fbpx
Share

В началото на 2024 г. си зададохме въпроса кои са най-четените статии в блога на Startup Factory за миналата година и кои са темите, които най-много вълнуват аудиторията ни. 

Отговорът едва ли ще учуди някой. Вижте защо.

Очакван силен фокус върху изкуствения интелект и Chat GPT

Първата позиция в класацията, изпреварвайки значително второто място, заема статията „7 неща, които да не правите при работа с Chat GPT“, което е напълно естествено, предвид нарасналия интерес към тази иновативна технология през 2023 година.

Но тази публикация не е изключение! 5 от 10 от статиите в нашата класация са фокусирани върху възможностите и приложенията на ChatGPT.

Предприемачество и иновации в България

Интервютата с български предприемачи са също едни от най-четените. Читателите ни се интересуват от историите на успеха на локалните бизнеси, а темите за предприемачество, вземане на решения и създаване на благоприятна среда за развитие на стартъп проекти в България са особено актуални и вдъхновяващи.

Обществени и социални теми

Интервютата с обществено ангажирани личности също печелят популярност и подчертават интереса на аудиторията ни към по-широки обществени въпроси и теми, свързани с социалната отговорност и образованието.

Личностно и професионално развитие

В нашата класация попада не случайно и статия-интервю за нуждата от промяна в личен и професионален план, което смятаме, че отразява тенденцията на читателите да търсят вдъхновение и насоки за личностно развитие и адаптация към променящия се свят.

Вижте и самата класация, в която са селектирани само статиите с органично търсене, без да включваме тези, които са били спонсорирани.

1-во място безапелационно заема: 7 неща, които да не правите при работа с Chat GPT – първата авторска статия за изкуствения интелект, която публикувахме в блога на 24 април 2023г. Месец след това, тя вече бе най-четената публикация в нашия сайт, като до края на годината има почти 9 000 показвания и е четена от близо 8000 човека.

Chat GPT може да бъде много полезен инструмент и да увеличава значително нашите умения и скорост на работа. Но все пак има неща, които (все още) не е добре да правите с този AI чатбот. В статията сме направили списък с често срещаните грешки при използването на Chat GPT

7 неща, които да не правите при работа с Chat GPT

2-ро място заема публикацията с практични съвети: Как да използвате Chat GPT за най-добър резултат?

Красотата на Chat GPT е в неговата простота. Той е по-интуитивен и по-бърз за използване от традиционното търсене в мрежата, а производителността му изпреварва всички предишни чат ботове.

Използването на ChatGPT е достатъчно елементарно, но истинският въпрос е: как да извлечем максимума от него? В публикацията сме изброили 6-те най-важни неща, които да имате предвид при работа с инструмента.

 

Как да използвам Chat GPT за най-добър резултат?

3-то място заема: Топ 15 задачи, които ChatGPT може да изпълни без проблем

ChatGPT знае много и може да ви помогне да изпълнявате различни задачи, като например писане на съобщения, създаване на съдържание, отговаряне на въпроси и дори създаване на календар за социалните мрежи.

Какво по-конкретно да възложим на ChatGPT? В публикацията сме изброили 15 основни задачи, които ChatGPT ще направи без проблем.

4-то място за: Новата функция на Чат GPT 4 променя правилата на играта

Защо да търсите по различни ключови думи, да обикаляте сайтове, да събирате парчета информация и да обработвате всичко сами? Вече в интерфейса на Chat GPT ще можете да задавате въпроси, а инструментите на изкуствения интелект (плъгини, ботове, агенти и др.) ще анализират информацията онлайн от множество източници и ще ви предложат добре структурирани и аргументирани отговори.

5-то място за интервюто с Галин Стефанов от Varnapreneurs: българинът е предприемчив и не е този образ описан от Алеко Константинов

Въпреки, че интервюто е публикувано почти в края на годината, на 19 септември, това е най-четеното интервю в нашия блог за миналата година. Галин Стефанов е от личностите, убедени, че по естествен начин хората от една общност си помагат един на друг.

Това е и сред основните ценности, които интуитивно споделяме и в Startup Factory и затова смело можем да заявим, че, макар километрите между нас да не са малко, Галин е част и от нашата общност.

Като организация, насочена към развитие на дигитални и предприемачески умения, подобно на него вярваме, че именно „желанието да учат, да случват неща, да бъдат част от процеса на промяната“ е част от ДНК-то на проактивните хора, независимо дали се занимават с бизнес или социални каузи.

 

Галин Стефанов от Varnapreneurs: българинът е предприемчив и не е този образ описан от Алеко Константинов

6-то място за още едно интервю: Ани и Дидо от Хабитати: изборите, които правим ежедневно, определят средата, в която живеем 

С Ани и Дидо си говорим за социалната отговорност и съпричастността в бизнеса, за био тренда и колко еко е бизнесът, облечен в стреч фолио, за самосъзнанието, гражданската активност и каузите, които увличат, за трудностите пред един малък бизнес и кои са най-големите пречки за развитие.

