ще стане много ценен в бъдеще. „Мисля, че ще започнем да имаме много различни – аз го наричам „социални валидации“ – които може да струват повече в бъдеще от валидациите от централните органи“, каза той. Минс също така сподели ценен опит от използването на блокчейн за обществени услуги в Нидерландия, като например регулиране на въглеродния отпечатък на физически лица на годишна база.

„През годините държавата не успява да предостави административни услуги, сравними по качество с тези на частния сектор„, каза Божанов и изтъкна важността на публично-частното партньорство при внедряването на блокчейн решения. По думите му българската държава е склонна да си партнира с бизнеса в използването на най-новите технологични решения при запазване на нивото на институционално доверие.

Блокчейн в българските публични институции

„Една от основните причини да използваме блокчейн в публичните услуги е да повишим нивото на доверие в институциите“, добави Василев. „Използването на децентрализирани мрежи и включването на възможно най-много участници, за да се гарантира качеството и надеждността на услугите, ще помогне на процеса“, каза той.

Василев заяви, че вярва, че българските публични институции са отворени за внедряване на блокчейн и развитие на дигитализацията.

Панелистите се обединиха около важността на постигането на определено ниво на дигитализация в публичния сектор преди прилагането на блокчейн решения. „Блокчейн трябва да бъде черешката на тортата“, каза Драмалиев.

„Едно от най-важните неща, за които може да се използва блокчейн, е отварянето на публичната инфраструктура за частни компании„, допълни Колев. „Много необходимо на бизнеса сега е дигитализацията на активите“, обясни той.

„Това ще улесни възможността за извършване на транзакции“, каза Колев. Той продължи да развива темата за децентрализираните автономни организации (DAO) и тази за суверенитета.

По думите на Колев може да станем свидетели на бум на държавите, които ползват блокчейн, през следващите няколко десетилетия.

Винс Минс се намеси, за да насочи вниманието към нарастващото разделение на идентичността и нейните многобройни аспекти, като например електронното пребиваване. Той каза, че хората вече започват да търсят различни юрисдикции и по-добра данъчна среда. По думите му ние сме на малка крачка от момента, в който гражданите ще избират от различни базирани на блокчейн алтернативи на традиционните публични институции.„Броят на хората, които се интересуват от публичните блокчейн технологии, се увеличава“, добави Драмалиев. „Затова е важно хората и институциите да работят заедно“, добави той.

Драмалиев продължи да обяснява предимствата на мрежовите ефекти, създадени от блокчейн, и значението на използването на едни и същи стандарти за екосистеми в целия Европейския съюз. Славов добави, че освен наличието на общи стандарти, от съществено значение е и скалируемостта.

Позовавайки се на глобалната сцена, Колев каза, че блокчейн позволява нови транзакции, които досега бяха невъзможни, и помага на транзакциите от стар тип да се случват по-бързо. „Светът се виртуализира и блокчейн ще увеличи скоростта, с която функционират икономиките“, обясни той.

„С други думи, аз вярвам, че в бъдеще към блокчейн ще се стремят именно икономики с увеличен обем на транзакциите“, заключи той.

„В такъв нов свят ролята на България би била да служи като магнит за бизнеси, управлявани от блокчейн“, добави Василев. „Вярвам, че можем да постигнем това, стига да имаме стремеж и воля за това“, завърши той дискусията.

конференция

блокчейн и бъдещето на публичните услуги

Блокчейн предлага нова инфраструктура и средство за прозрачна и ефективна публична администрация. Децентрализираните технологии ще дадат възможност за създаване на решения, които насърчават гражданското участие и директната демокрация.

Настоящата публикация е създадена от екипа на сдружение Startup Factory в рамките на проект Развитие на дигитални и предприемачески умения в Русе и региона“, който се реализира с финансовата подкрепа на Фондация „Америка за България“. 

Изявленията и мненията, изразени тук, принадлежат единствено на сдружение Startup Factory и не отразяват непременно вижданията на Фондация „Америка за България“ или нейните партньори.

Similar articles

Дигиталният маркетинг в Web 3.0 – коя ще е суперсилата в новата интернет мрежа?

Дигиталният маркетинг в Web 3.0 – коя ще е суперсилата в новата интернет мрежа?

Web 3 е нов модел на интернет с много по-голяма изчислителна мощ и потенциал. Включва напълно децентрализирани приложения от типа „peer-to-peer“, които са устойчиви на цензура и не могат да бъдат спрени от никого – дори от правителства или корпорации.

Америка за България - партньори на StartupFactory

Фондация „Америка за България“ е независима, неправителствена и неполитическа американска благотворителна фондация, която работи в партньорство с български организации за укрепване на частния сектор и демократичните институции в страната.

Фондацията е плод на успеха на Българо- американския инвестиционен фонд (БАИФ), създаден през 1991 г. от Конгреса на САЩ с подкрепата на Американската агенция за международно развитие. За повече информация: us4bg.org.

Startup Factory logo

Startup Factory e организация с нестопанска цел, която работи вече шеста година за развитието на дигиталните и предприемачески умения на ученици, студенти и възрастни от Русе и за подобряване на предприемаческата екосистема в региона. Екипът организира обучения и тематични събития в три направления: ПРОГРАМИРАНЕДИЗАЙН и ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВО. Популяризира активно възможностите, които предоставят децентрализираните технологии и БЛОКЧЕЙН и тяхното приложение в бизнеса.