Ани и Дидо от Хабитати: изборите, които правим ежедневно, определят средата, в която живеем

7-мо място в годишната класация заема интервюто публикувано само 11 дни преди края на годината: Емануел Тонев: Думи без действия си остават само думи

Емо е сред активните млади хора, формиращи българската маркетинг общност. За екипа на Startup Factory той е и естествено продължение на колаборацията ни с предприемаческата и проактивна общност на Варна.

Нямаме съмнение, че и като човек, и като професионалист, Емо ще остави значим отпечатък със своята дейност най-малко поради три причини: компетентност, позитивност, увереност. Взети заедно, те формират перфектната визитна картичка на човек с отлични комуникационни умения, който ще вложи ум и сърце във всичко, което прави.

Емо ни разкрива и своята гледна точка за живота и работата, като не можем да не си признаем, че силно одобряваме неговата social proof философия за това кога експертите (и не само) са истински експерти.

Емануел Тонев: Думи без действия си остават само думи

8-мо място за интервюто с едно от най-разпознаваемите лица на град Русе: Митко Кунчев: поведението на децата е огледало на обществото, родителите и учителите 

Дългогодишният опит на г-н Кунчев като преподавател по математика и директор на Математическата гимназия го прави и един от най-подготвените специалисти, имащи правото да говорят за проблемите в сектор „Образование“.

Но по-важното е, че има и визията как и по какъв начин да се решат същите тези проблеми, срещу които цялото ни общество негодува.

Затова не е случайно, че темата на нашия разговор е именно образованието, бъдещето на децата ни, ролята на държавата и какво можем да направим на регионално ниво.

 

Митко Кунчев

9-то място отново заема статия, свързана с изкуствения интелект: Какво е ChatGPT? Възможности и приложения, силни и слаби страни

Какво представлява революционния изкуствен интелект ChatGPT? Какъв е процесът на създаването му и какви са неговите невероятни възможности? Отговорите на тези въпроси сме обобщили в публикацията.

10-то място заема отново едно интервю: Ивелина Атанасова-Генчев: Имаме нужда от промяна, ще се случи, просто не става толкова лесно и толкова бързо

Ивелина е добре позната като маркетолог и бизнес консултант, но и като личност, ангажирана с множество обществени каузи.

Въпреки че мотивът за този разговор бе издаването на нейната първа книга, изключително ценно е всичко, което разказва: за успеха и ролевите модели в живота, за образованието и алтруизма, за отговорностите ни като граждани и предприемачи, за човечността и ценностите, които ни водят.

Говорим си и за качествата, които ще са необходими на маркeтолозите в следващите няколко години и за страховете – основателни или не, от навлизането на изкуствения интелект във всички сфери на живота и работата ни.

Ивелина Атанасова-Генчев: Имаме нужда от промяна, ще се случи, просто не става толкова лесно и толкова бързо

Прегледът на най-четените статии в блога на Startup Factory за 2023 година ни показва силно изразен интерес към изкуствения интелект и ChatGPT, който не само отразява текущите технологични тенденции, но и подчертава желанието на хората да се адаптират и използват новите възможности за развитие и оптимизация на своята работа.

В същото време, най-четените интервюта показват, че нашата предприемаческа общност е активна, а аудиторията ни е загрижена за околната среда, образованието и социалните въпроси. Това ни напомня още веднъж, че е важно съдържанието в блога не само да информира, но и да мотивира читателите към действие и промяна.

Накрая, интересът към личностното и професионалното развитие доказва нашето вярване, че аудиторията ни се стреми да се развива и да се адаптира към променящия се свят.

Автор на статията: Теодора Енева

развий дигиталните си умения с нашите видео курсове

QA

Подобни статии

За Startup Factory:

Startup Factory logo

Startup Factory e сдружение с нестопанска цел, което работи от 2015 година за развитието на дигиталните и предприемачески умения на младежи и възрастни от Русе и за подобряване на предприемаческата екосистема в България. През 2022 г. организацията създаде платформа с видео обучения, записи от уебинари и много безплатни ресурси в помощ на всеки, който желае да повишава квалификацията си самостоятелно откъдето и когато пожелае. 

ИСКАШ ЛИ ДА РАЗБИРАШ ЗА ВЪЗМОЖНОСТИТЕ В ДИГИТАЛНИЯ СВЯТ ПРЕДИ ВСЕКИ ДРУГ?

Запиши се за месечния ни бюлетин и ще научаваш всичко първи: събития, обучения, новини и възможности.